Vi har oplevet mange sejre i tidens løb. Sejre vi har opnået med vores medlemmers og aktivisters hjælp. Vi vil naturligvis gerne dele de gode nyheder og resultater med jer. Det nytter noget. Jeres bidrag og indsats gør en forskel for rigtige mennesker i den virkelige verden.

”Pludselig kunne jeg trække vejret ordentligt”

9, november 2021

Mohamads families skæbne blev afgjort på 30 minutter i Flygtningenævnet. Hans mor og to små søstre får lov til at blive i Danmark.

Mohamads lettelse og glæde over afgørelsen kan mærkes gennem telefonen.

”Jeg blev meget glad. Pludselig kunne jeg trække vejret ordentligt. Det var som om at hele min krop slappede af,” forklarer han og fortsætter:

”Jeg føler mig tryg nu. Nu kan jeg tænke på andet, end hvad der vil ske med min mor og søstre. Nu kan jeg gøre det bedre i min skole.”

Ali sad på dødsgangen – nu er han fri!

27. oktober 2021

Ali al-Nimr fra Saudi-Arabien var kun 17 år, da han i 2014 blev dømt til døden efter en retssag præget af tortur og tvungne tilståelser. Nu er han endelig blevet løsladt.

Alle deltagere i METU Prideparaden blev frifundet!

8. oktober 2021

Stor sejr for retfærdigheden. Alle de aktivister, der var tiltalt for at have deltaget i en prideparade i Ankara, er nu endelig blevet frifundet.

Men vi er ikke i mål endnu – vi kæmper videre for at beskytte retten til at elske, den man vil, i Tyrkiet.  

Delil-Souleiman/AFP/Ritzau-Scanpix

Endelig er 14 danske børn og deres tre mødre ankommet til Danmark

7. oktober 2021

Amnesty Danmark er glade for at høre, at de 14 børn og deres tre mødre endelig er ankommet til Danmark. Men vi mangler stadig de resterende fem danske børn, hvis mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab og derfor ikke er hentet hjem. Børn skal aldrig straffes for deres forældres handlinger!

Tak til de 33.498 danskere, der skrev under på Amnestys aktion i februar 2020 med kravet om, at Danmark skulle hente de danske børn, der sad fanget i lejre i Syrien, hjem i sikkerhed.

Sierra Leone vil afskaffe dødsstraf

7. september 2021

Gode nyheder fra Vestafrika! Parlamentet i Sierra Leone stemte i slutningen af juli for at afskaffe dødsstraf.

Nu mangler vi bare, at ændringen bliver godkendt af landets præsident, Julius Maada Bio.

Regeringen har tidligere sagt, at den gerne vil afskaffe dødsstraf for at beskytte borgernes grundlæggende menneskerettigheder, så det tegner godt.

Vi kæmper videre for en verden fri for dødsstraf!

Egypten stopper efterforskningen af Azza Soliman

1. september 2021

Menneskerettighedsforkæmpere og nødhjælpsarbejdere har længe mødt modstand i Egypten.

Men nu er der godt nyt. Seks personer har ved lov fået ophævet en række begrænsende restriktioner.

En udvikling i rigtig retning, mener Amnesty International – selvom restriktionerne aldrig skulle have været indført. 

Pakistan dropper blasfemi-anklager mod 8-årig

12. august 2021

En 8-årige hindu-dreng var anklaget for med vilje at have tisset i et skolebibliotek, hvor der stod hellige skrifter. Han blev anklaget under den pakistanske lov om blasfemi.

Heldigvis har politiet i Pakistan nu droppet alle anklager imod ham efter pres fra blandt andre Amnesty International.

Pakistans blasfemilove er længe blevet misbrugt til at ramme minoritetsgrupper, men denne sag gør det tydeligt, hvor stort problemet er.

Vi har opfordret den pakistanske regering til at beskytte drengen, hans familie og det hinduistiske samfund.

