1144 resultater

Her står fronterne i den globale abortkamp

I USA vil den amerikanske højesteret efter alt at dømme tage et opgør med næsten halvtreds år abortpolitik. I et globalt perspektiv ser vi imidlertid både positive tendenser og reaktionære strømninger – Amnesty har samlet tre geografiske nedslag, der giver et overblik over udviklingen.


Ruslands krig tester det europæiske menneskerettighedssystem

En mørk skygge hang over Den Røde Plads, da Rusland mandag markerede den årlige ’Sejrsdag’ med parader af tropper og militært isenkram. Den skygge, som invasionen af Ukraine kastede over dagen, spreder sig langt ud over de russiske og ukrainske grænser.


5 ting, du skal vide om abort i USA

Adgangen til sikre aborter er en menneskeret. Alligevel afslører lækkede dokumenter, at et flertal i USA’s højesteret vil afskaffe den. Her er fem ting, du bør vide om risikoen for et kommende abortforbud i USA.


Ny rapport: Russiske styrker henretter civile og bomber boligblokke

Russiske styrker skal retsforfølges for krigsforbrydelser i Kyiv Oblast, siger Amnesty efter ny dokumentation af angreb mod boligblokke og henrettelser af civile.


”Det er jo en offentlig gabestok, og jeg ved godt, hvad Hr. og Fru Jensen, der kører forbi, tænker”

James Thomas er 43 år og iværksætter. Næsten dagligt bliver han umotiveret stoppet af politiet, oplevelser han de seneste år har delt med sine følgere på de sociale medier. Han mener, der er et problem med ubevidst etnisk profilering i politiet, som de danske myndigheder bør tage langt mere alvorligt.


Aktivister i Myanmar: ”Vi er nødt til at være på vagt 24 timer i døgnet”

Mennesker, der fredeligt protesterer mod Myanmars militærstyre, oplever konstant at blive forfulgt og overvåget af soldater, der også chikanerer deres familier. Det får ikke aktivisterne til at stoppe, men til at finde nye metoder at vise deres kritik på.


”Min samvittighed tillader mig ikke at tie”

At ikke alle russere er enige i Putins invasion af Ukraine, er Yulii Rybakov et levende eksempel på. Han er født af fangeforældre i Gulag og har hele sit liv kæmpet imod undertrykkelse, selvom det har kostet ham årevis bag tremmer. Udover at være kunstner har han siddet i det russiske parlament og oprettet Ruslands første menneskerettighedskommission. Og han helmer ikke i sin kritik af Putins styre.


”Velkommen til Guantánamo” – asylansøgere indespærres i Polen

I skærende kontrast til den varme velkomst Polen byder flygtninge fra Ukraine, sidder op mod 2.000 asylansøgere fra blandt andet Syrien og Afghanistan tilbageholdt i overfyldte fængsler uden kontakt til omverdenen. Det viser ny research fra Amnesty.


Russiske styrker henretter civile i hele Kyiv-regionen

Russiske styrker udøver brutal vold mod ubevæbnede civile, henretter og intimiderer dem i hele Kyiv-regionen. Det slår Amnesty International fast, efter research-mission i Ukraine. “I de seneste uger har vi indsamlet beviser for, at russiske styrker har begået henrettelser af civile og andre ulovlige drab, som skal efterforskes som krigsforbrydelser,” siger Agnès Callamard, generalsekretær for […]


Sikkerhedsvagter i Qatar udsættes for tvangsarbejde

Arbejdsdage på 12 timer alle ugens syv dage, ingen fridag i månedsvis, vagter i bagende sol uden mulighed for at få noget at drikke og store bøder for at gå på toilettet. Det er virkeligheden for sikkerhedsvagter i Qatar, viser ny rapport fra Amnesty. ”Vi arbejder fra januar til januar, søndag til søndag uden en […]


”De oplever ikke, at politiet er til for dem”

En undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder viser, at minoritetsetniske danskere oftere bliver sigtet uden at blive dømt. Etnisk profilering er ulovligt, usagligt og skaber marginalisering, mener rapportens forfatter Jeppe Kirkelund Søndergaard.


Bolsonaro fører usynlig krig mod regnskovsaktivister

Den brasilianske regering med præsident Jair Bolsonaro i spidsen har i årevis frataget Amazonas oprindelige Uru-eu-wau-wau befolkning deres land og rettigheder og drevet klapjagt på lokale aktivister. Nu er Bitaté, Neidinha, Txai og Tan-Gai rejst fra Amazonas til Danmark for at få opbakning til deres kamp for overlevelse.