Rusland: Oppositionsaktivister fængslet og chikaneret før valg

Rusland: Oppositionsaktivister fængslet og chikaneret før valg

Med anholdelser og fængslinger undertrykker de russiske myndigheder systematisk opfordringer til at boykotte søndagens præsidentvalg, lyder det fra Amnesty International, der advarer om tiltagende angreb på aktivister i opposition til Putins styre.

Myndighederne i Rusland angriber målrettet aktivister, som opfordrer til at boykotte præsidentvalget. Udover at forbyde en række fredelige offentlige begivenheder er en række fremtrædende kritikere i de seneste uger og måneder fængslet under politisk motiverede anklager:

”Dagsordenen fra Kreml er krystalklar: De mest højlydte demonstranter og fortalere for at boykotte valget skal fjernes fra gaderne i den afsluttende fase af præsidentvalget”, siger Denis Krivosheev, Amnestys vicedirektør i Østeuropa og Centralasien.

”Myndighederne bruger en række metoder, men vender som regel tilbage til deres foretrukne: At tilbageholde kritikere og smide dem bag tremmer”.

Forslaget om at boykotte præsidentvalget promoveres blandt andet af den fremtrædende anti-korruptions-fortaler og politiske aktivist Aleksei Navalny, der af myndighederne selv er udelukket fra at stille op til præsidentvalget. I de seneste uger har politiet sat hårdt ind mod hans tilhængere gennem en række straffemæssige tiltag, herunder vilkårlige anholdelse og detention. 

Den 22. februar blev Navalnys kampagnechef, Leonid Volkov, tilbageholdt i Moskvas lufthavn på vej til byen Ufa. Samme dag blev han idømt 30 dages administrativ tilbageholdelse angiveligt for at have organiseret en ”ikke-godkendt forsamling”.  Anklagen henviste til en såkaldt ”vælgerstrejke”, der til støtte for forslaget om boykot blev afholdt i mere end 100 russiske byer den 28. januar. I Moskva nægtede byens myndigheder at give Navalny tilladelse til at afholde begivenheden indenfor byens centrum. I den forbindelse blev Navalny selv og dusinvis af andre kortvarigt tilbageholdt, men senere løsladt.

Ifølge politiet bestod Volkovs rolle i organiseringen af begivenheden i to retweets på Twitter, som ifølge myndighederne indirekte opfordrede til at deltage i vælgerstrejken. Det ene tweet var oprindeligt skrevet af Navalny og udsendt under hans tilbageholdelse ved en demonstration i Moskva. Det andet tweet var et link til en online-transmission af begivenheden.  

Den 31. januar blev Navalnys hovedkoordinator i Sankt Petersborg, Denis Mikhailov, tilbageholdt i 30 dage efter vælgerstrejken i byen, som også blev forbudt af myndighederne. I første omgang blev han anholdt for at opfordre til en ”ikke-godkendt forsamling”, men blev siden løsladt den 2. marts, før han selvsamme dag blev anklaget på ny, denne gang for at “deltage” i demonstrationen. For det blev Mikhailov idømt 25 dages fængsel.

“Denis Mikhailov blev ikke kun frataget sin frihed én, men to gange. Det er symptomatisk for den stadig mere fjendtlige situation, som fredelige demonstranter står i før valget”, siger Amnestys Denis Krivosheev.

Under lignende omstændigheder er mindst ti andre fremtrædende aktivister anholdt i Sankt Petersborg. Den 28. februar blev koordinatoren for bevægelsen Open Russia, Andrei Pivovarov, idømt 25 dages administrativ tilbageholdelse. Få dage før anholdelsen skrev Pivovarov på Facebook, at han følte sig overvåget.

Den 26. februar blev Artyom Goncharenko, der er medlem af oppositionsbevægelsen Vesna (forår, red.) idømt 25 dages administrativ tilbageholdelse, fordi han havde fremvist en kæmpe oppustet gul and, mens en protestdemonstration gik forbi hans lejlighed. Siden sidste år er gule ænder blevet et udbredt og populært oppositionssymbol. Det skete efter forlydender om, at premierminister Dmitry Medvedev på en af sine ejendomme havde fået installeret et andehus i midten af en sø.

”Valgkampen er skæmmet af udbredte angreb på kritikere af præsident Putin. Forsøgene på at skræmme oppositionsaktivisterne i Rusland til tavshed er blevet grovere, jo nærmere valgdagen er kommet”, siger Denis Krivosheev.

“Alle demonstranter og politiske aktivister, der er anholdt alene for fredeligt at udøve deres ret til forsamlingsfrihed og ytringsfrihed, skal straks og betingelsesløst løslades”, siger Denis Krivosheev