Skriv for liv

01.
Kort sagt

Skriv for liv

Skriv for Liv handler om at skrive breve til mennesker, der får deres rettigheder krænket. Hvad enten de sidder fængslet uden grund, er dømt til døden eller forfulgt af myndighederne.

For dem som sidder fængslet eller kæmper for at opnå retfærdighed, kan de mange breve give nyt håb i en situation, hvor man ellers føler sig glemt af omverdenen. Brevene gør også indtryk på myndigheder og fængselspersonalet, og ofte ser vi, at fanger får en bedre behandling, når brevene minder personalet om, at hele verden holder øje med personens sag.

Du kan også skrive breve til de regeringer og magthavere, der begår krænkelserne, og kræve handling.

Og brevene virker. Amnesty har lavet brevaktioner siden 1961, og tusindvis af mennesker er blevet løsladt eller har fået forbedret deres forhold på baggrund af de mange breve.

I løbet af november og december har vi skrevet breve for Albert, Yecenia, Waleed, Costas, Saman og pigerne i Burkina Faso. Læs deres historier her og følg med i hvordan det går med dem. 

Millioner af aktioner

3.7 millioner aktioner er det blevet til på verdensplan i Skriv for liv kampagnen 2015, og i Danmark holdt vi os ikke tilbage. 73.940 danskere foretog 171.705 handlinger i de seks sager fordelt på appelbreve, hilsner og underskrifter. 

Albert Woodfox, USA

Albert Woodfox har siddet i isolationsfængsel i 40 år. Han har i alt tilbragt 43 år i fængsel for et mord, han siger, han ikke har begået. Myndighederne har ikke fundet fysiske beviser på, at han var involveret i forbrydelsen, og hans dom er blevet omstødt tre gange.

I løbet af Skriv for Liv-kampagnen 2015 har Albert modtaget en del brive I fængslet og det betyder meget for ham:

"I am thrilled to have received 2,000 letters already. Please pass on my thanks and gratitude to AI and to all those who have written to me. Their letters make all the difference."

Der blev ialt fortaget 35.570 handlinger for Albert.

Unge piger i Burkina Faso

”Hvis du ikke rejser hen og bor med din mand, slår jeg dig ihjel.”

Sådan sagde 13-årige Marias far til hende, da hun nægtede at rejse hen til den 70-årige mand, han havde besluttet, hun skulle giftes med. Maria måtte flygte 170 kilometer til fods for at slippe væk fra sin fars vrede. Hun er i dag på et værested for unge piger.

Over hele Burkina Faso bliver tusindvis af piger og unge kvinder som Maria tvunget til at gifte sig i en alt for ung alder. Flere end halvdelen af landets piger bliver giftet bort, inden de fylder 18. Og nogle af de unge brude er helt ned til 11 år gamle. 

Der blev ialt fortaget 43.170 handlinger for pigerne i Burkina Faso

Costas, Grækenland

Costas og hans kæreste blev angrebet og gennemtæsket af en gruppe homofober i Athen. Ingen er blevet straffet for overfaldet. Mellem 2014 og 2015 er antallet af overgreb mod LGBTI-personer  i Grækenland mere end fordoblet.

Der blev ialt fortaget 5.365 handlinger for Costas

Saman Naseem, Iran

Saman Naseem blev taget til fange under en væbnet kamp, som førte til drabet på en regeringssoldat. Iransk politi torturerede ham så groft, at han til sidst tilstod drabet på soldaten.

Der blev ialt fortaget 39.197 handlinger for Saman

Waleed Abu al-Khair, Saudi-Arabien

I juli 2014 blev advokaten Waleed Abu al-Khair idømt 15 års fængsel efter mange år med chikane, anholdelser, trusler og retssager. Waleed har viet sit liv til at bekæmpe de systematiske angreb på menneskerettighederne i sit hjemland, Saudi-Arabien.

Der blev ialt fortaget 6.062 handlinger for Waleed

Yecenia Armenta, Mexico

Yecenia Armenta blev tilbageholdt og tortureret af politiet, indtil hun til sidst tilstod mordet på sin mand. Betjentene tæskede hende i timevis, voldtog hende og truede med at dræbe hendes børn, indtil hun til sidst bukkede under for presset. Hun sidder stadig fængslet for en forbrydelse, hun ikke har begået.

Der blev ialt fortaget 42.295 handlinger for Yecenia


02.
Gode nyheder

Albert Woodfox er endelig fri!

Den 19. februar – på sin 69-års fødselsdag – blev Albert Woodfox endelig løsladt efter 43 års fængsel. Han erklærer sig stadig uskyldig i mordet på en fængselsbetjent, som resulterede i fire årtiers isolationsfængsling.

Albert udtaler til Amnesty: "Jeg vil gerne sende et stort tak til de mange medlemmer af The International Coalition to Free the Angola 3, Amnesty International og Roddick-fonden, som alle har støttet mig igennem denne lange kamp. Jeg havde håbet på at bevise min uskyld under en ny retssag, men mit helbred og min alder tvinger mig til nu at skrinlægge denne sag.”

Hvis du vil sende Albert en hilsen og byde ham velkommen hjem, kan du skrive til ham på:

Albert Woodfox c/o NOLA Investigates
P.O. Box 850408
New Orleans, LA
U.S.A
70815


Yecenia

Yecenia Armenta er endelig løsladt efter fire års fængsel 

Den 10. juli 2012 blev Yecenia Armenta Graciano tilbageholdt og tortureret af politiet i Mexico. I 15 timer tæskede betjentene hende, voldtog hende og truede med at dræbe hendes børn. For at beskytte sine børn skrev hun under på, at hun var involveret i drabet på sin mand.

Løsladelsen af Yecenia Armenta afslutter fire lange år, hvor hun har siddet fængslet i Mexico for en forbrydelse, hun siger, hun ikke har begået - dømt udelukkende på en tilståelse, fremkommet under tortur.

Yecenias sag var en del af vores Skriv for Liv-kampagne i 2015, og hundredtusindvis af mennesker har aktioneret for hende.

 ”Jeg vil give en særlig tak til alle, der har stået ved min side. Uden jeres støtte ville dette aldrig have været muligt. Tak, fordi I har kæmpet og bliver ved at kæmpe for andre. Nogen gange tager det lang tid, før man opnår retfærdighed.”

I dag er Yecenia fri. Men mexicansk politi bruger desværre stadig tortur til daglig. Derfor kæmper vi videre for at standse brugen af tortur i landet.

Tak, fordi du har været med til at få Yecenia fri. 


Fantastiske nyheder for Burkina Fasos unge piger

Burkina Fasos Justits- og menneskerettighedsministerium har i kølvandet på Skriv for Liv-kampagnen bekræftet regeringens engagement i kampen mod barne- og tvangsægteskaber.

Ministeriet er i gang med at revidere deres familielov og har planer om at hæve lavalderen for ægteskabsindgåelse til 18 år. Ministeriet vil derudover sikre, at tvangsægteskaber bliver klart defineret i straffeloven.

Dette er en klar Skriv for Liv-sejr! Ministeriet har modtaget breve, e-mails og beskeder fra mennesker verden over, som alle opfordrer til at sætte en stopper for barneægteskaber. 

 


03.
Vil du vide mere
@amnesty

Nasrin Sotoudeh is a national treasure in Iran. Why? Because she has bravely stood up for women’s rights. For child… https://t.co/MM7WF8Qr1a