45.198 danskere skrev under: Aktivist i Cambodja er nu løsladt

45.198 danskere skrev under: Aktivist i Cambodja er nu løsladt

Da Tep Vanny sidste år fik en dom på to og et halvt års fængsel, havde hun i et årti kæmpet fredeligt mod udslettelsen af tusinder af familiers hjem til fordel for luksusboliger. Nu er hun løsladt efter en kongelig benådning.

“Efter at have været uretmæssigt tilbageholdt i to år for sin fredelige aktivisme er der god grund til at fejre nyheden om, at Tep Vanny igen er genforenet med sin familie”, siger Minar Pimple, direktør for Amnesty Internationals globale aktiviteter.  

 “Men hendes frigivelse sker alt for sent. Tep Vanny udholdt meget – fra politisk motiverede anklager til uretfærdig rettergang. Hun burde aldrig have været fængslet i første omgang”.

 “Ud over at tillade Tep Vanny at fortsætte sin aktivisme uden frygt for yderligere repressalier skal Cambodjas myndigheder annullere alle domme mod hende og stoppe enhver undersøgelse af andre anklager. Derudover skal de mange andre menneskerettighedsforkæmpere og samvittighedsfanger, der stadig sidder bag tremmer, ligeledes straks løslades uden betingelser”.

Protest mod ødelæggelse af hjem

Den 23. februar 2017 blev Tep Vanny dømt til to år og seks måneders fængsel.

Tep Vanny havde op til fængslingen i næsten ti år forsvaret sit kvarter i det centrale Phnom Penh, Cambodjas hovedstad, hvor tusindvis af familier er blevet tvunget til at forlade deres huse.

Det startede for alvor i 2007, da søen Boeng Kak i Phnom Peng blev ”udlejet” til investorer, der ville fylde den, bygge luksusboliger og dermed oversvømme og nedrive de lokale beboeres hjem. En af de helt centrale aktivister i den lokale modstand var Tep Vanny.



45.198 danskere skrev via Amnesty International under på et krav, om at Tep Vanny skulle løslades uden betingelser. De blev sendt til Cambodjas premierminister Hun Sen.





Sammen med andre aktivister, mange af dem kvinder, er hun blevet chikaneret, slået, arresteret og fængslet for at protestere mod regeringens og investorernes planer.

”Det er tydeligt, at myndighederne bruger domstolene til at bure mig inde, lukke munden på mig og nedbryde min ånd”, har Tep Vanny tidligere sagt.

På trods af de udfordringer, hun har stået over for, har Vanny fortsat sin utrættelige kamp for retfærdighed. Og nu er hun atter på fri fod.

Læs Amnesty Danmarks interview med fire menneskerrettighedsforkæmpere fra den cambodjanske organisation Adhoc, som også har været fængslet og nu står anklaget for korruption.





Ind i kampen

Du kan være med til at gøre en forskel. Via Amnestys gratis aktionsnetværk Lifeline kan vi på kort tid samle mere end 40.000 danske underskrifter, som sammen med underskrifter fra andre Amnesty i andre lande bruges til at lægge pres på verdens magthavere.

Og de lytter.

Vi opnår løbende store resultater. Fanger frigives, domme ophæves og sager efterforskes. To-tre gange om måneden modtager du en aktion via email eller sms, som du nemt og hurtigt kan skrive under på ved at svare på aktionen.