14 års fængsel for at skrive om etnisk udrensning

Aktionen er afsluttet...

...og underskrifterne sendt afsted. Tilmeld dig vores gratis sms-service og få automatisk besked, næste gang vi har en underskriftsindsamling.

01.
Sagen kort

Myanmar: 14 års fængsel for at skrive om etnisk udrensning

OPDATERING, 21. juni 2018: Præsident Trump underskrev i går et dekret, der gør det forbudt at adskille børn og forældre, når de søger asyl ved grænsen mellem Mexico og USA. Det er dog ikke en løsning at placere dem i detentionscentre. Det er bare en ny måde at straffe de forældre og børn, der søger beskyttelse. Migrant- og flygtningefamilier skal behandles humant og værdigt. Derfor beder vi jer om, at fortsætte med at skrive under, så vi stadig kan kæmpe for at de 2.300 børn, som allerede er blevet adskilt fra deres forældre, bliver genforenet hurtigst muligt og at forholdene i de amerikanske asylcentre overholder internationale og nationale standarder.


Oprindelig artikel:

Lige nu adskiller de amerikanske myndigheder tusindvis af børn fra deres forældre ved grænsen mellem USA og Mexico. Børnene placeres i telte og store lagerbygninger, efter de har været på flugt fra forfølgelse i deres hjemlande.I efteråret 2017 indledte militæret i Myanmar systematiske overgreb mod rohingyaerne i Rakhine-staten. Tusindvis blev dræbt, såret eller voldtaget og flere end 600.000 blev drevet på flugt ind i nabolandet Bangladesh. Nu risikerer to journalister, der skrev om de etniske udrensninger, op mod 14 års fængsel.

To modige journalister fra Myanmar, Wa Lone og Kyaw Soe Oo, fortalte omverdenen om de umenneskelige overgreb, som Amnesty International og FN anser for etnisk udrensning og dermed forbrydelser mod menneskeheden.

Nu står de to journalister til 14 års fængsel, anklaget for landsforræderi.

Journalistik er ikke kriminelt. Vær med til at kræve, at journalisterne bliver løsladt og anklagerne mod dem annulleres.

Wa Lone og Kyaw Soe Oo er journalister for Reuters. I december 2017 blev de arresteret og tilbageholdt uden adgang til advokater, familie eller andre udenfor fængslet. I to uger vidste ingen, hvor de var.

De to journalister er anklaget for at have været i besiddelse af regeringsdokumenter, som de havde til hensigt at sende til udenlandske medier. De er blevet fængslet efter en lokal lov, der kan bruges til at begrænse og indskrænke ytringsfriheden. En lov der i praksis ofte bruges vilkårligt til at ramme aktivister, systemkritikere eller andre, der ikke opfører sig, som myndighederne ønsker.

Journalister som Wa Lone og Kyaw Soe Oo bliver samtidigt ofte intimideret, chikaneret og fængslet for at rapportere om kontroversielle sager i Myanmar.

Wa Lone og Kyaw Soe Oo var modige nok til at fortælle sandheden om den etniske udrensning af tusindvis af rohingyaer. Nu, hvor de risikerer 14 års fængsel bare for at have udført deres arbejde og benyttet sig af deres ytringsfrihed, skal vi forsvare dem.

Vær med - skriv under for deres løsladelse nu!

Amnesty kræver, at:

  • Alle anklager mod Wa Lone og Kyaw Soe Oo frafalder, og at de bliver løsladt med det samme
  • Myndighederne ændrer de love, der lægger begrænsninger på ytringsfriheden, og sikrer sig, at Myanmars lovgivning lever op til internationale standarder