LIfeline Aktivisme

01.
Kort sagt

Lifeline aktioner i 2017

Tortur, uretmæssig fængsling, etnisk udrensning og overgreb er blot nogle af de sager, vi har aktioneret for i 2017. Gå på en lille rejse tilbage i tiden og se hvilke aktioner vi havde i 2017, og om der er sket ændringer i sagen.


02.
Sager i 2017

HASTER: STOP TORTUR OG SALG AF MENNESKER PÅ FLUGT I LIBYEN

19. december 2017

Tortur, voldtægt, udnyttelse og indespærring er dagligt mareridt for tusindvis af mennesker på flugt i Libyen. Men i stedet for at gøre en ende på overgrebene hjælper Europa Libyen med at fastholde mennesker i dette helvede. Ved at træne og forsyne den libyske kystvagt med skibe til at transportere migranter tilbage til landet medvirker europæiske ledere til de ubeskrivelige, menneskelige lidelser.

54694 skrev under på aktionen.


Pakistan: Fredsaktivist sporløst forsvundet

12. december 2017

Raza Khan, en fredsaktivist fra Lahore i Pakistan, har været forsvundet siden den 2. december. Vi har brug for din underskrift, så vi kan presse Pakistans myndigheder til at undersøge hans forsvinding så hurtigt som muligt, så chancerne for at finde ham i live er størst.


Egypten: Fængslet for at lede efter sin mand

29. november 2017

Hanan Badr el-Din sidder i fængsel i Egypten, fordi hun har forsøgt at finde ud af, hvad der var sket med hendes mand. Han forsvandt for fire år siden. Hun venter lige nu på sin endelige dom.

55377 danskere skrev under på aktionen.


Mor og datter voldtaget

16. november 2017

Den Centralafrikanske Republik (CAR): Claire Yinguinza og hendes 19-årige datter Nadia blev voldtaget af bevæbnede mænd. Nadia blev gravid og smittet med HIV, men mændene går fortsat fri. Der er desværre en høj grad af straffrihed i CAR, hvor voldsofre som Claire har svært ved at få sagen rejst ved domstolen.

57.311 danskere skrev under for Claire.


SVENSKBOENDE IRANER DØMT TIL DØDEN EFTER TORTUR

6. november 2017

Dr. Ahmadreza Djalali, der er født i Iran, men bor i Sverige, er blevet dømt til døden - anklaget for at have spioneret for Israel. Han blev dømt ved en dybt uretfærdig retssag. 

Under retssagen mod Dr. Ahmadreza Djalal lagde anklagemyndigheden ingen beviser frem, og han blev udelukkende dømt på ”tilståelser”, som kom frem under tortur og mishandling. Han blev tvunget til at læse ”tilståelser” op på video, som forhørslederne havde skrevet på forhånd. Han læste dem op under trusler om, at både ham selv, hans børn i Sverige og hans ældre mor i Iran ellers ville blive dræbt.

57.687 danskere skrev under for Dr. Djalali


USA: DØMT TIL DØDEN EFTER URETFÆRDIG RETSSAG

24. oktober

Ruben Cárdenas Ramírez, der er mexicansk statsborger, står til at blive henrettet i Texas den 8. november. Han blev dømt for mord efter en stærkt uretfærdig proces, der ikke levede op til internationale standarder. Han fastholder sin uskyld, og nye DNA-tests vil potentielt kunne rense ham for anklagerne.

56325 danskere skrev under på aktionen.

Opdatering: Sent om aftenen den 8. november blev Ruben Cárdenas Ramírez desværre henrettet i Texas, i strid med international lov. Den mexicanske præsident Enrique Peña Nieto udtalte (oversat fra spansk): "Jeg fordømmer på det kraftigste henrettelsen af den mexicanske Rubén Cárdenas Ramírez i Texas, som overtræder den internationale domstols beslutning. Min dybeste kondolence til hans slægtninge."


Tortureret og fængslet for en Facebook-post

9. oktober 2017

I september 2016 postede Tadjadine Mahamat Babouri, der er kendt under navnet Mahadine, nogle videoer på Facebook. I videoerne beskyldte han Tchads regering og folk tæt på regeringen for korruption og for at misbruge folkets penge. Derudover talte han højt om konsekvenserne af den økonomiske krise, der har ramt det olie-afhængige land som følge af de faldende oliepriser på verdensplan. 

Få dage efter at Mahadine, der er far til syv børn, havde lagt sin protest online, blev han pågrebet på åben gade ved højlys dag af en gruppe mænd, der formodes at være fra Tchads efterretningstjeneste. 

