9. maj 2018  

Den 53-årige aktivist Huang Qi fra Kina har brugt sit liv på at dokumentere krænkelser af menneskerettighederne på sin hjemmeside ’64 Tianwang’. Nu er han i fængsel og udsættes for tortur, som forværrer hans allerede dårlige helbred og sætter hans liv i fare.

Opdatering

22. januar 2019: I al hemmelighed blev Huang Qi stillet for en dommer den 14. januar 2019. Det var den første retssag, siden han blev fængslet for mere end to år siden. Dommen er ikke blevet offentliggjort, men hvis han bliver dømt, risikerer han fængsel på livstid.

Derudover blev hans 85-årige mor tilbageholdt af politiet i begyndelsen af december 2018, da hun rejste til Beijing for at søge hjælp til sin søn. I fængslet blev hun ifølge kilder truet af politiet gentagne gange, før hun blev løsladt den 21. januar 2019.

Kinesiske Huang Qi er alvorligt syg, og hans helbred er forværret dramatisk, siden han blev anholdt i sit hjem af en flok politimænd i november 2016. En måned efter, at han blev varetægtsfængslet, modtog Huang Qis familie en besked om, at han var blevet arresteret for at “lække statshemmeligheder”. 

Anklagen lød ifølge to kinesiske menneskerettighedshjemmesider på, at han havde lagt et dokument fra Mianyang kommune på sin hjemmeside, som beskrev Huang Qi som mål for en kommende hård kurs mod aktivister, der arbejdede på hjemmesiden ’64 Tianwang’. Det var først herefter, at regeringen klassificerede dokumentet som “tophemmeligt” med tilbagevirkende kraft og udnyttede smuthuller i lovgivningen til at få ram på ham. 

Først otte måneder efter sin anholdelse fik Huang Qi sit første møde med sin advokat. Her fortalte han om episoder i fængslet, hvor han blev tvunget til at stå op i fire til seks timer hver dag i forhør i et forsøg på at få ham til at tilstå. Det stod på i flere uger. Senere fortalte han sin advokat, at de andre indsatte i fængslet også udsatte ham for vold med opfordring fra en af politibetjentene i fængslet.  

Hans familie frygter, at han kan dø når som helst på grund af manglende lægehjælp. Efter hans advokat besøgte ham i fængslet, fortalte han Huang Qis 85-årige mor om situationen. Derefter skrev hun i en opdatering på den sociale medieplatform WeChat, at: “Huang Qis krop og i særdeleshed ben er meget hævede”. Huang Qi lider nemlig af en kronisk nyresygdom, som måske kan føre til nyresvigt, hvis ikke han får ni piller om dagen. Desuden lider han af vand i hovedet og af en hjerte- og lungesygdom. Hvis han ikke snart kan modtage ordentlig lægehjælp, er der en stor risiko for, at han dør. 

Det er ikke første gang, vi ser en sag som denne. Lige nu er der ti andre journalister fra ’64 Tiangwang fængslet. Regeringen forsøger systematisk at lukke munden på kritiske journalister. For eksempel blev fem journalister anholdt i 2014, efter avisen havde offentliggjort en artikel om en påstået hemmelig kemisk våbenfabrik. Efter måneder med kampagnen for “Unity 5″ fra Amnesty-støtter over hele verden er de fem nu løsladt. Hvis vi står sammen, kan vi også denne gang give Huang Qi hans frihed tilbage. I fællesskab kan vi lægge pres på de kinesiske myndigheder, så han bliver løsladt og kan komme i behandling igen. 

Huang stiftede Kinas første, kendte hjemmeside for rettighedsovervågning i 1998, der i dag rapporterer om krænkelser af menneskerettigheder og klager over regeringen. Huangs arbejde inden for statsjournalistik har modtaget internationale priser, heriblandt to fra Reporters Without Borders, som tildelte ’64 Tianwang’ Pressefrihedsprisen i 2016 og belønnede Huang i 2004 med Cyberfrihedsprisen.  

Vi kræver, at de kinesiske myndigheder: 

  • løslader Huang Qi omgående og uden betingelser, medmindre der er troværdige beviser for, at han har begået en internationalt anerkendt lovovertrædelse 
  • giver Huang Qi regelmæssig og ubegrænset adgang til lægehjælp, når han beder om det 
  • giver ham en retfærdig retssag i overensstemmelse med internationale standarder, hvis de vælger at gå videre med Huang Qis sag 
  • sørger for, at Huang Qi ikke udsættes for tortur eller anden mishandling 
  • indleder en upartisk efterforskning af Huang Quis sag, herunder en lægeundersøgelse på baggrund af hans anklager om tortur og andre former for mishandling 
  • giver Huang Qi mulighed for at se sin familie