17. december 2019  

José Adrián var bare 14 år, da han blev arresteret på vej hjem fra skole. Politiet gav ham bank, hængte ham op i håndjern og tvang ham til at tilstå hærværk. Skriv under nu.

Opdatering

35.249 danskere skrev underfor, at politiet i Mexico og delstaten Yucatán skal give José Adrián og hans familie fuld erstatning, inklusiv en offentlig undskyldning.Derudover krævede vi også med underskrifterne, at politiet fremover vil arbejde for en forbedring af deres praksis, hvor de aldrig gør brug af vilkårlige fængslinger og tortur.

Gode nyheder 4. februar 2021: To år senere har José Adrián endelig fået godkendt, at han får erstatning fra staten for de overgreb, han var udsat for! 

På vej hjem fra skole gik mexicanske José Adrián forbi et område, hvor politiet lige havde haft et sammenstød med nogle unge, som havde beskadiget politibilen. Adrián var den eneste, der blev anholdt af politiet, uden nogen forklaring.

Adrián fortæller, at flere politibetjente bankede ham og smed ham ind i en politibil. Inde i bilen trampede en politibetjent på hans hoved, så han fik nakkeskader. Derefter blev han taget med på politistationen, hvor politiet fortsatte med at torturere ham, indtil han kom med en falsk tilståelse.

Politiet må aldrig bruge tortur og mishandling. Kræv, at de mexicanske myndigheder tager ansvar, og at Adrián får erstatning.

I tiden efter blev Adrián chikaneret i sit nærmiljø. Alle vidste, hvad der var sket, og det endte med at han droppede ud af skolen. Han føler sig stadig utryg, fordi politiet, der skulle være sat i verden for at beskytte ham, havde angrebet ham.

Hængt op på væggen

Betjentene tog Adrián med på politistationen, hvor han blev hængt op i håndjern og efterladt i en halv time.

”De slog mig på brystet. Bagefter gav de mig lussinger.”

Adrián blev presset til at tilstå, at han havde beskadiget politibilen, selvom han ikke havde gjort det.

For at få deres søn løsladt måtte Adriáns familie betale en bøde, som de ikke havde råd til.

Amnesty International kræver, at politiet i Mexico og delstaten Yucatán:

  • giver José Adrián og hans familie fuld erstatning, inklusiv en offentlig undskyldning
  • arbejder for en forbedring af politiets praksis, hvor de aldrig gør brug af vilkårlige fængslinger og tortur.

Underskrifterne sendes til guvernøren i Yucatánc, og bidrager til at lægge pres på myndighederne.

Tortureret for at få en tilståelse

José Adrián er en del af det oprindelige Mayafolk og bor i en lille by, som er præget af fattigdom og vold.

Politiet i Mexico er kendt for at bruge vilkårlige anholdelser, fængslinger og tortur for at få personer til at “tilstå” forbrydelser. Politiet er ofte mere opsat på at få en hurtig tilståelse end på at finde den skyldige.

Mennesker som tilhører marginaliserede grupper, og i særlig grad unge mænd som lever i fattigdom, er særligt udsatte for politiets overgreb.

Vil have retfærdighed

Ved hjælp af en lokal menneskerettighedsorganisation, klagede José Adriáns familie til delstaten Yucatáns menneskerettighedskommission. Men efterforskningen går langsomt.

Politimyndighederne anerkender ikke, at José Adrián blev udsat for tortur, og nægter at komme med en offentlig undskyldning til familien.

”Jeg ønsker retfærdighed,” siger Adriáns mor.