Argentina anerkender non-binære

22. juli 2021

Fra slutningen af juli inkluderer Argentinas ID-kort og pas nu en tredje kønskategori, “X”, så folk kan vælge at definere sig som andet end kvinde eller mand.


Både borgere og ikke-statsborgere kan få adgang til betegnelsen på deres dokumenter via en simpel administrativ procedure.

Flere andre lande, såsom USA, Malta og Nepal, giver allerede mulighed for ikke-binære pas. Holland planlægger helt at slette køn fra identitetsdokumenter.

I Danmark kan du efter seks måneders refleksionsperiode KUN skifte fra mand til kvinde eller omvendt. Det kan vi godt gøre bedre!

Saudi-Arabien løslader to kvindelige aktivister

27. juni 2021

Saudi-Arabien har løsladt to kvinderrettighedsaktivister, der blev fængslet for næsten tre år siden.

Samar Badawi og Nassima al-Sadah blev tilbageholdt i juli 2018 sammen med flere andre kvinderettighedsaktivister, der var “mistænkt for at skade Saudi-Arabiens interesser”. De har blandt andet kæmpet for kvinders ret til at køre i bil.

Amnesty Danmark har aktioneret for begge kvinder igennem vores aktionsnetværk Lifeline. Tak til de mange danskere, der skrev under.

Germain Rukuki er blevet løsladt

23. juni 2021

Germain Rukukis fængselsstraf er nedsat fra hele 32 år til et enkelt år og en bøde. Nu kan han endelig møde sin yngste søn, som blev født et par uger efter, han blev fængslet.

Voldtægtsofre kan få bistandsadvokat før anmeldelse

22. juni 2021

Fremover kan voldtægtsofre få en bistandsadvokat, inden de anmelder hos politiet. Et vigtigt skridt for at styrke voldtægtsofres rettigheder, mener Amnesty.

Familier genforenes i USA

11. juni 2021

Husker du historierne om de mange familier, der blev adskilt ved den amerikanske grænse, da de kom til landet for at søge asyl? 

I 2018 skrev 57.138 danskere under på vores krav om at få genforenet familierne. Nu sker der fremskridt. I en ny rapport kan vi dokumentere, at mindst syv børn er blevet genforenet med deres forældre i 2021.

Det er et lille antal, men et skridt i den rigtige retning. Mange børn er fortsat adskilt fra deres forældre, og vi arbejder videre for, at alle familier bliver genforenet. 

Sara fra El Salvador er blevet løsladt

10. juni 2021

Sara Rogel blev idømt 30 års fængsel på grund af en ufrivillig abort. Efter næsten 10 års fængsel er hun nu endelig løsladt. 

Amnesty har i årevis kæmpet for at få fjernet abortforbuddet i El Salvador. Forbuddet tvinger kvinder ud i livstruende, hemmelige aborter. I 2018 skrev 59.293 danskere under på Amnestys aktion for at ændre El Salvadors abortforbud.

Gennem årene er det lykkedes Amnesty, og andre organisationer, der arbejder for kvindernes løsladelse, at få flere af de fængslede kvinder løsladt. 

Danske børn i Syrien skal hjem

10. juni 2021

Endelig nogle gode nyheder fra Danmark! I hvert fald for 14 af de danske børn i de syriske lejre, der nu endelig kan komme i sikkerhed i Danmark sammen med deres mødre.

Amnesty har længe kæmpet for at sikre børnene beskyttelse i Danmark. 33.498 danskere har skrevet under på Amnestys aktion for at få børnene hjem. Kravet blev også fremsat i helsidesannoncer i Politiken med en opfordring til statsministeren om at handle nu i stedet for at fortryde senere.

Skriv for Liv i 2020 førte til sejre for menneskerettighederne

27. maj 2021

Igen i år 2020 skrev Amnesty-støtter verden over tusindvis af breve og solidaritetshilsner for at kræve retfærdighed for mennesker, hvis rettigheder er blevet krænket.

På trods af pandemien blev der i 2020 foretaget ikke mindre end 4.496.875 handlinger for de udvalgte sager. Og vi kan allerede se, at aktivismen har båret frugt. Se hvad der er sket med de personer, vi skrev breve for i 2020.

