2. september 2020   ()

Kræv at den brutale politivold mod fredelige demonstranter i Belarus skal stoppe. Skriv under på aktionen nu!

Det sidste stykke tid er tusindvis af demonstranter gået på gaden i byer over hele Belarus. Myndighederne har reageret med vold.

Kræv at myndighederne stopper politivolden, og at de respekterer ytringsfriheden. Skriv under på aktionen nu!

Hvorfor er der protester?

Det er helt almindelige mennesker, som går på gaden i store demonstrationer. De protesterer mod myndighedernes massive kampagne for at undertrykke ytrings- og forsamlingsfriheden efter præsidentvalget den 9. august. Mange mener, at valgsejren til den siddende præsident Aleksandr Lukasjenko er et resultat af valgfusk.

Grov og vilkårlig politivold

De fredelige demonstranter er blevet mødt med grov og vilkårlig vold fra politiets side. På sociale medier har vi set, hvordan politiet på brutal vis har brugt tåregas, chok-granater og vandkanoner til at sprede demonstranterne. Politiet har også vilkårligt arresteret fredelige demonstranter.

Amnestys researchere er på sagen

Amnestys researchere holder øje med situationen og har dokumenteret, at politiet har skudt med tåregasgranater og gummikugler på de steder, hvor fredelige protester har fundet sted

Amnesty modtager stadig nye rapporter om omfattende brug af tortur mod arresterede demonstranter.

Vores krav til myndighederne i Belarus

  • Politivolden mod fredelige demonstranter og journalister skal stoppes omgående
  • Myndighederne skal respektere ytrings- og forsamlingsfriheden
  • Myndighederne skal sørge for, at alle politibetjente kan identificeres ved eksempelvis personlige navneskilte eller numre
  • Myndighederne skal igangsætte en uafhængig undersøgelse af de menneskerettighedskrænkelser, der har fundet sted, så de ansvarlige stilles til ansvar for deres handlinger

Hvorfor skal jeg skrive under?

Hver underskrift bidrager til at lægge pres på myndighederne i Belarus, så de forhåbentlig sætter en stopper for den brutale politivold mod demonstranter.

Hvad sker der med din underskrift?

Vi sender underskrifterne til indenrigsministeren i Belarus, Yuri Karaev.


Opdateringer

28. oktober 2020: Underskrifterne er overleveret

Amnesty International sendte et brev med det globale antal underskrifter til indenrigsministeren i Belarus med en opfordring til at sætte en stopper for politivolden mod fredelige demonstranter. Læs brevet her.