Skriv for Liv Aktivisme Undervisning Skriv for Liv

"Pludselig er eleverne ikke bare elever, men verdensborgere, der kan gøre en forskel."
01.
Skriv for Liv

Skriv for Liv

Gør dine elever til verdensborgere

I november og december måned kan du og dine elever deltage i Skriv for Liv. 

Skriv for Liv-sagerne og det gratis undervisningsmateriale styrker elevernes forståelse for omverdenen, og giver dem en interkulturel indsigt på baggrund af autentiske sager. 

Gennem Skriv for Liv arbejder I med virkelige menneskers historier og lærer samtidig om, hvordan menneskerettighederne er vigtige. I kan også helt konkret være med til at forandre liv ved at skrive breve til de mennesker, der udsættes for overgreb samt til de myndigheder, der står bag.

Elevmaterialet og lærervejledningen henvender sig 7.-10. klasse og fagene dansk, samfundsfag og engelsk. I år vil alle fem sager være både på engelsk og dansk.


02.
Materialer

Hent materialer

Lærervejledning og baggrundsdokument

I lærervejledningen finder du en guide til brevskrivningen samt praktiske oplysninger om afsendelsen af brevene. Du får også færdige øvelser til undervisningen i dansk, engelsk og samfundsfag, der kan supplere brevskrivningen. Kopiarkene er både på dansk og engelsk.

I baggrundsdokumentet kan du læse mere om de menneskerettigheder, der er i spil i årets fem sager og om situationen i Danmark og ude i verden.


03.
Gør en forskel

Skriv for Liv gør en forskel

I 2019 var tusindvis af danske skoleelever med til at give håb og skabe resultater

Sammen med alle de andre mennesker, der har fattet pennen til fordel for menneskerettighederne, har jeres breve resulteret i, at 6.609.837 breve og beskeder blev sendt ud fra hele verden. Et rekordhøjt antal for 18. år i træk. Det er noget, der gør en forskel. Det er noget, der rykker beslutninger. 

For eksempel i Marinels sag fra 2019. Her har præsidentens kontor anerkendt de breve, der er blevet sendt til dem, og den Filipinske regering er blevet opmærksomme på behovene, hos de overlevende fra tyfonen. Borgmesteren er blevet bedt om at udarbejde en rapport om, hvordan man har mødt de overlevendes behov. Rapporten er en mulighed for at sikre helt konkrete forbedringer.

Læs mere om Marinels sag her


Om brevene siger Marinel selv:

“Thank you for taking your time to write and take action. It means the world to us, you give us hope to continue the fight despite all the hurdles we encounter. From the bottom of my heart, and in behalf of my community Matarinao, thank you for fighting with us. No words can express my gratefulness. I promise to do more. 

For a better planet, 
Marinel”


04.
Årets sager


Tyrkiet: Melike Balkan og Özgür Gür
Risikerer fængsel for at kæmpe for LGBTI+ rettigheder

Læs mere her


Saudi-Arabien: Nassima al-Sada
Fængslet for at arbejde for kvinders frihed

Læs mere herMyanmar: Paing Phyo Min
I fængsel for at gøre grin med militæret

Læs mere her


Malta: El Hiblu 3
Risikerer fængsel for at hjælpe nødstedte

Læs mere herColombia: Jani Silva
Dødstrusler for at beskytte regnskoven

Læs mere her


05.
Lærer om Skriv for Liv


06.
Tilmelding

Tilmeld dig Skriv for Liv 2020

Der er nu lukket for tilmelding. 

I løbet af sommeren vil sagerne for dette års Skriv for Liv blive valgt. Undervisningsmateriale og lærervejledninger vil være tilgængeligt her på siden lige før efterårsferien.

Du kan dog allerede tilmelde dig Skriv for Liv 2020 her. Når du har tilmeldt dig, vil vi holde dig opdateret med nyheder, og vi vil sende årets materialer til dig, når de er klar.


07.
Deltagere i 2020

På kortet til højre kan du se en oversigt over allerede tilmeldte Skriv for Liv deltagere i Danmark 2020.

Klik på kortet og for flytte fokus. Brug to fingre for at zoome.

Vi opdaterer løbende kortet, men vær opmærksom på at det kan tage nogle dage fra din tilmelding til at den figurerer på kortet.

08.
Få mere viden

Få mere viden


Hvad er Skriv for Liv?

Skriv for Liv er en international kampagne, som Amnesty afholder hvert år. 

I Danmark er Skriv for Liv rettet mod elever fra 7.- 10. klasse. Undervisningsmaterialet kan især bruges i fagene dansk, engelsk og samfundsfag.

Sidste år deltog 190 lærere, 344 klasser og omkring 6.922 elever i Danmark.

Læs mere om Skriv for Liv og tidligere sager herUndervisningsmaterialer til Skriv for Liv

Skriv for Liv-sagerne og det gratis undervisningsmateriale styrker elevernes forståelse for omverdenen. Undervisningen bliver særligt relevant og vigtig for eleverne, fordi I arbejder med virkelige menneskers historier. Det lærer jer om menneskerettighederne samtidig med, at I også helt konkret kan være med til at forandre liv gennem jeres breve.

Udover elevmateriale og lærervejledning, som du kan downloade her på siden fra oktober, får I også tilsendt fysisk materiale med beskrivelser af cases, klistermærker, postkort og plakater.

Læs mere om tidligere materialer her


09.
Andre tilbud

Oplæg om menneskerettigheder

Book et gratis oplæg fra Amnesty

Læs mere her

Flere undervisningstilbud

Se vores andre undervisningsmaterialer samt øvrige tilbud

Læs mere her


10.
Kontakt

Har du spørgsmål eller kommentarer?

Så skriv til: undervisning@amnesty.dk