Opdatering: Mahadine blev løsladt 5. april 2018 efter over 18 måneders fængsel takket være massivt præs fra bl.a. Amnesty. Mange tak til alle jer, der skrev under. 


Scanpix Denmark

Udklædte deltagere til Tokyo Pride 2017

JAPAN: GIV HOMOSEKSUELLE LOV TIL AT GIFTE SIG

26. september 2017

Amor spørger ikke om din seksuelle orientering, før han skyder pilen afsted. Uanset hvem vi er – køn, kønsidentitet eller seksuel orientering – kan vi heldigvis forelske os. Men for japanske LGBTI-personer* kan kærligheden ikke blive til ægteskab, for japansk lovgivning anerkender kun ægteskab mellem en mand og en kvinde.

Det har ikke kun følelsesmæssige konsekvenser, men også juridiske. Homoseksuelle par kan fx ikke adoptere børn sammen, dele sundhedsforsikring eller arve på lige fod med gifte par. Bliver den ene part syg, kan den anden ikke træffe beslutninger om pleje. I nogen tilfælde kan de ikke engang besøge partneren, fordi hospitalet kun tillader nært beslægtede besøgende. Ved naturkatastrofer som fx jordskælv kan de ikke få oplyst, hvor partneren er.

50.218 danskere skrev under for, at japanske homoseksuelle kan gifte sig.


STOP ETNISK UDRENSNING AF ROHINGYA-FOLKET

14. september 2017

Militæret har indledt en ny, blodig offensiv mod rohingya-folket i Myanmar. Amnesty har dokumenteret voldsomme overgreb, drab, voldtægter og nedbrænding af landsbyer. På mindre end to uger er mere end 370.000 rohingyaer flygtet fra Myanmar til nabolandet Bangladesh.

I de sidste to uger er konflikten yderligere optrappet. Mere end 370.000 rohingyaer er flygtet til Bangladesh, men tusinder af mennesker er stadig strandet i bjergene eller på flugt i fiskerbåde væk fra Myanmar. Alle flygtninge, vi har talt med, bekræfter, at militæret står bag de seneste angreb. Mere end 400 formodes dræbt, og satellitbilleder viser, at hele landsbyer er brændt ned.

54197 danskere skrev under på aktionen.


RISIKERER FÆNGSEL FOR AT HJÆLPE VOLDSRAMTE KVINDER

4. september 2017

Azza Soliman risikerer 15 års fængsel for at hjælpe egyptiske kvinder, som har været udsat for vold og voldtægt. Hendes bankkonto er frosset og hun har forbud mod at forlade landet, kun fordi hun kæmper for kvinders rettigheder.

59.051 danskere skrev under for Azza.


Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto El Salvador

30 ÅRS FÆNGSEL FOR ABORT

23. august 2017

El Salvadors totale abortforbud får igen skæbnesvangre konsekvenser for en ung kvinde. Evelyn Beatriz Hernández Cruz blev gravid efter en voldtægt. Måneder senere dør barnet ved fødslen, og 19-årige Evelyn idømmes 30 års fængsel for ”mord”.

Ifølge lokale organisationer blev Evelyn voldtaget, men hun turde ikke anmelde overgrebet af frygt for repressalier. Da Evelyn nogle måneder senere besvimer derhjemme, ved hun ikke, at hun er gravid. Hun bliver indlagt, men aborterer. Hospitalet melder hende derefter til myndighederne.

71.482 danskere skrev under for Evelyn


Danmark skal beskytte Tjetjeniens homoseksuelle

14. august 2017

I foråret rapporterede den uafhængige russiske avis Novaya Gazeta, at over hundrede homoseksuelle mænd er blevet bortført og udsat for grov tortur af de tjetjenske myndigheder. Mændene blev tortureret og tvunget til at opgive navne på andre LGBT-personer – flere blev efterfølgende dræbt.

Omkring 40 homoseksuelle mænd er kommet ud af Tjetjenien og gemmer sig lige nu i Rusland. Vi er meget bekymrede for mændenes liv og sikkerhed, da det ikke er sikkert for dem at opholde sig dér.

50.217 danskere skrev under for Tjetjeniens homoseksuelle.


RISIKERER DØDSSTRAF FOR AT HJÆLPE KRIGSRAMTE FAMILIER

26. juni 2017

En af Sudans mest kendte menneskerettighedsaktivister, dr. Mudawi, risikerer dødsstraf for sit arbejde i blandt andet Darfur. Myndighederne har rejst seks anklager mod dr. Mudawi, som lyder på alt fra ”spionage”, ”statsundergravende virksomhed” til ”spredning af falske rygter”. To af anklagerne kan give livstid eller dødsstraf, de resterende fire fra seks måneder til ti års fængsel. 

