Britisk-iransk mor fængslet efter uretfærdig retssag

Aktionen er afsluttet...

...og underskrifterne sendt afsted. Tilmeld dig vores gratis sms-service og få automatisk besked, næste gang vi har en underskriftsindsamling.

01.
Nazanins sag

Privat

Britisk-iransk mor fængslet efter uretfærdig retssag

I april 2016 er Nazanin og 2-årige Gabriella på ferie i Iran for at besøge Nazanins forældre. På vej hjem til Storbritannien bliver de tilbageholdt i lufthavnen, og siden da har livet set helt anderledes ud. Nazanin sidder i Irans berygtede Evin-fængsel efter en uretfærdig retssag, mens lille Gabriella bor hos sine bedsteforældre. Hendes britiske pas er inddraget, så hun kan ikke rejse hjem til sin far i Storbritannien.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe arbejder for en velgørende organisation i Storbritannien. Sidste forår var hun sammen med sin datter på besøg hos sine forældre i Iran. Da de skal checke ind i lufthavnen starter mareridtet: Nazanin anholdes af den Revolutionære Garde, datterens pas konfiskeres og Nazanin føres bort – uden at familien kan få en forklaring.

Et par dage efter anholdelsen får Nazanin lov til at ringe kort til sin familie. Derefter sættes hun i isolation i halvanden måned, hvor hun - ifølge hendes mand - bliver udsat for en nådesløs afhøring. Først tre dage før sin retssag får hun advokatbistand. 

Fem års fængsel af "sikkerhedshensyn"

I januar idømmes Nazanin fem års fængsel ved en hemmelig retssag ved Irans Revolutionære Domstol. Ifølge hendes mand er anklagerne stadig uklare, men relateret til ”nationale sikkerhedshensyn”. Ifølge vores kilder påstår myndighederne, at hun er spion, fordi hendes velgørenhedsarbejde (i andre lande end Iran, red) blandt andet omhandler medietræning af journalister. Blandt ”beviserne” er den store medieomtale af sagen, fordi det viser at Nazanin er en ”vigtig person”. Amnestys vurdering er, at Nazanin er samvittighedsfange, blandt andet fængslet for sin tilknytning til England og sit dobbelte statsborgerskab.

Uden kontakt til sin mor og far

2-årige Gabriella bor stadig hos sine bedsteforældre i Iran. Uden pas kan hun ikke rejse hjem til sin far Richard i Storbritannien. Siden anholdelsen har Nazanin kun fået lov til at se Gabriella én time om ugen. Efter internationale medier omtalte dette har fængselsmyndighederne forsøgt at presse Nazanin til et umuligt valg: Enten kan hun vælge at få sin datter med i fængslet tre dage om ugen eller også må hun afskrive sig samværet totalt. Det er et umuligt valg, for Evin-fængslet er berygtet for sine barske forhold, og Nazanins eget helbred er under stærkt pres. Hun har selv brug for akut lægebehandling af smerter i højre arm og hånd. Fængslet er altså slet ikke egnet til en 2-årig.

Familien Zaghari-Ratcliffe er under stærkt pres. I oktober sendte Nazanin et selvmordsbrev til sin mand. Amnesty International lægger løbende pres på de iranske myndigheder, samtidig med at vi sender solidaritetsbeskeder til Nazanin i Evin fængslet.

Vær med til at hjælpe dem – skriv under for Nazanins umiddelbare løsladelse.