20. maj 2021  

USA skal presse Israel til at håndtere roden til konflikten og sætte en stopper for Israels historiske straffrihed. Tilslut dig vores krav om at stoppe denne onde cirkel af krænkelser og uretfærdighed.

Imens verden så til, eskalerede konflikten i Israel og i de besatte palæstinensiske områder. Flere end 200 mennesker blev dræbt, og store dele af Gaza blev ødelagt. Selvom der nu er våbenhvile imellem parterne, er det vigtigt at gribe muligheden for at bringe varige forbedringer for palæstinenserne. Det er på tide, at verden presser Israel til at håndtere roden til krænkelserne og uretfærdigheden.

Krigsforbrydelser mod civile

Volden eskalerede til et niveau, der svarede til det vi så i 2008, 2012 og 2014. Det er de civile, der lider mest på grund af massive dødstal og ødelæggelser i Gaza. Israel står bag ulovlige drab og krænkelser af tusindvis af civiles rettigheder, fordrivelse af titusindvis og ødelæggelser af hjem, virksomheder og infrastruktur. Disse overtrædelser er krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Væbnede palæstinensiske grupper har også begået overtrædelser af international humanitær lov, herunder krigsforbrydelser med straffrihed.

Roden til konflikten

Palæstinensernes oplevelser med systematisk diskrimination, fordrivelse og tvangsforflyttelser er roden til de krænkelser af menneskerettighederne, vi ser i dag. I Gaza straffer Israel kollektivt to millioner palæstinensere, der har levet under en ulovlig blokade i de sidste 14 år.

Israel har magten og er forpligtet ved lov til at løfte blokaden og lade mennesker i Gaza få glæde af deres rettigheder. De er også forpligtet til at stoppe tvangsforflytninger, nedrivning af huse og til at stoppe de ulovlige bosættelser og beskytte civile.

Israels allierede skal komme på banen

Lige nu appellerer palæstinensere verden over om hjælp til at presse Israel til at standse bosættelserne i deres kvarterer og sætte en stopper for den igangværende fordrivelse af palæstinensere.

Det internationale samfund, især Israels tætteste allierede, USA, har et ansvar for at presse Israel til at stoppe deres systematiske krænkelser af palæstinenserne.

Nu er det på tide at præsident Joe Biden kommer på banen. USA skal kræve, at Israel følger internationale regler og respekterer palæstinensernes rettigheder.

Det er den eneste måde at sikre både palæstinensere og israelere en fremtid i sikkerhed og uden frygt.

Amnesty kræver, at USA:

  • Siger fra over for israelske myndigheder og i FN’s sikkerhedsråd for at stoppe den onde cirkel af overgreb og straffrihed i Israel og de besatte palæstinensiske områder.
  • Offentligt fordømmer krigsforbrydelser og andre brud på menneskeheden, som begås både af israelske styrker og palæstinensiske grupper.
  • Opfordrer Israel til at stoppe udvidelsen af illegale bosættelser på de besatte områder, blokaden af Gaza og tvangsforflyttelser af palæstinensere.

Hvorfor skal jeg skrive under?

Jo flere vi er, desto større pres kan vi lægge på det internationale samfund, så de gør, hvad de kan, for at presse Israel til at stoppe krænkelserne og diskriminationen af palæstinenserne.

Hvad sker der med din underskrift?

Vi sender underskrifterne til den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken. Læs brevet, vi sender.

Se brevet, vi sender

Kære udenrigsminister Blinken,

Jeg skriver til dig for at udtrykke min dybe bekymring om den seneste tids vold i de israelsk-besatte palæstinensiske områder, herunder Østjerusalem og Gaza.

I den seneste bølge af konflikt bliver vi mindet om lignende forfærdelige stridigheder i 2008, 2012 og 2014. Det er de civile, der lider mest på grund af massive dødsfald og ødelæggelser.

Israel har en sørgelig fortid med ulovlige drab og skader på tusindvis af civile, fordrivelse af titusindvis og ødelæggelser af hjem, virksomheder og infrastruktur. Disse lovovertrædelser inkluderer krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Væbnede palæstinensiske grupper har også begået forbrydelser mod international humanitær lov, herunder krigsforbrydelser med straffrihed.

USA bør gribe ind bilateralt og som medlem af FN’s Sikkerhedsråd stoppe den onde cirkel af straffrihed og krænkelser i Israel ved offentligt at fordømme krigsforbrydelser og andre alvorlige overtrædelser herunder udvidelsen af de ulovlige bosættelser, blokaden i Gaza og tvangsforflytninger af palæstinensere som eksempelvis dem i Sheikh Jarrah.

Jeg opfordrer dig til at tage handling nu og hjælpe med at stoppe den onde cirkel af krænkelser og uretfærdighed.

Tak!

21. juli: Underskrifterne sendt afsted

Vi har sendt 32.706 danske underskrifter til USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, sammen med brevet ovenfor.

24. juni: Ny dokumentation af Israels overgreb på palæstinensere

Palæstinensere, der bor i Israel og i det besatte Østjerusalem, bliver mødt med overdreven brug af magt, massearrestationer og tortur begået af israelsk politi. Det viser ny dokumentation, som Amnesty står bag.

Få overblikket over rapporten her.

16. juni 2021: Våbenhvile ophævet

Natten til onsdag angreb Israel flere af Hamas’ militærposter i Gaza City og i Khan Younis. Ifølge det israelske militær var det en reaktion på palæstinensiske ballonbomber, som har forårsaget mindst 20 brande i det sydlige Israel.

21. maj 2021: Våbenhvile er trådt i kraft

Amnesty International glæder sig over, at en våbenhvile mellem Gaza og Israel trådte i kraft i nat. Men flere eksperter er skeptiske om våbenhvilens varighed.

Hjælpen kom fra et uventet sted. Det var Egypten og Qatar, der endte med at agere mæglere i konflikten. USA har derimod ikke levet op til sine forpligtelser – i stedet for at agere fredsmægler, hjælper de stadig Israel med missiler til deres missilforsvar.

Over de seneste ugers tid har Amnesty International dokumenteret adskillige brud på menneskerettighederne. Vores research har vist, hvordan Israel har brugt hensynsløs vold og magt mod fredelige palæstinensiske demonstranter. Vi har set krigsforbrydelser begået både af Israelsk militær og af palæstinensiske bevæbnede grupper.

Derfor er det vigtigt, at vi forsat lægger pres på USA til at håndtere de dybereliggende problemer i konflikten, så vi ikke ser samme scenarie udspille sig igen om et par år. Roden til konflikten er blandt andet Israels straffrihed, de ulovlige bosættelser, blokaden i Gaza, fordrivelsen og tvangsforflyttelser af palæstinensere. Der er stadig palæstinensere, der risikerer at miste deres hjem, selvom de har boet i deres hus i flere generationer i Sheikh Jarrah i Østjerusalem. Derfor er det altafgørende, at Israel bliver holdt ansvarlig for deres vedvarende krænkelser og diskrimination af palæstinensere.

Den 27. maj vil FN’s menneskerettighedsråd holde et særligt møde om konflikten. Her er det vigtigt, at de starter en grundig og uafhængig undersøgelse af krænkelserne af international menneskerettigheds- og humanitær lov. Indtil nu har sikkerhedsrådet nemlig ikke kunne komme med et tilfredsstillende svar på grund af USA’s modstand.