Bahrain: Frygt for vold på treårs dagen for ’arabisk forår’

For tre år siden gjorde Bahrains befolkning oprør mod styret, og på treårsdagen for oprøret samles tusindvis af mennesker til demonstrationer mod regimet. Menneskerettighederne i Bahrain krænkes fortsat og Amnesty frygter, at demonstranterne vil blive holdt nede med vold.

Slag i ansigtet. Tæsk. Og trusler om elektrisk stød. Det er vilkårene for de demonstranter, som protesterer mod styret i Bahrain. 

Ahmad Fardan, en fotograf fra Bahrain, blev anholdt den 26. december i sit hjem. Han blev anholdt for at være fotograf til en fredelig demonstration. Ahmad Fardan havde blot taget billeder, men blev slået i ansigtet og banket, også på sine kønsdele. En lægeundersøgelse afslørede efterfølgende, at han havde brækket tre ribben.

Tortur mod børn

Fotografen fra Bahrain er langt fra den eneste, som udsættes for vold. De to drenge, 10-årige Jehad Nabeel al-Samee og 13-årige Abdullah Yousif al-Bahrani, blev arresteret af politiet den 16. december. De blev sigtet for ”ulovlig indtrængning” og ”angreb på politibil med sten”.

Abdullah blev tæsket, og han blev truet med elektriske chok indtil han skrev under på en tilståelse. Han nægtede fortsat at have kastet sten efter bilen og have demonstreret. Drengene er nu blevet løsladt, men der holdes stadig øje med dem.

Læs Amnestys rapport om fængslinger af børn

Status efter tre år

Et væld af mennesker, inklusiv journalister og menneskerettighedsforkæmpere, er blevet sigtet i forbindelse med protesterne mod styret. Nabeel Rajab, en menneskerettighedsforkæmper, blev arresteret og sad fire måneder i fængsel. Han blev dømt for at ødelægge styrets ejendom og rive et billede af Bahrains konge itu.

Amnesty International modtager fortsat rapporter om tortur i Bahrains fængsler.

”Demonstrationerne på treårsdagen er en test, hvor myndighederne skal bevise, at de vil forpligte sig til at beskytte menneskerettighederne. De må tillade fredelige demonstrationer og folks ytringsfrihed, og de må frigive samvittighedsfanger,” siger Amnestys internationale direktør, Said Boumedouha.