1.240 results

Overblik: I Danmarks nabolande retsforfølges krigsforbrydere og torturbødler

I Danmark skal Folketinget tage stilling til et forslag om at kriminalisere tortur, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden direkte i dansk straffelov. I mange andre lande er samme forbrydelser for længst kriminaliseret, og i Danmarks nabolande retsforfølger myndighederne allerede forbrydelser begået i lande som eksempelvis Syrien og Iran. Vi bringer her et kort overblik over de seneste års sager.  


5 grunde til at Danmark bør kriminalisere krigsforbrydelser, tortur og forbrydelser mod menneskeheden

Amnesty International Danmark arbejder for en ændring af den danske straffelov, så Danmark ved de nationale domstole fremover vil kunne retsforfølge internationale forbrydelser som tortur, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Her fem grunde til, at en lovændring er vigtig.


Antallet af henrettelser stiger i Iran

Alene i årets to første måneder har Iran henrettet mindst 94 mennesker. En markant stigning i forhold til samme tid sidste år. Flere af henrettelserne kan kobles til demonstrationerne mod det iranske regime, og mange af de henrettede tilhører etniske minoriteter. Amnesty advarer om, at flere henrettelser er på vej.


I hælene på Assad-regimet

I tyske retssale dømmes tidligere syriske sikkerhedsfolk og militsmedlemmer i disse år for deres forbrydelser mod egne landsmænd. Bag retsopgørene står blandt andre den syriske advokat, Anwar Al-Bunni, som i et byggemarked i Berlin genkendte politimanden, som år forinden havde sendt ham i et syrisk torturfængsel.


Iransk kvinderettigheds-aktivist løsladt

Yasaman Aryani blev i 2019 idømt 16 års fængsel efter at have opfordret iranske kvinder til at tage hijabben af og nyde det gode vejr. Nu er hun løsladt. 


Facebook under anklage for at bidrage til etnisk vold i Etiopien

Amnestys juridiske rådgiver Fisseha Tekle kan i dag ikke længere vende tilbage til sit hjemland Etiopien, efter der på Facebook er blevet delt beskyldninger og trusler mod ham. Fra Kenya er han nu med til at sagsøge META, virksomheden bag Facebook, der i en historisk retssag er under anklage for at have fremmet hadtale og etnisk vold i Etiopien.  


Russisk journalist delte opslag om bombeangreb. Nu skal hun afsone 6 års fængsel

Ny russisk lov gør, at man kan blive dømt for at dele opslag, som den russiske regering betragter som “bevidst falsk information”. Det skete for den russiske journalist og mor til to, Maria Ponomarenko, som nu er idømt seks års fængsel efter at have delt et opslag om angrebet på teatret i Mariupol i Ukraine.


Fem af de værste forbrydelser, Rusland begår i Ukraine

Siden begyndelsen af den russiske invasion af Ukraine har Amnesty været med til at kaste lys over voldsomme menneskerettighedskrænkelser. Her er fem af de mest voldsomme afsløringer.


“I de kommende år vil vi se store retssager mod forbrydelser begået i Ukraine og i Syrien”

Danmark risikerer, at en formodet krigsforbryder pludselig befinder sig frit i Danmark, uden at lovgivningen eller ressourcerne er på plads til at kunne efterforske og retsforfølge ordentligt, advarer international ekspert.  


Dødsdømte iranske demonstranter udsat for voldsom tortur

Soldater fra den iranske revolutionsgarde har blandt andet brugt pisk, elektriske stød, voldtægt og dødstrusler mod tre unge mænd, der alle blev idømt to dødsdomme hver i december. De risikerer at blive henrettet når som helst.


Ruslands opposition er fængslet, drevet i eksil eller tvunget til tavshed

To år efter anholdelse af Aleksej Navalny ligger den russiske opposition i ruiner. Amnesty gør status over Ruslands voldsomme metoder til at kvæle al kritik af styret.


Sarah og Sean risikerer fængsel for at hjælpe flygtninge i nød

Hun er elitesvømmer og syrisk flygtning. Han er dybhavsdykker og søn af en vietnamesisk bådflygtning. Nu risikerer Sarah Mardini og Sean Binder fængselsstraf, fordi de som frivillige i Grækenland har hjulpet flygtninge ved Europas grænse.