Afghanere på flugt beskydes og skubbes tilbage over grænsen

Et år efter Taliban overtog magten i Afghanistan, er der stadig afghanere, der forsøger at søge sikkerhed i nabolandene for at undslippe forfølgelse og overgreb fra styrets side.

Iranske og tyrkiske sikkerhedsstyrker har igen og igen beskudt og skubbet afghanere på flugt tilbage over grænsen. Flere er blevet tilbageholdt, tortureret og tvunget til at underskrive erklæringer om, at de frivilligt ønsker at vende tilbage til Afghanistan.

Et år efter at tusindvis af afghanere blev evakueret i kølvandet på Talibans magtovertagelse, offentliggør Amnesty International ny research fra grænsen til nabolandene.

Amnestys researchere har interviewet 74 afghanere, der i deres søgen efter sikkerhed, blev skubbet tilbage over grænsen fra Iran og Tyrkiet. 48 af de interviewede fortalte, hvordan de var blevet beskudt, da de forsøgte at krydse grænsen. Ingen af ​​dem, Amnesty talte med, havde fået mulighed for at ansøge om asyl, og blev i stedet sendt tilbage til Afghanistan, selvom det er i strid med international lov.

Amnesty dokumenter, hvordan iranske sikkerhedsstyrker har dræbt og såret adskillige afghanere siden august sidste år, herunder ved gentagne gange at skyde ind i pakkede biler. Mange afghanere, som Amnestys researchere talte med, var blevet tilbageholdt og tortureret, før de blev sendt tilbage over grænsen.

Amnesty International har dokumenteret 11 drab på afghanske flygtninge begået af de iranske sikkerhedsstyrker, men dødstallet er væsentligt højere, beretter afghanske læger, som har registreret mindst 59 dræbte og 31 sårede.

Politimanden satte sig på min ven, som hvis han sad på en stol. Han sad der og tændte en cigaret.

Hamid, afghansk flygtning

Amnesty International har interviewet familiemedlemmer til seks mænd og en 16-årig dreng, der blev dræbt af de iranske sikkerhedsstyrker, da de forsøgte at krydse grænsen til Iran mellem april 2021 og januar 2022.

Ghulam* berettede om, hvordan han så sin 19-årige nevø blive skudt og dræbt tilbage i august 2021:

”Han nåede frem til muren ved grænsen, klatrede op og stak hovedet op over toppen. De skød ham i hovedet, i den venstre tinding. Han faldt ned på jorden på den [afghanske] side af grænsen.”

Nogle af de dokumenterede drab foregik på iransk territorium. 35-årige Sakeena fortalte Amnesty International, hvordan hendes 16-årige søn blev dræbt, da de forlod den iranske grænse:

”Jeg hørte min søn skrige efter mig. Han var blevet ramt af to kugler i sine ribben. Jeg ved ikke, hvad der skete, efter jeg besvimede […] Da jeg kom til bevidsthed, var jeg i Afghanistan. Jeg så, at min søn var død. Jeg lå ved siden af hans krop i en taxa.”

Tyrkiske sikkerhedsstyrker skyder efter børn

Ved de tyrkiske grænser er de afghanske flygtninge, som Amnesty International har været i kontakt med, også blevet beskudt. Aref, en tidligere afghansk efterretningsofficer, der grundet dødstrusler fra Taliban blev nødsaget til at flygte, bevidnede, at de tyrkiske sikkerhedsstyrker skød efter og sårede børn:

”De skød direkte efter os, ikke op i luften […] Jeg bevidnede en kvinde og to børn, der var sårede. Et toårigt barn blev skudt i nyren, og en seksårig blev skudt i sin hånd. Jeg var meget bange.”

Jeg fortalte [sikkerhedsstyrkerne] at jeg var i fare i Afghanistan. De var ligeglade.

Afghansk flygtning

En anden afghansk mand fortalte, at han så de tyrkiske sikkerhedsstyrker dræbe tre teenagedrenge. Ingen af de sårede eller dræbte udgjorde nogen trussel mod hverken de iranske eller tyrkiske sikkerhedsstyrker.

Tvungen ”frivillig” hjemsendelse

I stedet for at få behandlet deres anmodning om asyl, blev de afghanske flygtninge tilbageholdt og udsat for inhuman behandling.

Hamid, en af de afghanske flygtninge, fortalte, hvordan de tyrkiske sikkerhedsstyrker slog ham og hans ven, da de var tilbageholdt:

”En af politimændene slog min ven med enden af sin pistol, så satte politimanden sig på ham som hvis han sad på en stol. Han sad der og tændte en cigaret. Hvorefter han også slog mig på mine ben med sin pistol.”

Alle de interviewede forklarede, at de blev tvunget af de tyrkiske og iranske myndigheder til at rejse tilbage til Afghanistan. En fortæller, hvordan de tyrkiske sikkerhedsstyrker fysisk tvang ham til at underskrive dokumenter om, at han rejste frivilligt:

”Jeg fortalte [sikkerhedsstyrkerne] at jeg var i fare i Afghanistan. De var ligeglade. De slog mig, skubbede mig ind i væggen. Jeg faldt til jorden. To mænd holdt mine ben, og en sad på mit bryst. To andre puttede mine fingre på papiret.”

Ingen bør sendes tilbage til Afghanistan

Amnesty opfordrer de tyrkiske og iranske myndigheder til øjeblikkeligt at standse alle deportationer af afghanere, stoppe tortur og anden mishandling og sikre sikker adgang til asylbehandling til de afghanere, der søger beskyttelse.  

“Det internationale princip om non-refoulement forbyder stater at sende nogen tilbage til et territorium, hvor de er i fare for forfølgelse og andre alvorlige menneskerettighedskrænkelser. Vi opfordrer indtrængende de tyrkiske og iranske myndigheder til at overholde denne forpligtelse og holde op med at tvinge folk tilbage til fare i Afghanistan,” sagde Marie Forestier, der er Amnestys researcher på flygtninges rettigheder.

Amnesty opfordrer også det internationale samfund til at beskytte afghanere i fare, og sikre, at landene deler ansvaret for at give ophold til afghanske flygtninge.

Læs også: “Det “nye” Afghanistan begynder ved år nul”