2. juni 2020  

“Please, I can’t breathe,” lød det fra amerikanske George Floyd, da en politibetjent pressede sit knæ direkte imod hans hals. Betjenten nægtede at flytte sig i hele syv minutter. “I’m about to die!” sagde George med hænderne fastlåst i håndjern bag ryggen.

Opdatering

September 2020:Retssagen mod de fire tidligere betjente, som er sigtet for drabet på George Floyd, går i gang den 8. marts 2021.

“Vi overbragte de danske underskrifter og havde samtidig en konstruktiv dialog, hvor vi opfordrede de amerikanske myndigheder til at gøre alt for at sikre retfærdighed for George Floyd og reformere deres politi,” siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Denmark.

Da politibetjenten endelig flyttede sit knæ fra George Floyds hals, var hans krop livløs. Han blev bragt til et hospital, men på det tidspunkt var det allerede for sent – han var død. 

George Floyd var en ubevæbnet sort mand. Politiet var blevet tilkaldt af en butiksekspedient, fordi ekspedienten troede, at George havde prøvet at bruge falske penge i butikken. Telefonopkaldet viste sig at være fatalt. Havde politiet ikke tyet til ulovlig magtanvendelse, var George stadig i live i dag. 

George Floyds død kommer i kølvandet på en række racistiske voldshandlinger imod sorte borgere i USA. Ahmaud Arbery var ude på en løbetur, da han blev dræbt og Breonna Taylor, sov i sin lejlighed, da politiet åbnede døren og skød hende. Og de er blot to af mange eksempler. 

Politiet begår menneskerettighedskrænkelser chokerende ofte, især imod etniske minoriteter, og især imod sorte amerikanere. 

I 2019 alene dræbte politiet over 1.000 mennesker i USA. Det er ikke bare tal, men en persons liv: Nogens forældre, søskende, kusine, nevø, partner eller barn. 

Betjentene, som var involveret i drabet på George Floyd, er blevet fyret og sigtet. Det er et skridt i den rigtige retning. Men det er set før, at folk er blevet sigtet, og at sagen efterfølgende er blevet droppet. Vi stopper ikke, før de ansvarlige er blevet dømt. 

George Floyds familie og lokalsamfundet kræver, at alle involverede bliver holdt til ansvar for deres handlinger. De vil have en garanti for, at det her ikke kommer til at ske igen.

Befolkningsgrupper i USA protesterer i gaderne og kræver svar på Georges død, men de bliver i stedet mødt med undertrykkelse af politiet.

George Floyd, Ahmaud Arbery, Breonna Taylor og mange flere sorte borgere i USA burde stadig være i live. Denne form for brutal racistisk vold begået af politiet skal stoppe nu! 

Skriv under og kræv, at rigsadvokat William Barr, sikrer, at alle involverede i George Floyds død stilles til ansvar for deres handlinger. 

Tilslut dig Georges venner, familie og lokalsamfund og kræv #retfærdighedforFloyd!