Frygt for overgreb under Bahrains Formel 1

Formel 1 løbet i Bahrain risikerer endnu en gang at blive skæmmet af brutale overgreb mod demonstranter, der kræver mere frihed og demokrati.

Mens den internationale sportsverden har øjnene rettet mod Bahrain og årets tredje Formel 1 Grand Prix i weekenden, advarer Amnesty om udsigten til nye overgreb mod demonstranter i landet.

Bahrains blodplettede omdømme er kun blevet værre i de tre år, der er gået, siden politi og militær angreb fredelige demonstranter under de store folkelige protester i foråret 2011.

”Forrædere”

Under de tidligere års Formel 1 løb i Bahrain har myndighederne taget alle midler i brug for at forhindre protester mod styret.

Forrige år blev Salah ’Abbas Habib skudt og dræbt af sikkerhedsstyrker under en demonstration i Manama, og sidste år blev de to kvinder Nafeesa al-’Asfoor, 31, og Rayhana al-Mousawi, 38, arresteret og tortureret, da de forsøgte at trænge ind på banen for at protestere mod fængslingen af politiske aktivister.

Nogle af de journalister, der forsøgte at rapportere om demonstrationerne udenfor banen, blev deporteret. I år er de aktivister, der opfordrer til boykot af Formel 1, blevet betegnet som ”forrædere” af regeringen, og det øger frygten for nye overgreb, siger Amnesty.

Tusindvis i fængsel

Amnesty har siden 2011 dokumenteret massive brud på menneskerettighederne i den lille golfstat, hvor sikkerhedsstyrker jævnligt slår brutalt ned på demonstranter med tåregas, køller og spredehagl.

Næsten 100 demonstranter er blevet dræbt og flere tusinde sidder fængslet efter uretfærdige retssager.

”Befolkningen i Bahrain har ret til at udtrykke modstand mod regeringens politik og bekymring over den brutale undertrykkelse af menneskerettighederne. Myndighederne skal ikke gentage tidligere års fejltagelser, og vi opfordrer i stedet kongen til at indfri sine løfter om politiske reformer og undersøgelser af de mange anklager om tortur”, siger Stinne Lyager Bech, der er international koordinator i Amnesty International.

Også børn bliver rutinemæssigt smidt i fængsel og i visse tilfælde tortureret, hvis de mistænkes for at deltage i demonstrationer mod kongestyret.

Dansk-bahrainer stadig fængslet

Blandt de fængslede er også den danske menneskerettighedsaktivist Abdulhadi al-Khawaja, der afsoner en livstidsstraf. Hans datter Zainab har været fængslet flere gange og skal for retten igen den 16. april.

”Bahrains myndigheder udviser en rystende foragt for basale menneskerettigheder, og der foregår stadig masser af overgreb, vilkårlige anholdelser og tortur. Formel 1 Grand Prix’et bliver udnyttet af kongefamilien til at sminke Bahrains omdømme i udlandet, men masser af familier og pårørende venter fortsat på retfærdighed for de drab og den tortur, der har fundet sted under de tidligere års løb”, siger Stinne Lyager Bech.

Foto: Nabeel Rajab (midt i billedet) er en af de mennneskerettighedsaktivister, der netop nu sidder fænglset i Bahrain.