AKTION: IRAN

01.
Skriv under

Stop henrettelser af tre demonstranter i Iran


02.
Baggrund

Tre mænd risikerer at blive henrettet for at have deltaget i landsdækkende protester i Iran sidste år. Skriv under og stop henrettelserne nu!

Amirhossein Moradi, Mohammad Rajabi og Saeed Tamjidi blev dømt til døden i forbindelse med landsdækkende protester, der fandt sted i november 2019. De er blevet anklaget for at være ‘oprørsledere’ og blev blandt andet dømt for at være ’fjendtlige overfor Gud’. Men retssagen imod dem var dybt uretfærdig, og de har ikke haft adgang til en advokat. Det eneste bevis var en falsk tilståelse, som 25-årige Moradi afgav under tortur. 

Opdatering: Efter internationalt pres har Iran midlertidigt standset henrettelserne af de tre mænd, og Højesteretten har accepteret en anmodning om genbehandling af deres sag. Vær med til at fastholde presset. Kræv at deres dødsdomme droppes helt, og at de får en retfærdig retssag så hurtigt som muligt.

Hjælp os med at kræve, at de iranske myndigheder dropper henrettelserne helt – skriv under på aktionen nu!

SKRIV UNDER

Hvorfor skal jeg skrive under?

Med nok underskrifter i ryggen kan vi presse de iranske myndigheder til at droppe henrettelserne af de tre demonstranter helt og måske på sigt afskaffe brugen af dødsstraf i Iran.

Vi kræver, at:

  • Dødsdommene over Amirhossein Moradi, Mohammad Rajabi og Saeed Tamjidi droppes helt
  • De får genbehandlet deres sag så hurtigt som muligt
  • Deres torturanklager efterforskes, og at de ansvarlige stilles til ansvar
  • Iranske myndigheder midlertidigt stopper alle henrettelser med det formål at afskaffe brugen af dødsstraf i Iran

Hvad sker der med din underskrift?

Vi sender underskrifterne til chefen for det iranske retsvæsen, Ebrahim Raisi.

SKRIV UNDER

Tortureret til at tilstå

Moradi fortæller, at forhørslederen torturerede ham med slag, elektriske stød og ved at stille sig på hans brystkasse. Han har også rapporteret om smertefulde nyreproblemer som følge af torturen. Han sagde, at han kun ’tilstod’, fordi forhørslederen lovede ham, at han ville få lægehjælp – men efter tilståelsen afviste de at give lægehjælpen.

Mohammad Rajabi (25) og Saeed Tamjidi (27) har fortalt, at de blev sparket, hængt med hovedet nedad og slået gentagne gange med knipler i forhørslokalet.

Tilståelse transmitteret på nationalt tv

Et par dage før deres retssag udsendte statens tv-station en propagandavideo, der viser de såkaldte ’tilståelser’ fra en kvinde og 12 mænd, herunder Moradi. Individernes slørede ansigter blev vist ’tilstå’ forskellige handlinger i relation til protesterne.

De tre mænd sidder lige nu bag tremmer i fængslet Fashafouyeh i provinsen Teheran.

Deres sag er en del af en bredere tendens i Iran, hvor arrestationer og dødsstraf bliver brugt til at slå ned på systemkritikere.

Skriv under og stop henrettelserne af de tre mænd.

SKRIV UNDER