4. oktober 2018  

De iranske myndigheder skal omgående stoppe planen om at henrette Mohammad Reza Haddadi, der blev dømt til døden efter en stærkt uretfærdig retssag. Han var kun 15 år, da han blev dømt, og har nu brugt hele sin ungdom på dødsgangen.

Mohammad blev dømt til døden i 2004 for et mord, han angiveligt skulle have begået som 15-årig. Han tilstod mordet under forhør, men trak sin tilståelse tilbage under den efterfølgende retssag. Han fortalte, at han kun havde påtaget sig skylden for mordet, fordi de to øvrige tiltalte i sagen havde tilbudt at give hans familie penge, hvis han tilstod.

Under retssagen forklarede Mohammad, at han ikke havde medvirket til mordet. De to andre tiltalte støttede senere Mohammads uskyld og trak deres del af vidnesbyrdet tilbage. De var begge over 18 år, da forbrydelsen fandt sted og fik i modsætning til 15-årige Mohammad kun en fængselsstraf. Mohammads dødsstraf blev alligevel fastholdt af Højesteretten et år senere.

Den 10. oktober 2018 er det Den Internationale Dag Mod Dødsstraf. Sammen kan vi vise de iranske myndigheder, at verden holder øje med dem.

Mohammad har brugt de sidste 14 år af sin ungdom på dødsgangen. I dag er han 29 år.

Siden 2004, hvor Mohammad blev dømt til døden, har hans henrettelse været planlagt mindst seks gange og er blevet udskudt hver eneste gang i sidste minut efter pres fra offentligheden. Sidste gang, det skete, var i 2016. At Mohammad skal gennemgå den samme proces om og om igen er umenneskeligt og tydeliggør, hvor ondskabsfuld og uværdig dødsstraf er.

Efter den seneste udskydelse af Mohammads henrettelse forsøgte han at få genoptaget sagen. Men den iranske Højesteret nægtede at tage hans ansøgning i betragtning.

Skriv under med det samme, så Mohammad ikke kommer til at bruge resten af sit liv på dødsgangen. 

Mohammads sag er endnu et eksempel på Irans afskyelige anvendelse af dødsstraf – også mod mindreårige. I 2017 udførte Iran 507 henrettelser. På trods af FN’s Børnekonvention fortsætter de iranske myndigheder med at idømme mindreårige dødsstraf. I perioden mellem januar 2005 og juli 2018 har Amnesty dokumenteret mindst 89 henrettelser af personer, der var under 18 år, da forbrydelsen fandt sted.

Vores krav til Iran er:

  • Stop planerne om at henrette Mohammad Reza Haddadi
  • Sørg for at Mohammads dødsstraf bliver omstødt
  • Lev op til jeres internationale forpligtelser, der på det strengeste forbyder at udstede dødsstraf for forbrydelser begået af personer under 18 år