Slut med Twitter i Tyrkiet?

Det er otte år siden, at den første tweet blev postet på Twitter. Indbyggerne i Tyrkiet har imidlertid ikke tænkt sig at fejre begivenheden, da regeringen har lukket for adgangen til Twitter.

Fredag, kort før midnat, blev Twitter blokeret for brugerne i Tyrkiet. 

”Beslutningen om at blokere Twitter er et hidtil uset angreb på internetfrihed og ytringsfrihed i Tyrkiet, og det er et faretruende signal om, at regeringen i Tyrkiet bruger den ændrede internetlov til at kontrollere indholdet på internettet. Indgrebet viser, hvor langt Tyrkiets regering vil gå for at undgå at blive kritiseret”, fortæller Andrew Gardner, Amnestys researcher i Tyrkiet.

Lukningen af Twitter er et angreb på tyrkernes ret til at dele og modtage information, hvor der blandt andet er delt information, som kritiserer regeringen for korruption. 

Den tyrkiske regering har valgt at spærre sitet blot en uge før lokalvalgene i Tyrkiet. Premiereminister Recep Tayyip Erdoğan udtalte på et valgmøde i går, at han ville slette Twitter, hvilket førte til mere end en million tweets i timerne efter.

10 millioner brugere

Twitter blomstrede for alvor op i Tyrkiet under demonstrationerne ved Gezi Park i sommer, hvor politivold førte til fem dødsfald og mere end 8.000 sårede. I dag er der over 10 millioner Twitter-brugere i landet. Under optøjerne brugte mange tyrkere Twitter til at dele informationer, som andre medier ikke bragte, fordi mainstreammedierne i vidt omfang samarbejdede med regeringen. 

Efter demonstrationerne fordømte regeringen firmaerne bag de sociale medier samt brugerne, og regeringen refererede til Twitter som en ”plage”. Tyrkiets regering forsøgte at lukke munden på de, som udtalte sig negativt om regeringen, heriblandt læger, advokater og journalister. 

I Izmir afventer 29 unge mennesker stadig en retssag, hvor de er anklaget for ”at opmuntre folk til at bryde loven”, fordi de skrev tweets om demonstrationerne.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at regeringen spærrer en side. Censur af hjemmesider er udbredt i Tyrkiet:

  • YouTube blev lukket helt ned mellem 2007-2010, fordi videoerne angiveligt fornærmede Atatürk, stifteren af den Tyrkiske Republik. 
  • Visse Google-sider er blokerede 
  • Chatrum for homoseksuelle er blokeret

Foto: OZAN KOSE/AFP/Getty Images