23. maj 2018  

19-årige Noura Hussein Hamad Daoud fra Sudan blev for nylig dømt til døden for i selvforsvar at have dræbt sin voldtægtsmand.

Opdatering

GOD NYHED, 26. juni 2018: Efter massivt internationalt pres og underskrifter fra over 80.000 danskere, valgte domstolen i Sudan at omstøde Nouras dødsdom. I stedet får hun nu 5 års fængselsstraf. 

Læs hele nyheden om omstødelsen af Nouras dødsstraf her.

Historien starter, da Noura som kun 16-årig blev tvunget til at gifte sig. Hun forsøgte at flygte og tilbragte tre år hos sin tante, indtil hendes far snød hende til at komme hjem igen.

Den første gang Nouras mand voldtog hende, fik han sine to brødre og sin fætter til at holde hende fast imens. Hun havde ikke lyst til at have sex med en mand, hun ikke ville giftes med i første omgang – så han voldtog hende. Anden gang han voldtog Noura, prøvede hun at forsvare sig selv med en kniv. Nouras mand døde af sine kvæstelser.

Da Noura gik direkte til sin familie og fortalte dem, hvad der var sket, gik hendes far til politiet og hele hendes familie vendte hende ryggen.

Retten har dømt Noura skyldig i overlagt mord, selvom det var gjort i selvforsvar i et tvangsægteskab, da hun kun var teenager. Dommeren anvendte en forældet lov, der ikke anser voldtægt i ægteskabet som en forbrydelse. Nouras tragedie fremhæver den sudanesiske regerings krænkelser af kvinder og pigers rettigheder som tvangsægteskab og ægteskabsvoldtægt.

Kræv, at de sudanesiske myndigheder: 

  • straks ophæver dødsdommen mod Noura Hussein Hamad Daoud
  • tager hensyn til de formildende omstændigheder i sagen og fører en retssag, der overholder internationale standarder uden anvendelse af dødsstraf
  • implementerer anbefalingerne fra Børnekonventionen og ændrer Sudans ”Personal Status Law”, så den lovlige alder for ægteskab ændres fra 10 til 18 år