Vold og skyderier koster uskyldige liv i Ukraine

Urolighederne i Kiev har kostet mindst 75 personer livet. Demonstranter, sundhedspersonale og journalister er blevet skudt af politi og private vagtværn. Der må handles hurtigt, så de ansvarlige bliver straffet.

De sidste dage har mindst 75 personer mistet livet i Ukraine og over 500 er blevet såret, særligt ved uafhængighedspladsen, Maidan. Demonstranter og sikkerhedsstyrker har været involveret i de voldelige hændelser, og Indenrigsministeriet i Ukraine har meddelt, at 20 politibetjente er blevet dræbt. 

Uskyldige personer skudt 

Der er angiveligt beviser for, at private vagtværn, i samarbejde med politiet, også har været ansvarlige for en række af skyderierne. Demonstranter, sundhedspersonale og journalister er blevet skudt på afstand – uden de har udgjort en trussel. 

“De meningsløse tab af menneskeliv er meget bekymrende. Den ukrainske regering må gøre alt i deres magt for at stoppe og forhindre de ulovlige skyderier. Både skyderier fra politibetjente, og skyderier fra voldelige vagtværn, som samarbejder med politiet. Alle de involverede skal straffes,” siger John Dalhuisen, leder af Amnestys europæiske kontor. 

Fredsaftale på plads 

De voldelige hændelser har lagt et massivt pres på regeringen, og demonstranterne kræver præsident Viktor Janukovitjs afgang. Men efter flere dages omfattende politisk uro og gadekampe har præsidenten og oppositionen netop indgået en fredsaftale.

Aftalens ordlyd kendes endnu ikke. Men tre ting ser ud til at have kunnet samle de stridende parter:

  • Der etableres en midlertidig overgangsregering
  • Der udskrives præsidentvalg senere på året
  • Der vil blive gennemført en forfatningsændring, som indskrænker præsidentens magt