Tidligere sager LIfeline sms-netværk Aktivisme

Lifelinesager i 2015

Tortur, ytringsfrihed, tvangsgiftermål og diskrimination - det er blot nogle af de emner, vi har aktioneret for i 2015. Se Lifeline sagerne nedenfor. Vi opdaterer løbende, når der er nyt i sagen.


01.
Sager i 2015

MEXICO: Voldtaget, tortureret og fængslet efter falsk tilståelse

10. december 2015

På vej til lufthavnen med slægtninge bliver Yecenia Armenta anholdt. Hun tortureres - bankes, kvæles, voldtaget og trues - indtil hun tilstår mordet på sin mand. De sidste tre år har Yecenia tilbragt i fængsel for en forbrydelse, hun ikke har begået. Imens går de ansvarlige fri.


BURKINA FASO: Piger ned til 11 år tvinges til at blive giftet bort

26. november 2015

I Burkina Faso bliver flere end halvdelen af landets piger giftet bort, inden de fylder 18. Og nogle af de unge brude er helt ned til 11 år gamle.

Det forventes af pigerne, at de får lige så mange børn, som deres mænd vil have. Uanset hvad de selv ønsker og upåagtet den fare, der følger med at blive gravid i så ung en alder.


IRAN: Tortureret og dødsdømt

17. november 2015

Saman Naseem var kun 17 år gammel, da iransk politi torturerede ham så groft, at han til sidst tilstod drabet på en soldat. På baggrund af den fremtvungne ’tilståelse’ blev Saman dømt til døden.

Opdatering: Efter massivt internationalt pres får Saman en ny retssag. Læs Samans tak her: https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2016/07/saman-naseem-thank-you-from-prison-in-iran/


USA: Isolationsfængslet i over 40 år

4. november 2015

Albert Woodfox har i de sidste 40 år siddet i isolationsfængsel. Hans hjem har været en lille celle på 2 x 3 meter med begrænset dagslys. Her har han tilbragt 23 af døgnets timer.  I 1972 blev han dømt for mordet på en fængselsbetjent, mens han afsonede en dom for røveri. Men Albert siger, at han er uskyldig.

Opdatering 19. februar 2016: Albert Woodfox er endelig løsladt! Se Alberts hilsen


TUNESIEN: 1 års fængsel for homoseksualitet

22. oktober 2015

Tunesiske Marwan er idømt 1 års fængsel for at være i et homoseksuelt forhold. Inden dommen var han blevet tæsket, ydmyget og truet med voldtægt af politiet.


SAUDI-ARABIEN: Dømt til døden som 17-årig

5. oktober 2015

Ali Mohammed Baqir al-Nimr var kun 17 år, da han blev fængslet og dømt til døden. Han kan blive halshugget når som helst for at sætte et eksempel. 

Ifølge dommen havde Ali Mohammed demonstreret mod myndighederne, angrebet sikkerhedsstyrker og været i besiddelse af et maskingevær. Ifølge Ali Mohammed selv blev han tortureret til at tilstå. 


IRLAND: Risikerer 14 års fængsel for abort

25. september 2015

Irland har en af verdens strengeste abortlove. Piger og kvinder risikerer op til 14 års fængsel, hvis de får foretaget en abort - også efter voldtægt og incest.

Sundhedspersonalet, der hjælper kvinden, kan også straffes, og det betyder, at de først tør udføre en abort, når kvindens tilstand er yderst kritisk. Det kan koste liv.


EGYPTEN: Mahmouds t-shirt fik ham fængslet

15. september 2015

19-årige Mahmoud Hussein blev arresteret i januar 2014. Egyptisk politi arresterede ham, fordi han var iklædt en t-shirt med påskriften 'nation uden tortur'. Han er fortsat fængslet og risikerer fængsel på livstid.

