Fem danske erhvervsskoleelever tager temperaturen på ytringsfrihed, fake news og diskrimination af LGBTI+personer, når de rejser til Østeuropa og møder unge på deres egen alder. De unge fortæller i videoer om den kamp for rettigheder, som foregår i lande som Moldova og Polen. 

Undervisningsforløbet kan strække sig fra to timer til to dage. Det er skræddersyet til hovedområdet ’Teknologi, byggeri og transport’ og tilrettelagt, så det opfylder de faglige mål i erhvervsfag.  

Med udgangspunkt i elevernes hverdag kigger materialet ud i Europa, hvor rettigheder er under ekstra pres – blandt andet som konsekvens af krigen i Ukraine.  

Hele forløbet er beskrevet i denne vejledning.

Eleverne kommer til at arbejde med en eller flere af disse tematikker – ytringsfrihed, fake news og LGBTI+. Du kan plukke, så det bliver mest relevant for dig og dine elever.  

Materialet indeholder: 

  • Videointerview med unge forkæmpere for menneskerettigheder
    De unge fortæller om LGBTI+venlige skoler i Polen, om at være nødt til at flygte fra diktaturet i Belarus, og om hvordan det er at bo i et land, hvor store medier bringer fake news om krigen i Ukraine – samt om hvordan det er at være tvunget til at leve en ungdom i eksil.   
  • Lærervejledning (pdf)
    Udførlig lærervejledning tilrettelagt til et forløb på enten to timer eller op til to dage. Forløbet er målrettet grundforløb 1 på hovedområdet ’teknologi, byggeri og transport’ og mål inden for ’Arbejdspladskultur’ og ’Samfund og sundhed’.
  • Faktaark (lærerrettet)
    Oversigt med fakta knyttet til materialet.

Vind en klassefest

Din klasse kan deltage i en konkurrence om at vinde en klassefest i NEXUS, Astralis’ event- og gamingcenter i København. 

For at deltage i konkurrencen skal dine elever indsende en eller flere videoer, hvor de fortæller om, hvordan de har stået op for egne rettigheder eller andres. 

Vinderen bliver kåret af en præmiekomite med deltagere fra Amnesty, Astralis og Gyldendal. 

Book et oplæg

I efteråret 2023 kan I booke et oplæg med en menneskerettighedsforkæmper fra Østeuropa, der kommer ud på jeres skole og fortæller om et af de temaer, der er tilknyttet undervisningsforløbet.

Oplægget er gratis og på engelsk.


Book en facilitator

Er det nyt for dig at undervise i menneskerettigheder, og er du usikker på, hvordan du skal gå til materialet? 

I september-december 2023 kan du ekstraordinært booke en facilitator fra Amnesty, der kommer ud på din skole og faciliterer dele af undervisningsforløbet. 

Det er gratis.