01.
Kort sagt

Følg med i årets underskriftsindsamlinger

Følg med i årets aktioner på Lifeline. Hvem har vi indsamlet underskrifter for, og er der sket nyt i sagen?


02.
Årets sager

privatfoto

Løslad Amnestys tyrkiske formand

12. juni 2017

I årevis har vores tyrkiske formand Taner Kiliç kæmpet for andres ret til frihed. Nu er han blevet frarøvet sin egen. De tyrkiske myndigheder har – helt ubegrundet - varetægtsfængslet Taner for at være medlem af Fethullah Gülen-bevægelsen.'

Anklagen mod Taner er en hån mod retssikkerheden. Han anklages for at støtte Fethullah Gülen, som menes at stå bag sidste sommers kupforsøg. Taner er ikke støtte af Fethullah Gülen eller medlem af bevægelsen, men har derimod udtalt sig kritisk om dens rolle i Tyrkiet. Han risikerer op til 10 års fængsel.


Palæstinas Gandhi under angreb

29. maj 2017

Issa Amro er en palæstinensisk menneskerettighedsforkæmper, der driver gruppen Youth Against Settlements i Hebron. Han kaldes ofte for ”Palæstinas Gandhi”, fordi han og hans gruppe prædiker ikke-voldelig aktivisme.  Gruppen kæmper mod de ulovlige bosættelser i Hebron og diskrimination af palæstinensere. Issa Amro dokumenterer krænkelser af menneskerettighederne i byen, organiserer fredelige protester og distribuerer information om bosættelserne og den israelske militære besættelse til besøgende, journalister og diplomater.

Militæret har rejst 18 absurde og fabrikerede anklager mod Issa Amro, dækkende alt fra ”fornærme en soldat” til ”vold”. En af anklagerne drejer sig om en hændelse, som fandt sted, mens Issa sad varetægtsfængslet. En video af hændelsen viser tydeligt, at en anden mand er ansvarlig. Issa nægter sig skyldig i alle 18 anklager.

Opdatering: Den 9. juli 2017 afgav to israelske soldater vidnesbyrd foran den israelske militærdommer i sagen mod Farid al-Atrash og Issa Amro. Ved høringen deltog adskillige konsulatrepræsentanter fra Europa og USA samt forskellige menneskerettighedsorganisationer, heriblandt Amnesty International.

Under retsmødet hævdede en af ​​soldaterne, at Farid al-Atrash skubbede til ham under en demonstration i Hebron den 26. februar 2016. Imidlertid viser en video fra demonstrationen, hvordan Farid al-Atrash fredeligt holder en plakat, da han bliver skubbet, trukket og derefter voldsomt anholdt af en række soldater.

Under retsmødet fortalte Farid al-Atrash Amnesty, hvordan de israelske soldater fremstiller historier mod ham: "Jeg er uskyldig, jeg er advokat, de sætter mig på prøve for at skræmme mig til tavshed og afskrække andre menneskerettighedsaktivister fra at udføre deres arbejde.”

Amnesty International mener, at anklagen mod begge mænd er grundløse, og udelukkende er relateret til deres arbejde som menneskerettighedsforkæmpere.

Den næste retsmøde er sat til den 22. oktober.


Hjælp bonden Lahpai

11. maj 2017

Lahpai Gams historie er grusom. Selvom han er en helt almindelig bonde, blev han i 2012 anholdt af Burmas* militær, anklaget for at tilhøre oprørsbevægelsen Kachin (KIA). Han forsvandt først i en måned, uden at hans kone anede, hvor han var. Da familien fik kontakt til ham, befandt han sig i Myitkyina-fængslet.

Mens han var forsvundet, blev Lahpai groft tortureret af Burmas militær. De bankede ham eksempelvis med en jernkæp, rullede bambusrør over hans knæ og tvang ham til sex med en anden, mandlig fange.

Lahpai blev idømt otte års fængsel for at have plantet bomber ved broer i Kachin-provinsen. Dommen er udelukkende baseret på en skriftlig tilståelse, som er dateret til den periode, hvor Lahpai blev tortureret. Ifølge vores kilder fastholder Lahpai sin uskyld. Han insisterer på, at han aldrig har underskrevet en tilståelse.