Opdatering 26. januar: Mahmoud er fortsat varetægtsfængslet, på trods af at han den 25. januar passerede den maksimale, to-årige grænse for varetægtsfængsling ifølge egyptisk lov. Han burde altså enten frigives eller officielt anklages. Mahmoud er en af 700 egyptiske fanger, som sidder varetægtsfængslet mere end de lovlige to år.


SUDAN: Stokkeslag for at gå i nederdel

7. september 2015

19-årige Ferdous Al Toum bliver anholdt foran den lokale kirke, fordi hun går ”upassende klædt”. Da hun bliver stillet foran en dommer, fordobler han anklagen, idet han mener hun også den dag går upassende klædt. Hun bliver idømt 20 piskeslag og en bøde på 500 sudanesiske pund. Dommen er ikke ualmindelig i Sudan og rammer især kvinder.

Opdatering 14. oktober 2015: Ferdous dom er blevet omstødt!


CAMBODJA: 20 års fængsel til oppositionspolitikere

24. august 2015

Tre oppositionspolitikere i Cambodja er blevet idømt 20 års fængsel. Vi er ikke i tvivl om, at dommene mod dem er politisk motiverede.

Cambodjas retsvæsen er kontrolleret af regeringsmagten, og politisk motiverede arrestationer og domme er langt fra usædvanlige. Anklagerne mod de tre politikere var fabrikerede, og retsforløbet har ikke levet op til de internationale standarder for en fair retssag


DANMARK: Sundhedssystemet diskriminerer transkønnede

12. august 2015

Transkønnede diskrimineres i det danske sundhedsvæsen. Mange fortæller om ofte årelange og ydmygende udredningsforløb på Rigshospitalets Sexologisk Klinik. Udredningsforløbene handler især om at overbevise Sexologisk Klinik om, at man ikke er psykisk syg – psykotisk, skizofren eller lignende – og dernæst overbevise samme sted om, at man rent faktisk er transkønnet. Transkønnede skal have nemmere og hurtigere adgang til hormonbehandling.


MALAYSIA: Satiretegner risikerer 43 års fængsel

29. juni 2015

Den malaysiske satiretegner Zulkifee Anwar Ulhaque, bedre kendt som Zunar, er en markant kritiker af det malaysiske styre. Han risikerer op til 43 års fængsel for sine ytringer.  Med sine satiriske tweets antydede han, at retssystemet er korrupt og styret af Malaysias premierminister Najib Razak og hans parti.


MAROKKO: Fængslet for at anmelde tortur

16. Juni 2015

Menneskerettighedsaktivisten Wafae Charaf deltog i foråret 2014 i en demonstration for at fremme marokkanske arbejderes rettigheder. Efter demonstrationen blev hun bortført af to civilklædte mænd, der mishandlede hende i flere timer og truede hende med flere tæsk, hvis hun fortsatte sin kritik af styret. Da hun senere meldte det til politiet, gav de hende to års fængsel. Anklagen lød på falsk anmeldelse af tortur og for bagvaskelse af politiet, selvom hun aldrig havde anklaget marokkansk politi for at stå bag overgrebet.


IRAN: Dødsstraf for at 'fornærme islam'

2. juni 2015

Mohammad Ali Taheri er blevet idømt dødsstraf for at 'fornærme islam'. Han er fængslet udelukkende for bruge sin ret til at ytre sig og til at udøve sin tro.

Taheri sultestrejker i protest mod den dødsdom han er blevet idømt, og for at vise sin utilfredshed med, at myndighederne modarbejder hans forsøg på at rejse en appelsag for Højesteret.


MEXICO: Tortureret og fængslet for en andens forbrydelse

19. maj 2015

I 2012 bliver den 33-årige familiefar Adrián Vasquez Lagunes stoppet af politiet. De beskylder ham for at køre i en stjålet bil og for at være en eftersøgt narkosmugler. Betjentene torturerer ham og tager billeder af ham med våben og narkotika, som Adrian siger de plantede på ham.

