Amnesty: USA bag klyngebombeangreb i Yemen

Amnesty afslører billeder, som peger på, at USA var involveret i et angreb med klyngebomber i Yemen, hvor 41 civile blev dræbt. Amnesty har bedt Pentagon om en redegørelse for USA’s formodede deltagelse, men har endnu ikke fået svar.

Amnesty offentliggjorde i mandags billeder af et amerikansk-fabrikeret krydsermissil med klyngebomber, som formodentlig er blevet brugt i et angreb i det sydlige Yemen i december sidste år.

Billedet er sandsynligvis taget efter et angreb på en al-Qaeda-træningslejr i området al-Majalah den  17. december. 14 formodede al-Qaeda-medlemmer og 41 civile – inklusiv 14 kvinder og 21 børn – blev dræbt.

“Et sådant militært angreb mod formodede militante – uden forsøg på at anholde dem først – er i mindste fald ulovligt. At så mange af ofrene var kvinder og børn viser, at angrebet var dybt uforsvarligt, især fordi der formodentlig blev brugt klyngebomber”, siger Philip Luther, som er leder af Amnestys Mellemøst- og Nordafrikaprogram.

Kræver forklaring af USA

Kort efter angrebet rapporterede amerikanske medier om unavngivne kilder i den amerikanske regering, som udtalte, at amerikanske krydsermissiler var blevet affyret mod to formodede al-Qaeda-områder i Yemen efter ordre fra USA’s præsident. Den yemenitiske regering har sagt, at deres styrker alene udførte angrebet.

Fotografierne viser ødelagte missildele, som ser ud til at komme fra en missiltype, som består af 166 klyngebomber, og som kan forvolde skade op til 150 meter væk. Missilet er blevet affyret fra et skib eller en u-båd.

“På baggrund af beviserne, som disse billeder giver, bør den amerikanske regering afsløre, hvilken rolle de spillede i al-Majalah-angrebet,” siger Philip Luther.

Amnesty har bedt Pentagon om information om amerikanske styrkers deltagelse i angrebet og om hvilke forholdsregler, der blev taget for at minimere antallet af døde og sårede. Pentagon har endnu ikke givet noget svar.

Ikke med i aftale mod klyngebomber

Hverken USA eller Yemen har underskrevet Konventionen mod Klyngebomber, som træder i kraft den 1. august 2010. Konventionen har til formål at forbyde al produktion og brug af klyngebomber.

“Amnesty er dybt bekymret over, at klyngevåben ser ud til at være brugt i Yemen, når de fleste lande i verden har forpligtet sig til fuldstændigt at forbyde disse våben”, siger Mike Lewis, som er våbenkontrol- researcher i Amnesty.