Liva

Liva Agger Jørgensen blev voldtaget på Roskilde Festival af en mand, hun kendte. Hun tror, at det måske ikke var sket, hvis loven sagde, at sex uden samtykke er lig med voldtægt.

Det tog Liva Agger Jørgensen en del tid at indse, hvad der var sket med hende den nat. Hun havde overbevist sig selv om, at hun ikke kunne huske noget, og fortalt venner, at hun var gået ud som et lys. Det havde hun, fordi hun var pinligt berørt og ikke ønskede at huske det.

”Det var den løgn, jeg fortalte mig selv og alle, jeg kendte,” siger Liva Agger Jørgensen.

Den 25-årige sygeplejestuderende var i 2015 på Roskilde Festival sammen med en gruppe venner. En af de andre i gruppen var en fyr, som hun godt kunne lide, og de løb ind i hinanden under festlighederne og besluttede at gå en tur. Før Liva vidste af det, lå hun på jorden og protesterede, mens han forsøgte at have sex med hende.

”På et tidspunkt kom der nogle mennesker forbi. Jeg kan huske, at jeg kom til mig selv og sagde ’nej, nej, det er ikke muligt. Stop, stop, stop’. Derefter holdt han sin hånd for min mund,” siger Liva.

Efterfølgende var det ikke inde i hendes overvejelser at gå til politiet. Delvist fordi hun ikke var helt sikker på, hvad der var sket, og delvist fordi hun ikke følte, at loven ville være på hendes side, eftersom der ikke havde været brugt vold, og fordi hun allerede kendte manden i forvejen.

”Jeg tror, at loven spiller en meget stor rolle i forhold til, hvorfor jeg for eksempel ikke indså, at det var voldtægt. For det er en virkelig skrøbelig situation, og det er en situation, hvor man skammer sig. Så når loven siger, at det ikke er voldtægt, når der ikke er brugt vold… måske ville det ikke være sket, hvis loven var anderledes,” siger Liva.

Frygter myterne

De historier, hun havde hørt og læst om, hvordan politiet behandler dem, der vil anmelde en voldtægt, spillede også en rolle i hendes beslutning om ikke at gå til politiet. Mange kvinder afholder sig fra at anmelde en voldtægt, fordi de frygter ikke at blive troet på – på grund af myter og udbredte stereotypiske forestillinger.

”Jeg vidste, at de ville spørge mig, om vi kyssede, og det gjorde vi. Og jeg kendte ham, og der var ikke tale om fysisk vold,” forklarer hun.

En voldtægtslov baseret på samtykke, altså at sex uden samtykke er lig med voldtægt, ville have betydet, at disse forhold ville være irrelevante. 

Liva besluttede at fortælle sin historie til en avis og var glad, da hun endelig havde fortalt den. Før det havde hun forgæves forsøgt at finde andre artikler med folk, der havde fortalt lignende historier.

”Mange kvinder tog bagefter kontakt til aviserne. De havde haft den samme oplevelse som mig, men de havde aldrig tidligere hørt den slags historier fra andre,” siger Liva.

Ny voldtægtlov

50.000 har allerede skrevet under på, at regeringen skal indføre en ny lov. Men jo flere vi er, jo mere pres kan vi lægge på politikerne. Skriv under på, at Danmark skal have en ny voldtægtlov, der er baseret på samtykke og frivillighed.