Ældre ukrainere i højrisiko for at blive dræbt, såret eller efterladt

Ældre ukrainer, Olha Kot, foran sit hjem, der blev ødelagt efter krigsangreb.

Efter Ruslands invasion af Ukraine risikerer ældre ukrainske borgere i højere grad at blive udsat for menneskerettighedskrænkelser. Den ældre del af den ukrainske befolkning er mere udsatte under bombeangreb, har svært ved at få adgang til passende genhusning og får ikke tilstrækkelig pleje på overbelastede plejehjem. Det viser ny Amnesty rapport.

”Hver dag så jeg unge mennesker gå langs min bygning med rygsække på. Først efterfølgende fandt jeg ud af fra nogle andre i opgangen, at de gik mod centrum, hvor der stadig var evakueringer. Men det ville have taget 40 minutter på gåben, så jeg ville ikke ville kunne komme derhen med min mand. Ingen fortalte os om evakueringerne, jeg fandt altid først ud af det efterfølgende.”

Sådan fortæller Liudmyla Zhernosek på 61, der bor sammen med sin 66-årige mand, der bruger kørestol. Hun er en af de 226 personer, som Amnesty interviewede i rapporten ’I used to have a home’: Older people’s experience of war, displacement, and access to housing in Ukraine, der dokumenterer, hvordan ældre ukrainere har sværere ved at flygte fra de krigshærgede områder, og dermed ofte bliver efterladt i disse områder.

Mellem marts og oktober 2022 har Amnesty kunnet dokumentere, at ældre ukrainere i højere grad udsættes for menneskerettighedskrænkelser end mennesker under 60 år. Sekretariatet for FN’s højkommissær for menneskerettigheder har tilmed kunnet dokumentere, at ukrainere over 60 år udgjorde 34% af de dræbte civile i perioden februar til september 2022.

Begrænset humanitær hjælp

De russiske styrker har i stort omfang begrænset ukrainernes adgang til humanitær hjælp. Det er et problem for hele det ukrainske folk, men især for den ældre del af befolkningen, der oftere lider af helbredsproblemer.

En af de ældre ukrainere, som Amnesty interviewede i forbindelse med rapporten, fortalte, at hendes 61-årige bror blev indlagt efter et slagtilfælde i april 2022. Hospitalet havde ingen elektricitet eller rindende vand og kunne hverken tage et elektrokardiogram og havde ingen medicin. Han blev udskrevet den følgende dag og døde under en uge efter af et andet slagtilfælde.

Derudover er statslige institutioner, såsom plejehjem, overbelastede og mangler personale. Amnesty besøgte syv institutioner for ældre og folk med funktionsnedsættelser i Ukraine og vurderede, at institutionerne var ude af stand til at yde den nødvendige pleje blandt andet grundet manglen på personalet:

”De vender mig kun om en gang, når de skifter min ble om morgen og en gang, når de skifter min ble om aften… Vi er efterladt her”, fortæller en 76-årig ukrainer, der bor på en institution i Kharkiv regionen.

Usikre boliger

Det kan for de ældre ukrainere være vanskeligt at skulle flygte, da de kan have nedsat førlighed eller fordi, de ikke får adgang til vigtig information.

Amnesty dokumenterede også, hvordan nogle ældre ukrainere boede uden elektricitet, gas eller rindende vand. Tilmed var vinduerne og tagene, som resultat af krigen, ødelagte, og gav dermed ingen ly for regn, sne eller lave temperaturer.

Hanna Selivon på 76 bor i Chernihiv, hvor hun sover på en madras i sit badekar, der er det eneste sted i hendes lejlighed, hvor hun har tag over hovedet:

”Alle forlod vores gade. De eneste personer, der var tilbage, var mig og to andre ældre kvinder… En havde en funktionsnedsættelse. Vi havde bare ingen steder at tage hen. Jeg ville gemme mig i et hul i min kælder… Den 29. marts var der en del bombeangreb, og da jeg kom ud [af kælderen], så jeg bare, at flammerne fløj… at [mit hus] brændte. Mine ben ville ikke bevæge sig.”

Hanna Selivon i sit ødelagt hjem i Chernihiv, Ukraine.

Amnesty anbefaler

Amnesty opfordrer alle regeringer og internationale organisationer til at optrappe støtten til Ukraines ældre befolkning ved at gøre den frivillige evakuering af ældre mennesker ud af landet lettere. Det skal ske ved at sikre, at ældre mennesker prioriteres i modtagelsen af direkte nødhjælp og ved at støtte oprettelsen af boliger, der er let tilgængelige for ældre personer med funktionsnedsættelser.

Læs mere om Amnestys dokumentation i Ukraine her.