1.319 results

Derfor er den israelske besættelse af Palæstina i strid med menneskerettighederne

Vil man sætte en stopper for konflikten i Gaza, kræver det et opgør med Israels besættelse af Palæstina. Besættelsen har ødelæggende konsekvenser for civile og fører til apartheid og alvorlige menneskerettighedskrænkelser. Læs her hvorfor.


Rusland: Antiterrorlov misbruges i stigende grad til at forfølge kritikere

Siden Ruslands invasion af Ukraine har de russiske myndigheder i foruroligende grad misbrugt antiterror- og anti-ekstremisme-lovgivning til at undertrykke kritik og fredelig protest under dække af hensynet til national sikkerhed.


Ukraine: ”Vi må ofte afbryde interviews for at søge ly i et beskyttelsesrum”

Ukrainske Anna Wright arbejder som researcher for Amnesty International. Hun afdækker konsekvenserne af den russiske invasion af Ukraine, bl.a. hvordan ukrainske børn mister adgangen til at gå i skole. Her fortæller hun, hvordan det er at arbejde i en krigszone, hvor man ikke ved, hvor eller hvornår den næste luftalarm lyder.


Gaza: Hele familier bliver udslettet i israelske bombeangreb i Rafah

Mindst 95 civile palæstinensere, heriblandt 42 børn, blev dræbt under fire konkrete israelske angreb i Rafah i Gaza, som Amnesty International har undersøgt. Angrebene skelnende ikke mellem civile og militære mål og bør blive efterforsket som krigsforbrydelser.


Amnesty til Lars Løkke Rasmussen: Krigen i Gaza må ikke få Danmark til at svigte sine egne løfter

Da udenrigsministeren sent i går aftes gik på talerstolen i Folketinget for at forklare regeringens syn på, hvordan Danmark bedst afhjælper konflikten i Gaza, sad Amnesty International Danmarks generalsekretær med på salens øverste rækker og lyttede. Her er hendes opråb til Danmarks regering.


Iran: Håbet lever trods regimets voldsomme undertrykkelse        

Siden 2022 er der sket en bekymrende stigning i antallet af henrettelser i Iran. Ligesom præstestyrets grove og systematiske krænkelser af menneskerettighederne fortsætter. Heldigvis lever frihedskampen og håbet stadig i Iran, fortæller Amnesty-aktivist Maria Kafaei Zandeh Del, som opfordrer til at fastholde støtten til de uretmæssigt fængslede iranere og dele deres historie.


Israel: Skarp stigning i angreb og drab på palæstinensere på Vestbredden

Mens verdens øjne de sidste fire måneder har været rettet mod Gaza, har israelske styrker igangsat en bølge af voldelige angreb mod indbyggerne på den besatte Vestbred. I ny research dokumenterer Amnesty fire konkrete episoder, hvor militæret har brugt overdreven, ulovlig vold og dræbt 20 palæstinensere, heriblandt syv børn.


”Det er ikke bare en løftet pegefinger. Israel står nu anklaget for en af verdens værste forbrydelser”

Hvad er op og ned i den seneste afgørelse fra Den Internationale Domstol (ICJ)? Her svarer Amnesty International Danmarks jurist og politiske rådgiver, Dina Hashem, på fem spørgsmål om dommen, som hun kalder ”historisk”.


Danmark skal ændre kurs, efter at FN’s øverste domstol igangsætter sag om folkedrab i Gaza

Den Internationale Domstol ICJ har besluttet, at den vil gå videre med Sydafrikas anklager om at Israel begår folkedrab i Gaza. Det skal få Danmark til at ændre kurs, mener Amnesty International Danmark.


Sejre for menneskerettigheder i 2023

Som en del af Amnesty International har du det seneste halve år været med til at få løsladt den egyptiske menneskeretsadvokat Mohamed el-Baqer, kriminalisere kønsbaseret digital vold i Argentina og afskaffe dødsstraffe i Malaysia. Og selv om der sker alvorlige krænkelser af menneskerettigheder verden over, så viser en lang række af Amnesty Internationals sejre, at det nytter at kæmpe for menneskerettigheder.


Dokumentation fra Amnesty International indgår i historisk sag om folkedrab ved Den Internationale Domstol

Sydafrika har ved FN’s øverste domstol anklaget Israel for at begå folkedrab på palæstinenserne i Gaza. I anklageskriftet henvises i flere tilfælde til den dokumentation, som researchere fra Amnesty International igennem adskillige år har indsamlet for mulige internationale forbrydelser begået af Israel mod civile palæstinensere, herunder også overgreb begået siden den. 7 oktober 2023.


Sydafrika vs. Israel forklaret af to folkeretseksperter: ”Selve dommen er ikke det vigtigste”

Indenfor få uger vil Den Internationale Domstol i Haag efter al sandsynlighed tillade Sydafrika at føre en sag mod Israel om folkedrab på den palæstinensiske befolkning i Gaza. Det vurderede to danske eksperter i folkeret ved en talk arrangeret af Amnesty International Danmark. Men det er vigtigt at forstå sagens forskellige faser, lød det også fra eksperterne.