Endnu et dødsfald med Lundbeck-gift

Den amerikanske delstat Ohio henrettede i sidste uge den morddømte Johnnie Baston med et stof produceret af Lundbeck.

Det er første gang, Ohio bruger stoffet Pentobarbital, som oprindeligt blev fremstillet til sovemedicin og narkose. Lundbeck føler sig taget som gidsel, men Amnestys lægegruppe mener, at medicinalgiganten kan gøre mere.

I torsdags blev amerikaneren Johnnie Baston henrettet for mordet på den sydkoreanske emigrant, Chong Hoon Mah. Henrettelsen skete på trods af, at Chongs familie udtrykkeligt havde frabedt sig, at Baston blev henrettet, da familien er imod dødsstraf. Baston blev dræbt med stoffet Pentobarbital, som staten Ohio har købt af det danske firma Lundbeck.

USA er tørlagt

Lundbeck er blevet en nøgleleverandør til de amerikanske dødskamre, efter den amerikanske leverandør har stoppet produktionen af det præparat, der indtil nu er blevet brugt. Italien og Storbritannien har også sagt stop, og dermed er USA tørlagt for det aktive stof i deres henrettelsessprøjter, Sodium Thiopental. Derfor er Lundbecks præparat blevet attraktivt for de delstater, hvor dødsstraf stadig eksisterer.

Lundbeck har skrevet til Ohio og taget afstand fra brugen af deres produkter til henrettelser, og siger, det strider mod alt, hvad virksomheden står for.

Amnestys lægegruppe mener dog, at Lundbeck kan tage meget skarpere afstand fra brugen, eksempelvis ved at trække det nye præparat tilbage fra det amerikanske marked.

Amnesty har anbefalet Lundbeck at bede de ansvarlige myndigheder at stoppe brugen af Pentobarbital.