Opdatering, juli 2017: Lahpai er stadig fængslet, og blev ikke løsladt som en del af maj måneds amnesti (hvor flere fanger blev løsladt, red.). En af vores partnerorganisationer fik lov til at besøge ham i fængslet, hvor de fortalte ham, at vi arbejder på hans sag. Lahpai er meget taknemmelig! Vi følger sagen og lægger fortsat pres på myndighederne for at han løslades. 


Red Peymans liv

2. maj 2017

Han var kun 15 år, da han blev anholdt. Han blev fængslet, tortureret, holdt i isolation i mere end tre måneder og derefter dømt til døden efter en åbenlyst uretfærdig retssag. Nu er Peyman Barandah blevet 22 år – og skal henrettes 10. maj.

Opdatering 10. maj: Peyman Barandahs henrettelse er udskudt en måned (indtil 10. juni), for at give hans familie mere tid til at skaffe de nødvendige bodspenge. Amnesty lægger fortsat pres på de iranske myndigheder, så han ikke henrettes, men derimod får en ny, fair retssag.

55.388 danskere skrev under for Peyman.

Opdatering juni: Peymans liv er reddet! Hans familie har betalt de nødvendige bodspenge. Lige nu afventer vi information om hans eventuelle løsladelse. 


OLGA MALTSEVA AFP/Getty Images

Skriv under for Tjetjeniens homoseksuelle

20. april 2017

Over hundrede formodede homoseksuelle mænd er blevet bortført og tortureret i den sydlige russiske republik Tjetjenien.

Der er samtidig rapporter om, at mindst tre personer er blevet dræbt. De bortførte mænd er desuden blevet tvunget til at give kontaktinformationer på alle LGBTI-personer, som de kender.

Ifølge den russiske uafhængige avis Novaya Gazeta og det russiske LGBT-netværk bliver homoseksuelle bortført gennem koordinerede angreb og tilbageholdt i et detentionscenter på en nedlagt politistation nær Argun. Centrets eksistens er blevet bekræftet af en lang række vidner. Der er grufulde beretninger om både mishandling, tortur og drab.


Skriv under for Tashi Wangchuk

6. april 2017

Tibetaneren Tashi Wanchuk risikerer 15 års fængsel. Officielt for at ”opfordre til separatisme”, uofficielt for sit fredelige arbejde for, at tibetanske børn kan blive undervist i deres sprog og kultur.

Ifølge vores undersøgelser bliver etniske tibetanere i Kina diskrimineret i forhold til deres religions-, ytrings-, forenings- og forsamlingsfrihed. Tibetanske munke, forfattere, demonstranter og aktivister bliver jævnligt tilbageholdt som følge af deres fredelige aktiviteter.

Opdatering, august 2017: Tashis sag bliver kontinuerligt udskudt af myndighederne. Vi følger sagen nøje og lægger fortsat pres på myndighederne. 


MUSTAFA OZER/AFP/Getty Images

FORSVAR YTRINGSFRIHEDEN I TYRKIET

27. marts 2017

Tyrkiet har nu verdensrekord i fængsling af journalister. En tredjedel af de journalister, mediefolk og redaktører, som er fængslet på verdensplan, sidder i tyrkiske fængsler. Officielt anklaget for terrorisme eller lignende, uofficielt fordi de har givet stemme til oppositionen. Ytringsfriheden er under pres, og den frie journalistik stærkt truet.


Privat

Mohamed Ramadhan (venstre) og Hussain Ali Moosa (højre)

DØMT TIL DØDEN EFTER GROV TORTUR

13. marts 2017

Mohamed Ramadhan Issa Ali Hussain og Hussain Ali Moosa Hussain Mohamed kan blive henrettet når som helst. Efter knap syv års pause har Bahrain genoptaget henrettelsen af dødsdømte, og kun Kong Hamads godkendelse står nu mellem de to mænd og døden. 
Begge mænd fortæller, at de blev udsat for grov tortur under afhøringen, som varede i to måneder. Hussain Ali Moosa endte med at ”tilstå”, efter at han flere dage i træk havde hængt fra loftet, mens vagterne bankede ham og gav ham elektriske stød. Denne ”tilståelse” pegede på Mohamed Ramadhan som medskyldig, og den blev det afgørende bevis i retssagen.