Amnesty er ikke i tvivl: Dr. Mudawi er anholdt og anklaget på grund af hans arbejde for menneskerettighederne.

50.877 danskere skrev under for Dr. Mudawi.

Opdatering:
Dr. Mudawi blev løsladt i juni 2017 efter massivt pres fra blandt andet Amnesty. Tak til alle jer, der skrev under.

Mudawi er løsladt

privatfoto

Løslad Amnestys tyrkiske formand

12. juni 2017

I årevis har vores tyrkiske formand Taner Kiliç kæmpet for andres ret til frihed. Nu er han blevet frarøvet sin egen. De tyrkiske myndigheder har – helt ubegrundet - varetægtsfængslet Taner for at være medlem af Fethullah Gülen-bevægelsen.'

Anklagen mod Taner er en hån mod retssikkerheden. Han anklages for at støtte Fethullah Gülen, som menes at stå bag sidste sommers kupforsøg. Taner er ikke støtte af Fethullah Gülen eller medlem af bevægelsen, men har derimod udtalt sig kritisk om dens rolle i Tyrkiet. Han risikerer op til 10 års fængsel.

45.014 danskere skrev under for Kilic. 

GOD NYHED, 16. AUGUST 2018: Efter mere end 14 måneder bag tremmer er Taner Kilic genforenet med sine døtre og sin hustru. Men myndighederne kan helt vilkårligt og når som helst slå til igen, for anklagerne står stadig ved magt på trods af manglende beviser. Læs hele nyheden om Taners løsladelse her.

Falske anklager

Palæstinas Gandhi under angreb

29. maj 2017

Issa Amro er en palæstinensisk menneskerettighedsforkæmper, der driver gruppen Youth Against Settlements i Hebron. Han kaldes ofte for ”Palæstinas Gandhi”, fordi han og hans gruppe prædiker ikke-voldelig aktivisme.  Gruppen kæmper mod de ulovlige bosættelser i Hebron og diskrimination af palæstinensere. Issa Amro dokumenterer krænkelser af menneskerettighederne i byen, organiserer fredelige protester og distribuerer information om bosættelserne og den israelske militære besættelse til besøgende, journalister og diplomater.

Militæret har rejst 18 absurde og fabrikerede anklager mod Issa Amro, dækkende alt fra ”fornærme en soldat” til ”vold”. En af anklagerne drejer sig om en hændelse, som fandt sted, mens Issa sad varetægtsfængslet. En video af hændelsen viser tydeligt, at en anden mand er ansvarlig. Issa nægter sig skyldig i alle 18 anklager.

Opdatering: Den 9. juli 2017 afgav to israelske soldater vidnesbyrd foran den israelske militærdommer i sagen mod Farid al-Atrash og Issa Amro. Ved høringen deltog adskillige konsulatrepræsentanter fra Europa og USA samt forskellige menneskerettighedsorganisationer, heriblandt Amnesty International.

Under retsmødet hævdede en af ​​soldaterne, at Farid al-Atrash skubbede til ham under en demonstration i Hebron den 26. februar 2016. Imidlertid viser en video fra demonstrationen, hvordan Farid al-Atrash fredeligt holder en plakat, da han bliver skubbet, trukket og derefter voldsomt anholdt af en række soldater.

Under retsmødet fortalte Farid al-Atrash Amnesty, hvordan de israelske soldater fremstiller historier mod ham: "Jeg er uskyldig, jeg er advokat, de sætter mig på prøve for at skræmme mig til tavshed og afskrække andre menneskerettighedsaktivister fra at udføre deres arbejde.”

Amnesty International mener, at anklagen mod begge mænd er grundløse, og udelukkende er relateret til deres arbejde som menneskerettighedsforkæmpere.

Den næste retsmøde er sat til den 22. oktober.

41.610 danskere skrev under.


Hjælp bonden Lahpai

11. maj 2017

Lahpai Gams historie er grusom. Selvom han er en helt almindelig bonde, blev han i 2012 anholdt af Burmas* militær, anklaget for at tilhøre oprørsbevægelsen Kachin (KIA). Han forsvandt først i en måned, uden at hans kone anede, hvor han var. Da familien fik kontakt til ham, befandt han sig i Myitkyina-fængslet.

Mens han var forsvundet, blev Lahpai groft tortureret af Burmas militær. De bankede ham eksempelvis med en jernkæp, rullede bambusrør over hans knæ og tvang ham til sex med en anden, mandlig fange.

