1.500 dræbt i Nigeria i år

Vold og massehenrettelser er eskaleret i Nigeria i 2014, hvor over 1.500 mennesker har mistet livet i årets tre første måneder. Over halvdelen er civile.

Over 1.500 mennesker er blevet dræbt i det nordøstlige Nigeria i årets første tre måneder, efter at den islamistiske milits Boko Haram har intensiveret sine angreb i landet. Over halvdelen af de dræbte er civile, og dusinvis af skolebørn har mistet livet i målrettede angreb. Siden midten af marts har landets sikkerhedsstyrker bidraget til voldsspiralen ved at likvidere flere hundrede mennesker, som er mistænkt for at tilhøre Boko Haram.

Vilkårlige henrettelser

I en ny rapport konkluderer Amnesty International, at volden nu har nået et omfang, hvor der er tale om egentlige krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

”Optrapningen af volden i det nordøstlige Nigeria i 2014 har udviklet sig til en væbnet konflikt, hvor alle parter bryder folkeretten. Over 1.500 døde på tre måneder er en alarmerende forværring af situationen, og det internationale er nødt til at reagere på de mange vilkårlige henrettelser og overgreb mod civile”, siger Netsanet Belay, der står i spidsen for Amnestys arbejde på det afrikanske kontinent.

Vendepunkt 14. marts

Amnesty sætter en skillelinje den 14. marts, som var et vendepunkt i konflikten. Den dag angreb Boko Haram nogle militærbarakker i byen Maiduguri og befriede flere hundrede fanger. Efterfølgende gik militæret brutalt til angreb på alle, der var mistænkt for at have tilknytning til Boko Haram i området.

Amnesty har indsamlet troværdige beviser fra lokale indbyggere, advokater, hospitalsansatte og menneskerettighedsaktivister i Maiduguri og konkluderer, at sikkerhedsstyrkerne henrettede over 600 mennesker – primært ubevæbnede, løsladte fanger. Samtidig viser satellitbilleder tre mulige massegrave omkring Maiduguri.

Massehenrettelser

Nogle af indbyggerne fortæller, hvordan 56 af fangerne blev fundet af militæret i et klasselokale, hvor de havde søgt tilflugt.

”De begyndte at råbe, at de ikke var Boko Haram, men at de var undslupne fanger. Min nabo og jeg så, at soldaterne førte dem til et område bag ved universitetet. Vi kiggede på, mens soldaterne åbnede ild mod dem og dræbte alle 56. De blev dræbt for øjnene af os. Alle sammen”, fortæller et vidne til Amnesty.

Et andet vidne beskriver, hvordan medlemmer af Civilian Joint Task Force (JTF) – en selvbestaltet gruppe, der hjælper militæret med at identificere Boko Haram tilhængere – pågreb de undslupne fanger og udleverede dem til soldaterne:

”Jeg så, hvordan soldaterne bad fangerne om at lægge sig ned på jorden. Der var en lille diskussion mellem soldaterne og JTF. Soldaterne lavede nogle telefonopkald, og et par minutter senere begyndte de at skyde de folk, der lå på jorden. Jeg talte 198 mennesker, der blev dræbt”.

Brutalt modsvar

Amnesty International opfordrer FN til at hjælpe Nigeria med at undersøge forbrydelserne begået af begge parter i konflikten.

”Omfanget af forbrydelser begået af Boko Haram er chokerende, men det kan ikke bruges til at retfærdiggøre sikkerhedsstyrkernes brutale modsvar. Massehenrettelserne af disse mennesker er en forbrydelse under international ret”, siger Netsanet Belay.

Læs mere om Amnestys research i Nigeria