19. november 2020  

Melike Balkan og Özgür Gür ville sammen med andre studerende helt fredeligt fejre Priden i Ankara i Tyrkiet. Men de blev mødt med politibrutalitet, blev arresteret og står nu til flere års fængsel – udelukkende på grund af deres fredelige kamp for LGBTI+-rettigheder.

De to biologistuderende Melike Balkan og Özgür Gür har dedikeret sig til at kæmpe for LGBTI+ rettigheder på deres universitet fra dag ét. LGBTI+ står for homo- og biseksuelle, trans- og interkønnede.

Som vigtige medlemmer af METU LGBTI+ Solidarity Group i Ankara har Melike og Özgür organiseret mange marcher, møder og andre events. De har sammen med andre studerende kæmpet mod en stadig stigende homofobi og mod indskrænkelser af ytringsfriheden i Tyrkiet, hvor det er blevet sværere og sværere at kritisere magthaverne.

METU LGBTI+ Solidarity Group blev dannet i 1996 og har siden 2011 arrangeret den årlige Pride-march på universitet. Gennem årene har marchen vokset sig større og større. Men i 2019 sagde universitets ledelse, at de ikke måtte holde pride-marchen. Det lod de studerende sig dog ikke slå ud af. I stedet for lavede de en siddende pride-protest. Universitet ringede efter politiet, som brugte overdreven magt og tåregas mod de fredelige deltagere i protesten.

Politiet arresterede én ansat og mindst 23 studerende – heriblandt Melike og Özgür. Nogle af de anholdte havde ikke engang deltaget i protesten. Den ansatte og 18 studerende skal nu i retten og risikerer op til tre års fængsel. Udelukkende fordi de har brugt deres ret til at protestere fredeligt.

Kræv, at Tyrkiet dropper alle anklager imod dem nu!

Vores krav

Vi kræver:

  • at Melike Balkan og Özgür Gür og de andre METU-studerende frikendes
  • at der gennemføres en hurtig, uafhængig og upartisk efterforskning af politiets magtanvendelse på campus

Hvad sker der med din underskrift?

Vi overleverer underskrifterne til justitsministeren i Tyrkiet, Abdülhamit Gül.

Hvorfor skal jeg skrive under?

Hver underskrift bidrager til at lægge pres på myndighederne, så de forhåbentlig løslader Melike og Özgür.

SKRIV FOR LIV 2020

Melike og Özgür var en del af Amnesty Internationals kampagne Skriv for Liv i efteråret 2020.

LÆS OM SKRIV FOR LIV

Opdateringer

14. oktober 2021: Gode nyheder – Melike og Özgür er løsladt!

Vi har vidunderlige nyheder fra Tyrkiet. I retssagen den 8. oktober blev alle 19 anklagede, inklusiv Melike og Özgür, frifundet! Efter tre år er de endelig frie!

Her er et videoklipaf Melike and Özgür efter retssagen, hvor de siger tak.

11. maj 2021: Underskrifterne sendt afsted

Vi har sendt 29.882 danske underskrifter til vores kollegaer i Amnesty Tyrkiet.

Før Melike og Özgürs sidste retssag den 16. juli overleverede Amnesty Tyrkiet 155.000 underskrifter fra 13 Amnesty-kontorer verden over til deres kontakter i Justitsministeriet. De venter stadig på svar, men de kan bekræfte, at ministeriet har modtaget dokumenterne. Her kan du læse brevet– det er dog på tyrkisk.

Det samlede antal underskrifter er sidenhen nået helt op på 255.000 underskrifter på globalt plan.

Den næste retssag vil finde sted den 8. oktober 2021 og vil højst sandsynligt også blive den sidste. Amnesty Tyrkiet har forberedt et stort dokument, som inkluderer underskrifter fra alle de Amnesty-kontorer, der har kørt Melike og Özgürs sag.

4. april 2021: Retssagen verserer stadig

Skriv for Liv-kampagnen har været med til at sikre opmærksomhed om Melike og Özgürs situation og retssag. Det har ført til et øget antal unge følgere på aktivisternes sociale medier. Opmærksomheden har også ført til øget debat om den stigende homofobi og transfobi i Tyrkiet. Retssagen verserer stadig og Amnesty følger den tæt.