Myanmar: Digter løsladt

6. maj 2021

Paing Phyo Min, medlem af digtertruppen Peacock Generation fra Myanmar, er blevet løsladt. I 2019 blev han ellers idømt seks års fængsel for at have gjort grin med militæret.

På trods af fængslets besøgsforbud lykkedes det Amnesty at få kontakt til Paing Phyo Min og aflevere de solidaritetshilsner, der var blevet skrevet til ham igennem Amnestys kampagne Skriv for Liv 2020. Det blev han meget glad for. Tak til de 32.658 danskere, der skrev under for Paing Phyo Min. Presset virkede!

Nigerianske landmænd vinder over Shell

2. maj 2021

Shells olieudslip har ødelagt nigerianske landmænds marker og afgrøder. Efter 13 års kamp har de vundet retssagen mod et af verdens største olieselskaber.

”Mens indtægterne er strømmet til Shells europæiske hovedkontorer, er nigerianske liv og lokalmiljøer blevet ødelagt,” siger Sanne Borges, seniorrådgiver hos Amnesty Danmark.

Amnesty International har afdækket Shells aktiviteter i Niger Delta i 20 år.

Retfærdighed for George Floyd

23. april 2021

75.012 danskere skrev under på kravet om retfærdighed for George Floyd – jeres stemmer blev hørt! 

Den 20. april 2021 blev den tidligere betjent, Derek Chauvin, kendt skyldig i alle anklager. Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning.

Men at Chauvin kendes skyldig, er undtagelsen – ikke reglen. Derfor fortsætter arbejdet for politireformer i USA og for en verden fri for racisme og diskrimination.

Se de rørende billederne fra øjeblikket, hvor den historiske dom blev afsagt.

Tashi Wangchuk løsladt!

10. marts 2021

Den tibetanske aktivist Tashi Wangchuk’s er blevet løsladt, efter at have afsonet fem år i fængsel, fordi han arbejdede for at få det tibetanske sprog på undervisningsskemaet i Tibet.

Polske aktivister frikendt!

8. marts 2021

Tre kvindelige polske menneskerettighedsaktivister, herunder Elżbieta Podleśna som Amnesty Danmark har aktioneret for, er ved en domstol i Polen blevet frikendt i anklagen om at have ”fornærmet religiøse overbevisninger”.

José Adrián får erstatning fra staten!

24. februar 2021

José Adrián fra Mexico er en af de unge, hvis sag vi arbejdede for i Skriv for Liv-kampagnen i 2019. Han og hans familie får nu endelig erstatning for de penge, de i sin tid måtte betale for hans løsladelse.

Biden vil lukke Guantánamo-fængslet!

15. februar 2021

Guantánamo har allerede eksisteret alt for længe. Derfor er det en glædelig nyhed, at Biden nu vil igangsætte en formel undersøgelse af fængslet og sætte en stopper for de menneskerettighedskrænkelser, der finder sted i det berygtede fængsel.

Loujain Al-Hathloul er løsladt!

12. februar 2021

Efter tæt ved tre års fængsel er den fremtrædende saudiske menneskerettighedsforkæmper Loujain al-Hathloul blevet løsladt.

”Hun burde ikke have tilbragt ét eneste sekund bare tremmer”, lyder det fra Amnesty International, som sammen med tusindvis af danskere har arbejdet for hendes frihed.

2020: Årets sejre for menneskerettighederne

22. december 2020

2020 har været et usædvanligt og svært år. Men under de mest udfordrende omstændigheder har mennesker stadig skrevet breve, protesteret og givet deres underskrifter for at forsvare menneskerettighederne.

Hvis du efter et langt år har svært ved at se lyset for enden af tunnelen, er her en række gode grunde til at stole på, at retfærdighed i sidste ende vinder.

NARGES MOHAMMADI ER LØSLADT!