Den rigtige narkobaron er nu anholdt, men Adrian sidder fortsat uskyldigt fængslet, baseret på tilståelser fremkommet under tortur og falske beviser. 

Opdatering 2. december 2015: Adrián Vasquez Lagunes er løsladt! Efter tre års fængsling er han endelig fri. Amnesty talte med ham efter frigivelsen, hvor han sagde: “Thank you very much to everyone at Amnesty. I feel very thankful, very happy. You have supported me so much and I send my best to everyone there.” 


PARAGUAY: 10-årig gravid efter voldtægt

5. maj 2015

En 10-årig pige bliver voldtaget af sin stedfar og gravid. Hun nægtes abort af myndighederne, selvom hendes liv er i fare. Stedfaderen flygter for at undgå straf, og pigens mor fængsles for meddelagtighed i voldtægt. Pigen selv anbringes på et hjem for unge mødre, hvor hun skal føde barnet.

Opdatering 13. august 2015: Pigen har nu født ved kejsersnit. Tiden vil vise hvilke implikationer fysisk og psykisk, hændelsen har haft på pigen. Amnesty indsamlede mere end 500.000 underskrifter globalt, heraf 42.596 i Danmark.


EUROPA: EU overlader flygtninge til druknedøden på Middelhavet

22. april 2015

Tusindvis af mennesker er på flugt fra blodige konflikter og umenneskelige levevilkår i Mellemøsten og Nordafrika. For at komme i sikkerhed søger de mange flygtninge mod Europa. I stedet for at tage imod flygtningene har EU reageret med øget grænsebevogtning, og den farlige rejse over Middelhavet ender med at blive flygtningenes eneste udvej.

I 2014 druknede mindst 3.500 mennesker i deres forsøg på at krydse Middelhavet og få beskyttelse i Europa.

Opdatering: 25. juni 2015: Efter flere tragiske drukneulykker på Middelhavet og intenst pres fra blandt andet Amnesty International og hundredtusinder af bekymrede europæiske borgere har EU omsider søsat en udvidet redningsaktion for at redde bådflygtninge i havsnød. Men de ekstra ressourcer til redningsaktioner på Middelhavet er dog ikke nok til at forhindre, at mennesker stadig vil omkomme i forsøget på at nå Europa.


BAHRAIN: 10 års fængsel for at tweete

16. april 2015

Politiet henter Nabeel Rajab i hans hjem, som også bliver ransaget. Computere, telefoner og kameraer bliver fjernet. Han er nu fængslet; anklaget for at have postet et tweet, der ’kan opildne folk og forstyrre freden´. Han havde tweetet om brug af tortur i Jaw-fængslet, hvor bl.a. Abdulhadi Al-Khawaja sidder fængslet.

Amnesty betragter Rajab som samvittighedsfange.

Opdatering 22. juli 2015: Rajab er løsladt af helbredsmæssige årsager. Han er dog stadig under anklage, og kan derfor fortsat risikere 10 års fængsel for sine tweets.


SIERRA LEONE: Gravide piger kan miste retten til uddannelse

27. marts 2015

Sierra Leone har været i undtagelsestilstand under ebola-epidemien. Skoler og sundhedsvæsen har været lukket ned, og der har ikke været adgang til basal sundhedsbehandling, prævention eller lægehjælp efter en voldtægt.

Skolerne er nu blevet genåbnet, men myndighederne vil nu med en ny lov nægte piger adgang til uddannelse, hvis de er blevet gravide under ebola-krisen.

Tusindvis af mennesker blev sendt i karantæne for at undgå, at sygdommen bredte sig. Indespærringen har dog også betydet et stort antal seksuelle overgreb, og mange teenagepiger er blevet gravide som følge af voldtægt.