Privat

BRITISK-IRANSK MOR FÆNGSLET EFTER URETFÆRDIG RETSSAG

1. marts 2017

I april 2016 er Nazanin og 2-årige Gabriella på ferie i Iran for at besøge Nazanins forældre. På vej hjem til Storbritannien bliver de tilbageholdt i lufthavnen, og siden da har livet set helt anderledes ud. Nazanin sidder i Irans berygtede Evin-fængsel efter en uretfærdig retssag, mens lille Gabriella bor hos sine bedsteforældre. Hendes britiske pas er inddraget, så hun kan ikke rejse hjem til sin far i Storbritannien.

Opdatering august 2017: Ifølge hendes mand er Nazanin endelig blevet tilset af en læge, som har diagnosticeret hende med svær depression. Vi lægger fortsat pres på myndighederne, fortsat med det fokus at de skal løslade hende, men også for at sikre, hun bliver behandlet ordentligt i fængslet. 


Amnesty: Omar før og efter tre år i Saydnaya-fængslet

TORTUR OG MASSEHENRETTELSER AF CIVILE

8. februar

Det syriske Saydnaya-fængsel er et rent slagtehus, viser en ny rapport. Vores vidner fortæller om massehenrettelser af civile, grov tortur, sult, seksuel vold. Verdenssamfundet kan ikke bare se på: FNs Sikkerhedsråd må øjeblikkeligt gribe til handling.


KVINDER OG PIGER PÅ FLUGT UDSÆTTES FOR OVERGREB OG KRÆNKELSER

31. januar 2017

For kvinder og piger på flugt er livet i nærområderne præget af ekstrem usikkerhed, overfald, udnyttelse og seksuelle overgreb. Derfor har de særligt behov for beskyttelse og hjælp. Behov, som i mange tilfælde bliver overset i procedurerne for modtagelse af mennesker på flugt.
Kun en brøkdel af kvinder og piger på flugt får mulighed for at bo i flygtningelejrene i nærområderne. Og selv de kvinder og piger, der bor i lejrene, er i stor risiko for overgreb. Lejrene er i de fleste tilfælde ikke indrettet til piger og kvinder, som skal dele både bad, toilet og sovesal med fremmede mænd.
FN’s flygtningehøjkommissariat beretter om, hvordan mænd står på lur, mens kvinderne besøger toiletterne, og kommer med seksuelle tilråb og i nogle tilfælde forgriber sig på kvinderne. På samme måde er søvn vanskeligt for mange kvinder i lejrene, fordi de ikke føler sig trygge.


STOP HENRETTELSEN AF UNG MALAYSIER

18. januar 2017

Singapores myndigheder gør klar til at henrette malaysiske Prabagaran Srivijayan, som er dømt til døden for at smugle 22,24 gram heroin. 29-årige Srivijayan fastholder selv sin uskyld.

Opdatering 6. juli 2017: Prabagarans henrettelse er desværre fastsat til 14. juli. Vi lægger massivt pres på Singapores myndigheder for at de udskyder henrettelsen og lader Prabagarans sag gå om. 

Opdatering 17. juli 2017: Prabagaran Srivijayan blev desværre hængt tidligt om morgenen den 14. juli, på trods af, at han havde en igangværende appelsag i sit hjemland Malaysia. Det er klart i strid med internationale regler at henrette en person, som har en aktiv appelsag. Alligevel afviste Singapores myndigheder at udsætte henrettelsen med begrundelsen at hans appel var "proces-misbrug". 


10 års fængsel for at videresende vittighed

5. januar 2017

Det begyndte med en vittighed, men endte med ti års fængsel. Fomusoh Ivo Feh sendte en sarkastisk sms-besked om Boko Haram til en af sine venner. Herfra udviklede sagen sig på absurd vis: Ivo og hans venner blev arresteret, stillet for en militær domstol og dømt for aktiviteter relateret til terror. De skal nu ti år i fængsel.

Opdatering 1. juni: Efter adskillige udskydelser og forsinkelser er Ivos appelsag nu fastsat til 15. juni ved Yaoundés militære domstol. 

Opdatering 15. juni: Retssagen er udsat til 20. juli 2017. Vi har ikke fået nogen begrundelse for udsættelsen.