9. oktober 2020

Efter mere end fem års fængsel er den prominente iranske menneskerettighedsforkæmper Narges Mohammadi blevet løsladt. Amnesty takker de tusinder af medlemmer og frivillige, som verden over har arbejdet for hendes løsladelse.

SYDSUDAN: TEENAGERS DØDSDOM ER OMSTØDT!

29. juli 2020

Efter pres fra blandt andet Amnesty International er Magais dødsstraf nu endelig blevet omstødt.

BAHRAIN LØSLADER KENDT MENNESKERETTIGHEDSAKTIVIST

9. juni 2020

Tirsdag eftermiddag fik Amnesty den længe ventede nyhed om Nabeel Rajabs løsladelse! Og vi kan ikke få armene ned. Amnesty har aktioneret for Nabeel gentagne gange, siden han for første gang blev fængslet for sine regeringskritiske tweets.

HO DUY HAIS DØDSDOM SUSPENDERET

6. december 2019

Presset på de vietnamesiske myndigheder har båret frugt. Ho Duy Hais dødsdom er suspenderet, og hans sag genoptages.

TIDLIGERE BØRNESOLDAT ER ENDELIG FRIKENDT

6. september 2019 

Aung Ko Htwe sad to et halvt år i fængsel i Myanmar for at fortælle om sine oplevelser som børnesoldat. Nu er han løsladt og frikendt!

EVELYN HERNANDEZ ER BLEVET FRIKENDT

20. august 2019

21-årige Evelyn Hernández blev i 2016 idømt 30 års fængsel for en spontan abort. Nu har retten i El Salvador frikendt hende efter et stort pres fra Amnesty og andre organisationer.

MYANMAR LØSLADER REUTERS-JOURNALISTER

7. maj 2019

Takket være et massivt internationalt pres frifinder præsidenten i Myanmar to fængslede Reuters-journalister. I maj 2019 blev de genforenet med deres familier efter 500 dage i fængsel.

2018 – ET ÅR MED MASSER AF SEJRE

20. december 2018

Uretfærdigt fængslede er blevet løsladt, og love er blevet ændret, fordi modige mennesker har handlet. Her følger nogle af 2018’s største resultater.

FOTOGRAFEN SHAHIDUL ER LØSLADT

20. november 2018

Efter mere end 100 dage bag tremmer blev fotograf og aktivist Shahidul Alam fra Bangladesh løsladt mod kaution.

PAKISTAN FASTHOLDER ASIA BIBIS FRIFINDELSE

Oktober 2018

Den 54-årige markarbejder Asia Bibi har siden 2010 siddet på dødsgangen, efter hun blev dømt for blasfemi. Nu har Pakistans højesteret frikendt hende for anden gang.

HISTORISK SEJR FOR LGBTI-PERSONER I INDIEN

6. september 2018

Den indiske højesteret har bestemt, at personer af samme køn ikke længere skal straffes med fængsel for at dyrke sex. Det er et kæmpe skridt fremad for LGBTI-rettigheder i verdens næststørste land.

CAMBODJA: TEP VANNY ER FRI

21. august 2018

Da Tep Vanny sidste år fik en dom på to og et halvt års fængsel, havde hun i et årti kæmpet fredeligt mod udslettelsen af tusinder af familiers hjem til fordel for luksusboliger. Nu er hun løsladt efter en kongelig benådning.

TYRKIET: AMNESTYS FORMAND ENDELIG LØSLADT

16. august 2018

Efter mere end 14 måneder bag tremmer er Taner Kilic genforenet med sine døtre og sin hustru. Hundredtusindvis af Amnestys medlemmer og aktivister har kæmpet for at få ham fri.

DØDSDOMMEN OVER NOURA ER OMSTØDT!

26. juni 2018

God nyhed: 19-årige Noura Hussein Hamad Daoud fra Sudan blev dømt til døden, efter hun i selvforsvar havde dræbt sin voldtægtsmand. Nu har en domstol i Sudan omstødt dødsdommen – efter massivt internationalt pres og underskrifter fra over 80.000 danskere.