1177 resultater

Årets sejre for menneskerettighederne – indtil videre

Vi er nået halvvejs ind i 2022 og som altid har det været et travlt år for Amnesty International. I en verden med så mange trusler mod menneskerettighederne kan man let miste fremskridtene af syne. Men takket være opbakningen fra medlemmer og støtter, er det lykkedes Amnesty at få løsladt uretfærdigt fængslede, omstøde diskriminerede lovgivning og stille de skyldige til ansvar. Her er nogle af de sejre for menneskerettighederne, vi indtil videre kan fejre i 2022.


Ukrainsk militær sætter civile i fare

Ukrainsk militær bringer sin egen civilbefolkning i fare ved at placere militærbaser og affyre våben i tæt befolkede boligområder, herunder i skoler og hospitaler. Sådan lyder anklagen fra Amnesty International, der understreger, at tilsidesættelsen af civiles sikkerhed er en overtrædelse af international humanitær ret.


Myanmar: Udbredt tortur mod kritikere af militærkup

Myndighederne i Myanmars fængsler og afhøringscentre bruger rutinemæssigt tortur mod mennesker, der er tilbageholdt for at kritisere militærkuppet i 2021. Alligevel nægter mange aktivister at give op.


Amnestys 8 sommer-anbefalinger

Så er det sommerferie, og redaktionen i Amnesty har samlet sine otte anbefalinger til, hvad du skal læse, lytte til og opleve på din ferie, hvis du interesserer dig for menneskerettigheder.


”De vil udslette vores identitet”

Amnesty International offentliggør nye vidneudsagn fra en række familiemedlemmerne til uighurer, kasakhere og andre overvejende muslimske etniske minoriteter, der er udsat for den kinesiske stats forbrydelser mod menneskeheden provinsen Xinjiang. Samtidig opfordrer Amnesty FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder til at offentliggøre længeventet rapport om Kinas overgreb.


Imellem synlighed og dæmonisering

I årevis har Ungarn indskrænket rettighederne for landets lgbti+borgere. Senest har en lov, som sammenkæder homoseksualitet og pædofili, været omdrejningspunktet for den værdi- og rettighedskamp, som Ungarns lgbti+- og menneskerettighedsorganisationer er blevet tvunget ind i. Tag med til Ungarn, hvor børnebøger med lgbti+-karakterer ikke længere stilles til salg offentligt, og hvor synlighed er blevet et vigtigt våben imod regeringens dæmonisering af lgbti+-borgere.  


Russiske 500kg bomber bag angrebet på Mariupols teater

Rusland begik en klar krigsforbrydelse, da landets militær bombede teatret i Mariupol i Ukraine i marts, konkluderer Amnesty International efter måneders research og analyse.


På sporet af krigsforbrydelser i Ukraine

Amnestys våbenekspert Brian Castner interviewer øjenvidner og graver sig igennem ruinerne i Ukraines ødelagte byer for at finde bomberester, der kan dokumentere krigsforbrydelser.


Gadekunst med holdning

Med spraydåser, pangfarver og stærke budskaber skaber de kunst i bybilledet. Mød fem af Italiens førende kvindelige gadekunstnere, der udfordrer machokultur og fordomme.


Khaled hylder almindelige mennesker i ekstraordinære situationer

Kunstneren Khaled Barakeh iklæder sine skulpturer tøj fra syriske flygtninge for at give disse en stemme. Projektet tog første gang form foran en domstol i Tyskland, hvor to tidligere ansatte i den syriske hær stod tiltalt for krigsforbrydelser. Nu er den kommet til Danmark.


Domstol stopper henrettelse i Texas

Melissa Lucio blev i 2008 dømt til døden for mordet på sit eget barn. Men i april, kun to dage inden henrettelsen, blev den bremset af en appeldomstol i Texas.  


Efter fem år i russiske fængsler er Dennis Christensen fri

Det danske medlem af Jehovas Vidner blev dømt for religiøs ekstremisme, men er nu løsladt og har forladt Rusland. Tusinder af danskere støttede Amnestys appel til myndighederne om at løslade Dennis Christensen.