Lahpai blev idømt otte års fængsel for at have plantet bomber ved broer i Kachin-provinsen. Dommen er udelukkende baseret på en skriftlig tilståelse, som er dateret til den periode, hvor Lahpai blev tortureret. Ifølge vores kilder fastholder Lahpai sin uskyld. Han insisterer på, at han aldrig har underskrevet en tilståelse.

47.997 danskere skrev under for Lahpai. 

Opdatering, juli 2017: Lahpai er stadig fængslet, og blev ikke løsladt som en del af maj måneds amnesti (hvor flere fanger blev løsladt, red.). En af vores partnerorganisationer fik lov til at besøge ham i fængslet, hvor de fortalte ham, at vi arbejder på hans sag. Lahpai er meget taknemmelig! Vi følger sagen og lægger fortsat pres på myndighederne for at han løslades. 


Red Peymans liv

2. maj 2017

Han var kun 15 år, da han blev anholdt. Han blev fængslet, tortureret, holdt i isolation i mere end tre måneder og derefter dømt til døden efter en åbenlyst uretfærdig retssag. Nu er Peyman Barandah blevet 22 år – og skal henrettes 10. maj.

55.388 danskere skrev under for Peyman.

Opdatering 10. maj: Peyman Barandahs henrettelse er udskudt en måned (indtil 10. juni), for at give hans familie mere tid til at skaffe de nødvendige bodspenge. Amnesty lægger fortsat pres på de iranske myndigheder, så han ikke henrettes, men derimod får en ny, fair retssag.

Opdatering juni: Peymans liv er reddet! Hans familie har betalt de nødvendige bodspenge. Lige nu afventer vi information om hans eventuelle løsladelse. 


OLGA MALTSEVA AFP/Getty Images

Skriv under for Tjetjeniens homoseksuelle

20. april 2017

Over hundrede formodede homoseksuelle mænd er blevet bortført og tortureret i den sydlige russiske republik Tjetjenien.

Der er samtidig rapporter om, at mindst tre personer er blevet dræbt. De bortførte mænd er desuden blevet tvunget til at give kontaktinformationer på alle LGBTI-personer, som de kender.

Ifølge den russiske uafhængige avis Novaya Gazeta og det russiske LGBT-netværk bliver homoseksuelle bortført gennem koordinerede angreb og tilbageholdt i et detentionscenter på en nedlagt politistation nær Argun. Centrets eksistens er blevet bekræftet af en lang række vidner. Der er grufulde beretninger om både mishandling, tortur og drab.

58.171 danskere skrev under. 


Skriv under for Tashi Wangchuk

6. april 2017

Tibetaneren Tashi Wanchuk risikerer 15 års fængsel. Officielt for at ”opfordre til separatisme”, uofficielt for sit fredelige arbejde for, at tibetanske børn kan blive undervist i deres sprog og kultur.

Ifølge vores undersøgelser bliver etniske tibetanere i Kina diskrimineret i forhold til deres religions-, ytrings-, forenings- og forsamlingsfrihed. Tibetanske munke, forfattere, demonstranter og aktivister bliver jævnligt tilbageholdt som følge af deres fredelige aktiviteter.

46.695 danskere skrev under for Tashi.

Opdatering, august 2017: Tashis sag bliver kontinuerligt udskudt af myndighederne. Vi følger sagen nøje og lægger fortsat pres på myndighederne. 


MUSTAFA OZER/AFP/Getty Images

FORSVAR YTRINGSFRIHEDEN I TYRKIET

27. marts 2017

Tyrkiet har nu verdensrekord i fængsling af journalister. En tredjedel af de journalister, mediefolk og redaktører, som er fængslet på verdensplan, sidder i tyrkiske fængsler. Officielt anklaget for terrorisme eller lignende, uofficielt fordi de har givet stemme til oppositionen. Ytringsfriheden er under pres, og den frie journalistik stærkt truet.

45.337 danskere skrev under for de tyrkiske journalister.


Privat

Mohamed Ramadhan (venstre) og Hussain Ali Moosa (højre)

DØMT TIL DØDEN EFTER GROV TORTUR

13. marts 2017

Mohamed Ramadhan Issa Ali Hussain og Hussain Ali Moosa Hussain Mohamed kan blive henrettet når som helst. Efter knap syv års pause har Bahrain genoptaget henrettelsen af dødsdømte, og kun Kong Hamads godkendelse står nu mellem de to mænd og døden. 
Begge mænd fortæller, at de blev udsat for grov tortur under afhøringen, som varede i to måneder. Hussain Ali Moosa endte med at ”tilstå”, efter at han flere dage i træk havde hængt fra loftet, mens vagterne bankede ham og gav ham elektriske stød. Denne ”tilståelse” pegede på Mohamed Ramadhan som medskyldig, og den blev det afgørende bevis i retssagen.

