01.
Malta

Malta: El Hiblu 3

Risikerer fængsel for at hjælpe nødstedte

Før de blev kendt som ’El Hiblu 3’, var de bare tre teenagere, som elskede fodbold og basketball. På det tidspunkt var drengene 15, 16 og 19 år og ønskede det, vi alle sammen gerne vil have: Et trygt og godt liv.

Dét ønske bragte dem fra Guinea og Elfenbenskysten til Libyen. I Libyen bliver flygtninge og migranter udsat for vold og tortur, og derfor var de tre desperate efter at flygte videre. De gik ombord i en gummibåd med kurs mod Europa sammen med over 100 andre.

Gummibåden kom i nød og blev reddet af olieskibet, El Hiblu. Besætningen på El Hiblu prøvede at sejle dem tilbage til Libyen – hvilket er ulovligt, selvom besætningen havde lovet, at de ikke ville gøre lige netop det. Det førte til protester. Og de tre unge blev bedt om at hjælpe med at skabe ro. De fungerede som tolke og forsvarede de nødstedtes rettigheder til ikke igen at blive udsat for tortur i Libyen.

Besætningen vendte så skibet mod Europa. Da de kom til Malta, stormede de maltesiske myndigheder skibet og sagde, at de tre unge havde overtaget skibet. Anklagerne mod de unge var så alvorlige, at de risikerer fængselsstraffe på livstid.

De tre unge prøvede bare på at beskytte sig selv og dem, de blev reddet sammen med. Nu sidder de selv på anklagebænken.

Kræv retfærdighed for ’El Hiblu 3’

Gå tilbage