Ny rapport: “Retten til abort er ikke et holdningsspørgsmål. Det er en rettighed, der er understøttet af flere menneskerettigheder.”

Demonstration under “International Safe Abortion Day” i Bogota, Colombia, den 28. September 28, 2023. Foto: Chepa Beltran/Long Visual Press/Universal Images Group via Getty Images)

Fortalere for abort og sundhedspersonale, der står over for udbredt risici og kriminalisering for at forsvare retten til abort, skal beskyttes bedre.

Personer, der forsvarer retten til abort og yder essentielle sundhedstjenester, stigmatiseres, intimideres, angribes og lider under uretfærdig retsforfølgelse. Det gør deres arbejde både vanskeligt og farligt, kan Amnesty International fortælle i en ny rapport.

Rapporten “En ustoppelig bevægelse: En global opfordring til at anerkende og beskytte dem, der forsvarer retten til abort” viser igennem 50 cases fra 30 lande, hvordan mange sundhedsarbejdere, aktivister, talspersoner og støtter over hele verden står over for anholdelser, retsforfølgelse og fængsling for at støtte abortrettigheder. Selv i lande, hvor abort delvist er tilladt ved lov, bliver sundhedspersonale og aktivister forfulgt.

Stigmatiseringen betyder, at alle, som forsvarer og giver adgang til abort, lever i konstant frygt for at blive angrebet og retsforfulgt for at hjælpe med abort, uanset om det er lovligt eller ej.

“Retten til abort er ikke et holdningsspørgsmål. Det er en rettighed, der er understøttet af flere menneskerettigheder, blandt andet retten til sundhed,” udtaler Agnès Callamard, generalsekretær for Amnesty International og fortsætter:

”Det er afgørende for værdigheden for alle kvinder og piger og for alle, der kan blive gravide. Dem, der forsvarer og muliggør udøvelsen af den ret, fortjener vores største respekt og beskyttelse. På trods af det fastholder mange lande og stater overalt i verden overdreven regulering og kriminalisering, der skaber fjendtlige og endda farlige miljøer for dem, der forsvarer retten til abort.”

Hjalp 13-årigt voldtægtsoffer med abort

“For en stor del af sundhedspersonalet, som hjælper med aborter, er chikane og misbrug blevet en del af jobbet. Men det kan vi ikke lade blive den nye normalitet,” siger Sarah Shaw, chef for advocacy hos MSI Reproductive Choices. “Nok er nok. Det er tid til at anerkende personer, som hjælper med aborter, som menneskerettighedsforkæmpere og støtte dem, der sætter deres liv på spil for at gøre dette valg muligt.”

Det er blandt andet den venezuelansk lærer og menneskerettighedsforkæmper Vannesa Rosales. Hun blev retsforfulgt for at hjælpe en kvinde og hendes 13-årige datter med at få adgang til en sikker abort. Pigen, som var en af Rosales’ elever, var blevet voldtaget af en mand i hendes nabolag, hvilket resulterede i en uønsket graviditet. Efterfølgende blev Vannesa Rosales anholdt i oktober 2020. Efter at Rosales havde tilbragt 3 måneder bag tremmer og 6 måneder i husarrest, blev sagen lukket.

Fik 8 måneders samfundstjeneste

Ligeledes blev Justyna Wydrzyńska, som er en polsk abort-aktivist og medlem af ’Abortion Without Borders’ og ’Abortion Dream Team’, dømt til 8 måneders samfundstjeneste for at hjælpe en kvinde med at få fortrydelsespiller tidligere på året:

“Jeg sendte piller til Ania*, fordi jeg vidste, at hun var i et voldeligt forhold. Når man lever i voldeligt forhold, indser man ikke altid, at man har mistet kontrollen over sin egen krop og sit liv. Jeg ønsker ikke at leve i en verden, hvor nogen kvinder berøves adgang til pålidelig information og støtte fra sine medmennesker. For mig er denne retssag symbolsk for enhver, der nogensinde har ydet støtte til en person i nød,” udtalte Justyna Wydrzyńska blandt andet i retssagen mod hende og fortsatte

Mit arbejde med at beskytte kvinders liv og sundhed burde ikke undertrykkes. Og jeg kommer aldrig til hverken at opgive det, skamme mig over det eller tro, at det er en forbrydelse at hjælpe,”

Justyna og hendes advokater har appelleret dommen.

Fanget i konflikt mellem moral og lovgivning

Kriminalisering af abort betyder, at sundhedspersonale konstant står i en konflikt mellem deres etiske og professionelle pligt til at yde den bedst tilgængelige sundhedsydelser og at være strafferetlig ansvarlig. Kriminalisering af abort er den største medvirkende faktor til, at omkring 35 millioner usikre aborter finder sted hvert år. Ifølge WHO er usikre aborter den tredje største årsag til mødredødelighed verden over. Usikre aborter fører også til millioner af skader på kvinden. Skader, som i stor udstrækning kunne være undgået.

“Abort er essentiel sundhedspleje. Alligevel står sundhedspersonale ofte over for diskrimination og vold blot for at udføre deres job,” siger læge Anne-Beatrice Kihara, præsident for organisationen ’International Federation of Gynecology and Obstetrics’ der repræsenterer fødselslæger og gynækologer.

”Restriktiv abort forbud forårsager stor skade. Det skaber fjendtlige miljøer, der øger abortrelateret stigmatisering, det pletter sundhedspersonales ry samt dem, der søger hjælp til at få abort. De bliver gjort til kriminelle. Vi kender desværre alle til kolleger, der har kæmpet mod stigmatisering, chikane, fysiske angreb eller fængslinger. I de mest ekstreme tilfælde er sundhedspersonale, som hjælper med aborter, blevet myrdet.”

*Navne i artiklen er ændret for beskyttelse af anonymitet

 Mere information om abort kan læses her: 5 ting, du skal vide om abort (amnesty.dk)