OL i Sochi skydes i gang med anholdelser

I ugen op til OL er to russiske miljøaktivister i Sochi blevet fængslet under stærkt tvivlsomme omstændigheder. Anholdelserne illustrerer tydeligt de russiske myndigheders ønske om at lukke munden på samtlige kritikere.

Den russiske charmeoffensiv op til OL i Sochi – som blandt har resulteret i amnesti til fængslede politiske modstandere og kunstnerkollektivet Pussy Riot – led et knæk, da to miljøaktivister i denne uge blev arresteret og dømt på baggrund af falske anklager og under kortvarige uretfærdige retssager.

Sikkerhedsforanstaltningerne omkring Sochi er enorme, og det anslås, at over 50.000 soldater og politifolk er udkommanderet for at beskytte deltagerne mod terrorangreb under det dyreste OL nogensinde. Men også aktivister og miljøforkæmpere er i myndighedernes søgelys, som for alt i verden vil undgå, at OL udvikler sig til åbenlyse protester mod en række af de nye love, som Amnesty International har kritiseret for at begrænse ytrings- og forsamlingsfriheden og for at diskriminere seksuelle minoriteter.

Falske anklager

Den 5. februar blev miljøaktivisten Igor Kharchenko fra organisationen Environmental Watch for North Caucasus idømt fem dage i detentionen, fordi han angiveligt ikke efterkom politiets påbud. Kharchenko fik ikke en advokat stillet til rådighed under den fem minutter lange retssag, men Amnesty har gennemset videooptagelser fra anholdelsen, der modbeviser politiets påstande. Tidligere på ugen blev miljøaktivisten Yevgeny Vitishko idømt 15 dage bag tremmer på baggrund af stærkt fordrejede anklager. Amnesty betragter dem begge som samvittighedsfanger.

”Det er urent spil fra de russiske myndigheders side. Fair play er en af grundpillerne for De Olympiske Lege, men det lader til, at Rusland bruger alle midler for at lukke munden på kritikere forud for OL”, siger lederen af Amnestys kontor i Rusland, Sergei Nikitin.

Amnesty til stede under OL

Den 6. februar mødtes Amnestys danske afdeling med kulturminister Marianne Jelved for at orientere hende om menneskerettighedssituationen i Rusland, inden hun rejser til Sochi for at støtte de danske idrætsudøvere. Amnesty International er dog også til stede under OL i Sochi for at monitorere de russiske myndigheders optræden og for at skabe kontakter mellem udenlandske politikere og russiske aktivister og organisationer.

Desuden har Amnesty produceret en folder om en række af de problematiske love, som præsident Putin har indført de seneste år. Folderen er blevet delt ud til den danske OL-delegation af Dansk Idræts Forbund.

Overblik: Se folderen her