I november og december måned kan du og dine elever deltage i Skriv for Liv. 

Skriv for Liv-sagerne og det gratis undervisningsmateriale styrker elevernes forståelse for omverdenen, og giver dem en interkulturel indsigt på baggrund af autentiske sager. 

Gennem Skriv for Liv arbejder I med virkelige menneskers historier og lærer samtidig om, hvordan menneskerettighederne er vigtige. I kan også helt konkret være med til at forandre liv ved at skrive breve til de mennesker, der udsættes for overgreb samt til de myndigheder, der står bag.

Elevmaterialet og lærervejledningen henvender sig 7.-10. klasse og fagene dansk, samfundsfag og engelsk. I år vil alle fem sager være både på engelsk og dansk.

Hent materialer

Lærervejledning og baggrundsdokument

I lærervejledningen finder du en guide til brevskrivningen samt praktiske oplysninger om afsendelsen af brevene. Du får også færdige øvelser til undervisningen i dansk, engelsk og samfundsfag, der kan supplere brevskrivningen. Kopiarkene er både på dansk og engelsk.

I baggrundsdokumentet kan du læse mere om de menneskerettigheder, der er i spil i årets fem sager og om situationen i Danmark og ude i verden.

Skriv for liv gør en forskel

I 2019 var tusindvis af danske skoleelever med til at give håb og skabe resultater.

Sammen med alle de andre mennesker, der har fattet pennen til fordel for menneskerettighederne, har jeres breve resulteret i, at 6.609.837 breve og beskeder blev sendt ud fra hele verden. Et rekordhøjt antal for 18. år i træk. Det er noget, der gør en forskel. Det er noget, der rykker beslutninger. 

For eksempel i Marinels sag fra 2019. Her har præsidentens kontor anerkendt de breve, der er blevet sendt til dem, og den Filipinske regering er blevet opmærksomme på behovene, hos de overlevende fra tyfonen. Borgmesteren er blevet bedt om at udarbejde en rapport om, hvordan man har mødt de overlevendes behov. Rapporten er en mulighed for at sikre helt konkrete forbedringer.

Læs mere om Marinels sag her

Om brevene siger Marinel selv:

“Thank you for taking your time to write and take action. It means the world to us, you give us hope to continue the fight despite all the hurdles we encounter. From the bottom of my heart, and in behalf of my community Matarinao, thank you for fighting with us. No words can express my gratefulness. I promise to do more. 

For a better planet, 
Marinel”

Årets sager

Tyrkiet: Melike Balkan og Özgür Gür
Risikerer fængsel for at kæmpe for LGBTI+ rettigheder
Læs mere her
Saudi-Arabien: Nassima al-Sada
Fængslet for at arbejde for kvinders frihed
Læs mere her
Myanmar: Paing Phyo Min
I fængsel for at gøre grin med militæret
Læs mere her
Malta: El Hiblu 3
Risikerer fængsel for at hjælpe nødstedte
Læs mere her
Colombia: Jani Silva
Dødstrusler for at beskytte regnskoven
Læs mere her

Tilmelding til Skriv for Liv

Der er nu lukket for tilmelding. 

I løbet af sommeren vil sagerne for dette års Skriv for Liv blive valgt. Undervisningsmateriale og lærervejledninger vil være tilgængeligt her på siden lige før efterårsferien.

Deltagere 2020

På kortet til højre kan du se en oversigt over allerede tilmeldte Skriv for Liv deltagere i Danmark 2020.

Klik på kortet og for flytte fokus. Brug to fingre for at zoome.

Vi opdaterer løbende kortet, men vær opmærksom på at det kan tage nogle dage fra din tilmelding til at den figurerer på kortet.

Hvad er Skriv for Liv?

Skriv for Liv er en international kampagne, som Amnesty afholder hvert år. I Danmark er Skriv for Liv rettet mod elever fra 7.- 10. klasse. Undervisningsmaterialet kan især bruges i fagene dansk, engelsk og samfundsfag.
Sidste år deltog 190 lærere, 344 klasser og omkring 6.922 elever i Danmark.

Undervisningsmaterialer

Skriv for Liv-sagerne og det gratis undervisningsmateriale styrker elevernes forståelse for omverdenen. Undervisningen bliver særligt relevant og vigtig for eleverne, fordi I arbejder med virkelige menneskers historier. Det lærer jer om menneskerettighederne samtidig med, at I også helt konkret kan være med til at forandre liv gennem jeres breve.

Udover elevmateriale og lærervejledning, som du kan downloade her på siden fra oktober, får I også tilsendt fysisk materiale med beskrivelser af cases, klistermærker, postkort og plakater.

Læs mere om tidligere materialer her

Kontakt

Har du spørgsmål eller kommentarer?
Så skriv til: undervisning@amnesty.dk