28. maj 2024  

33-årige Toomaj Salehi blev i april dømt til døden ved en groft uretfærdig retssag. Den iranske rappers ”forbrydelse” er, at han har deltaget i protester i forbindelse med Kvinde-Liv-Frihed-bevægelsen og lavet musikvideoer og opslag på sociale medier, hvor han har kritiseret regimet. Han er blevet udsat for tortur og skal løslades straks!

Toomaj Salehi har i flere år brugt sin stemme til at protestere mod det iranske styres undertrykkelse af befolkningen og den omfattende brug af dødsstraf. Og det kan snart komme til at koste den 33-årige rapper livet.

Efter en stærkt uretfærdig retssag blev han i april fundet skyldig i ”korruption på jorden” og dømt til døden. Udelukkende fordi han har deltaget i protester i forbindelse med Kvinde-Liv-Frihed-bevægelsen og lavet musikvideoer og opslag på sociale medier, hvor han har kritiseret regimet.

Skriv under på vores aktion, der kræver, at Toomaj løslades omgående!

Udsat for tortur

I fængslet er Toomaj blevet udsat for tortur. Han har fået elektriske stød, dødstrusler og tæsk, som har efterladt ham med brækkede knogler og nedsat syn på det ene øje. Myndighederne har fuldstændig afvist hans torturanklager.

Allerede tilbage i 2021 blev Toomaj anholdt for at udgive musikvideoer, hvor han meget direkte går i kødet på det iranske styre og dets støtter. Den 30. oktober 2022 blev han igen vilkårligt anholdt for sin systemkritiske musik og kritiske SoMe-opslag og forsvandt sporløst. Samme dag anklagede Mohammad Mousavian, anklager ved Esfahan-fængslet, ham i et interview for at spille ”en nøglerolle i at anspore, tilskynde og opmuntre til optøjer”.

Anklaget offentligt i propagandavideoer

Derudover offentliggjorde Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) og andre statsstyrede medier flere propagandavideoer, hvor Toomaj blev anklaget for at ”tilskynde til oprørskhed og gadeoptøjer”. De viste også billeder fra hans anholdelse og tvungne ”tilståelser”, der var blevet tilvejebragt under hans tilbageholdelse, hvor han ikke fik lov til at tale med en advokat og blev udsat for tortur og mishandling.

Myndighederne udsatte Toomaj for tvungen forsvinding i en måned ved at nægte at fortælle hans familie, hvor han befandt sig. Han blev overført til en afdeling i Esfahan-fængslet, der drives af Revolutionsgardens efterretningsorganisation, før han efter 252 dage blev flyttet til en almindelig afdeling.

Toomaj har ikke gjort andet end at ytre sig fredeligt – han skal løslades straks!

I videoen kan du læse teksterne i en engelsk oversættelse som eksempel på Toomajs kritiske tilgang til styret i Iran.

Vores krav

De iranske myndigheder skal:

  • stoppe planerne om at henrette Toomaj Salehi
  • annullere dødsdommen og droppe alle anklager mod ham
  • løslade ham straks og uden betingelser
  • sørge for tilstrækkelig og passende medicinsk behandling
  • indtil hans løsladelse tillade besøg fra familie og advokater
  • beskytte ham mod yderligere tortur og mishandling.

Hvorfor skal jeg skrive under?

Hver underskrift er med til at lægge pres på Iran. Vi har før set, at sager, der får international opmærksomhed, bliver omgjort.

Hvad sker der med min underskrift?

Antallet af underskrifter sendes til chefen for det iranske retsvæsen, Gholamhossein Mohseni Ejei, via Irans EU-ambassade i Bruxelles.

Af sikkerhedsmæssige årsager sender vi kun antallet af underskrifter og ikke navne på dem, der har underskrevet.

Rapperen, Toomaj Salehi, risikerer dødsstraf efter at have kritiseret det iranske regime i sin musik og opslag på sociale medier.

Fortalte om tortur på sin YouTube-side

Efter at den modige rapper blev løsladt mod kaution den 18. november 2023, lagde han en video op på sin YouTube-side, hvor han fortalte, at han var blevet tortureret under sin anholdelse. Her fik han angiveligt så mange tæsk, at han fik knoglebrud i hænder og ben og mistede bevidstheden i to dage. Toomaj fortalte desuden, at agenter havde sprøjtet en uidentificeret væske ind i nakken på ham og udsat ham for psykisk tortur, herunder isolationsfængsling i otte-ni måneder.

En velinformeret kilde har derudover fortalt Amnesty, at agenter hældte vand udover Toomaj og gav ham elektriske stød på fødderne, holdt en pistol mod hans hoved, mens de truede med at dræbe og begrave ham i et hul, de havde gravet i jorden, trampet på hans bryst, smadret hans ben mellem en bildør og efterladt ham med en øjenskade, der har påvirket hans syn.

Skader efter tortur

Toomaj blev arresteret igen 30. november 2023 og endnu engang indsat i Esfahan-fængslet. Han lider fortsat under de skader, som torturen har medført, og har blandt andet smerter i ben og hænder, der kræver operation. Men myndighederne har nægtet ham den lægehjælp, han har brug for.

I juli 2023 – efter en groft uretfærdig retssag, hvor Toomaj blev nægtet en advokat i to måneder – blev han dømt for seks ud af otte anklager mod ham og idømt 18 år og ni måneders fængsel samt 40 piskeslag. I november 2023 omgjorde højesteretten denne dom og afgjorde, at fem af de otte anklager skulle fjernes, og at sagen skulle sendes tilbage til Revolutionsretten i Esfahan.

Her besluttede man i januar 2024 at kalde højesterettens afgørelse for ”vejledende” og tog alle otte anklager op igen og tilføjede yderligere to. Og i april 2024 dømte Revolutionsretten så Toomaj til døden.

Efter Kina er Iran det land i verden, der henretter flest mennesker. I 2023 blev 853 mennesker henrettet af regimet. Vær med til at lægge pres på Iran, så Toomaj ikke bliver en del af den kedelige statistik.

Toomaj skal løslades omgående!