Civile udsultes i Syrien

Indbyggerne i Yarmouk-lejren i Syrien er fanget i et skrækscenarie, hvor krigsforbrydelser, målrettede drab på civile og udsultning er en del af den barske hverdag. 200 personer har mistet livet i lejren, siden syriske regeringsstyrker omringede den i juli 2013.

“Jeg har ikke spist frugt og grøntsager i seks måneder”, fortæller en indbygger fra Yarmouk-lejren.

Indbyggerne har derimod spist planter, som køer normalt spiser – og planterne har givet flere indbyggere madforgiftning.

Andre indbyggere fortæller, at de i desperation har slået hunde og katte ihjel for at overleve. Eller drukket mælk fra hunde.

Et “almindeligt” måltid for indbyggerne består af vand blandet med krydderier.

“Livet i Yarmouk er i stigende grad blevet uudholdeligt for de desperate civile, som sulter og er fanget i en nedadgående spiral af lidelser uden mulighed for at flygte”, fortæller Philip Luther, direktør for Amnestys kontor i Mellemøsten og Nordafrika.

Fra livligt centrum til fangelejr

Ifølge vidneudsagn fra Amnestys rapport “Squeezing the Life out of Yarmouk” har hverdagen været barsk, siden det syriske regime omringede Yarmouk-lejren. Lejren, som tidligere var et livligt sted for palæstinensiske flygtninge, er nu forvandlet til en fangelejr, hvor folk nægtes adgang til eller udgang fra lejren, samt adgang til mad og medicin.

Omkring 20.000 personer er fanget i lejren, og mange er syge, ældre eller familier med børn.

Læs rapporten her

Mindst 60 procent sulter

Det anslås, at mindst 60 procent af indbyggerne lider af underernæring, mens priserne på mad er eksploderet: Et kilo ris koster nu omkring 550 kroner.

“Det syriske regime begår krigsforbrydelser ved at udsulte indbyggerne og bruge det som et våben i krigen. Amnesty har vidneudsagn fra familier, hvis sidste udvej er at spise hunde og katte. Civile bliver angrebet af snigskytter, hvis de leder efter mad i gaderne”, fortæller Philip Luther.

Ingen medicin

Ifølge Amnestys rapport er hospitalerne løbet tør for selv de mest basale ting, og de fleste hospitaler er lukket ned. Bevæbnede grupper har tømt hospitalerne for medicin og stjålet ambulancer, og det betyder, at liv er gået tabt:

“Situationen er frygtelig. Det er ekstremt sørgeligt, at så mange liv kunne være reddet, hvis den nødvendige medicin havde været tilgængelig”, siger Phillip Luther.

Civile bygninger angrebet

Mens indbyggerne bliver sultet og nægtet adgang til medicin, er det syriske regime ansvarlig for en række luftangreb og voldsomme skyderier, som er rettet mod civile mål som skoler og hospitaler, samt en moske.

“At udføre vilkårlige angreb på civile områder, som fører til dødsfald og sårede, er en krigsforbrydelse. At regimet konsekvent angriber befolkede områder, hvor civile ikke har mulighed for at flygte, vidner om en hensynsløs holdning, og en hjerteløs ligegyldighed over for folkeretten”, siger Philip Luther. 

Læger må ikke arbejde

Også læger og sundhedspersonale har været mål for regimets angreb.

Mindst 12 læger er blevet anholdt, ofte ved de såkaldte checkpoints, mens seks læger er forsvundet i myndighedernes varetægt. En læge har mistet livet, fordi han blev tortureret, da regimet havde anholdt ham.

“At målrette angreb på læger og sundhedspersonale, som vil hjælpe de syge og sårede, er en krigsforbrydelse. Regimet må stoppe deres angreb på lejren og tillade humanitære organisationer at hjælpe sårede civile”, fortæller Phillip Luther.

Fototekst: Menneskemængde venter på at modtage fødevarer ved den belejrede al-Yarmouk lejr, Januar 2014. © unrwa.org