KINA: Fem års fængsel til kinesiske kvindesagsaktivister

18. marts 2015

Wei Tingting, Wang Man, Li Tingting, Zheng Churan og Wu Rongrong var i gang med at planlægge en række events til Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts. De ville aktionere mod kønsdiskrimination og seksuel chikane i flere kinesiske byer.

12. marts blev de anklaget for at ville starte kontroverser og anspore til ballade. Anklager der ofte bliver brugt mod aktivister og menneskerettighedsforkæmpere og kan give op mod 5 års fængsel.

Opdatering 30. april 2015: Kvinderne er løsladt mod kaution. De kinesiske myndigheder kan dog fortsætte 'efterforskningen' af sagen i op til 1 år.


DANMARK: Ja tak til kaffe er ikke ja tak til sex

8. marts 2015

Undersøgelser viser, at der sjældent rejses tiltale i sager, hvor gerningsmanden og ofret kender hinanden i forvejen. 

I sager om kontaktvoldtægt – hvor ofret og gerningsmanden har talt sammen forud for voldtægten, eventuelt været til fest sammen, drukket, eller danset – og i eks-partnervoldtægter – kan vi se, at man henlægger omkring halvdelen af sagerne med den begrundelse, at der er tale om påstand mod påstand.

Kvinden siger, at hun blev tvunget til at have sex, og manden siger, at kvinden gerne ville. Selv sager hvor kvinder har rifter og blå mærker efter vold bliver henlagt.  

Opdatering 25. september 2015: Justitsministeren lover en grundig undersøgelse af området. Amnesty Danmark afleverede 42.500 underskrifter fra kampagnen #jatilkaffeerikkejatilsex. Læs mere om mødet med justitsministeren.


SAUDI-ARABIEN: 15 års fængsel til Badawis advokat

17. februar 2015

Menneskerettighedsadvokaten Waleed Abu al-Khair har forsvaret mange menneskerettighedsforkæmpere i Saudi-Arabien. Blandt dem var bloggeren Raif Badawi, der sidste år blev idømt 10 års fængsel og 1000 stokkeslag for at oprette en hjemmeside.

Nu er Waleed selv blevet fængslet og idømt 15 års fængsel, 15 års udrejseforbud efter afsoning af fængselsstraffen og en bøde på ca. 350.000 kr. Han er bl.a. blevet dømt for ikke at adlyde kongen/regenten og for at skade den Saudi Arabiens omdømme.

Opdatering 13. januar 2016: Waleeds tidligere kone Samar Badawi (søster til den fængslede blogger Raif Badawi) er blevet anholdt, angiveligt for at bestyre en twitter-konto dedikeret til frigivelsen af Waleed. Frigivet igen dagen efter, men fortsat under anklage.


FILIPPINERNE: Børn og socialt svage er særligt udsatte for tortur

28. januar 2015

Politiet i Filippinerne bruger rutinemæssigt tortur som værktøj til at fremtvinge tilståelser. Især børn og socialt svage udsættes for tortur. 21 af de 55 Amnesty interviewede til den seneste rapport om tortur i Filippinerne var børn.

Tortur har været forbudt i Filippinerne siden 2009, men brugen af tortur er alligevel en fast del af det filippinske politis arbejde. 


INDONESIEN: Seks fanger skal henrettes ved skud

Henrettelse ved skud - eksempel fra Vietnam

15. januar 2015

På øen Nusakambangan i Indonesien er en henrettelsespeloton ved at gøre sig klar. Seks fanger skal henrettes i januar: Skydes stående eller siddende efter eget valg.

Fire ud af de seks mænd skal henrettes for at have smuglet narkotika. Ifølge international lov kan dødsstraf kun bruges ved særligt alvorlige forbrydelser, og narkorelateret kriminalitet falder ikke ind under denne kategori. 

Opdatering 9. juli 2015: Indonesien har foreløbigt henrettet 14 mennesker i 2015. Seks blev henrettet i januar og yderligere otte blev henrettet i april. De henrettede har alle været dømt for narkorelateret kriminalitet.