51.197 danskere skrev under. 


Privat

BRITISK-IRANSK MOR FÆNGSLET EFTER URETFÆRDIG RETSSAG

1. marts 2017

I april 2016 er Nazanin og 2-årige Gabriella på ferie i Iran for at besøge Nazanins forældre. På vej hjem til Storbritannien bliver de tilbageholdt i lufthavnen, og siden da har livet set helt anderledes ud. Nazanin sidder i Irans berygtede Evin-fængsel efter en uretfærdig retssag, mens lille Gabriella bor hos sine bedsteforældre. Hendes britiske pas er inddraget, så hun kan ikke rejse hjem til sin far i Storbritannien.

45.711 danskere skrev under for Nazanin.

Opdatering august 2017: Ifølge hendes mand er Nazanin endelig blevet tilset af en læge, som har diagnosticeret hende med svær depression. Vi lægger fortsat pres på myndighederne, fortsat med det fokus at de skal løslade hende, men også for at sikre, hun bliver behandlet ordentligt i fængslet. 


Amnesty: Omar før og efter tre år i Saydnaya-fængslet

TORTUR OG MASSEHENRETTELSER AF CIVILE

8. februar

Det syriske Saydnaya-fængsel er et rent slagtehus, viser en ny rapport. Vores vidner fortæller om massehenrettelser af civile, grov tortur, sult, seksuel vold. Verdenssamfundet kan ikke bare se på: FNs Sikkerhedsråd må øjeblikkeligt gribe til handling.

 


KVINDER OG PIGER PÅ FLUGT UDSÆTTES FOR OVERGREB OG KRÆNKELSER

31. januar 2017

For kvinder og piger på flugt er livet i nærområderne præget af ekstrem usikkerhed, overfald, udnyttelse og seksuelle overgreb. Derfor har de særligt behov for beskyttelse og hjælp. Behov, som i mange tilfælde bliver overset i procedurerne for modtagelse af mennesker på flugt.
Kun en brøkdel af kvinder og piger på flugt får mulighed for at bo i flygtningelejrene i nærområderne. Og selv de kvinder og piger, der bor i lejrene, er i stor risiko for overgreb. Lejrene er i de fleste tilfælde ikke indrettet til piger og kvinder, som skal dele både bad, toilet og sovesal med fremmede mænd.
FN’s flygtningehøjkommissariat beretter om, hvordan mænd står på lur, mens kvinderne besøger toiletterne, og kommer med seksuelle tilråb og i nogle tilfælde forgriber sig på kvinderne. På samme måde er søvn vanskeligt for mange kvinder i lejrene, fordi de ikke føler sig trygge.


STOP HENRETTELSEN AF UNG MALAYSIER

18. januar 2017

Singapores myndigheder gør klar til at henrette malaysiske Prabagaran Srivijayan, som er dømt til døden for at smugle 22,24 gram heroin. 29-årige Srivijayan fastholder selv sin uskyld.

53.314 danskere skrev under

Opdatering 6. juli 2017: Prabagarans henrettelse er desværre fastsat til 14. juli. Vi lægger massivt pres på Singapores myndigheder for at de udskyder henrettelsen og lader Prabagarans sag gå om. 

Opdatering 17. juli 2017: Prabagaran Srivijayan blev desværre hængt tidligt om morgenen den 14. juli, på trods af, at han havde en igangværende appelsag i sit hjemland Malaysia. Det er klart i strid med internationale regler at henrette en person, som har en aktiv appelsag. Alligevel afviste Singapores myndigheder at udsætte henrettelsen med begrundelsen at hans appel var "proces-misbrug". 


10 års fængsel for at videresende vittighed

5. januar 2017

Det begyndte med en vittighed, men endte med ti års fængsel. Fomusoh Ivo Feh sendte en sarkastisk sms-besked om Boko Haram til en af sine venner. Herfra udviklede sagen sig på absurd vis: Ivo og hans venner blev arresteret, stillet for en militær domstol og dømt for aktiviteter relateret til terror. De skal nu ti år i fængsel.

44.518 danskere skrev under for Ivo

Opdatering 1. juni: Efter adskillige udskydelser og forsinkelser er Ivos appelsag nu fastsat til 15. juni ved Yaoundés militære domstol. 

Opdatering 15. juni: Retssagen er udsat til 20. juli 2017. Vi har ikke fået nogen begrundelse for udsættelsen.