Amnesty afdækker krigsforbrydelser op til Afghanistans regerings kollaps

I tiden op til den forhenværende afghanske regerings kollaps var Taliban, USA og afghanske sikkerhedsstyrker ansvarlige for angreb med voldsomme konsekvenser for de civile. Det afdækker Amnesty International i en ny rapport.

Den 15. august i år erklærede Taliban, at krigen i Afghanistan var forbi. Den væbnede islamistiske gruppe havde kort forinden taget magten i en række provinshovedstæder og siden i hovedstaden Kabul.

Men selvom Taliban hævdede, at magtovertagelsen havde været problemfri, kan Amnesty International i en ny rapport afdække, at den væbnede gruppe i månederne forinden og tiden efter magtovertagelsen stod bag drab, henrettelser, tortur og mishandling af civile afghanere. 

Ofrene inkluderer ikke mindst etniske og religiøse minoriteter, forhenværende medlemmer af den afghanske hær (ANDSF) og afghanere mistænkt for at sympatisere med landets nu forhenværende regering.

Den 6. september 2021 angreb Talibanstyrker byen Bazarak i Pansjhirprovinsen. Efter en kort kamp blev cirka tyve mænd tilbageholdt af Taliban, som i to dage torturerede dem, nægtede dem mad og medicinsk hjælp og gentagne gange truede dem med henrettelse.

En af de tilbageholdte fortalte til Amnesty:

”En talibaner tog en kniv og fortalte, at han ville skære hovederne af de sårede, fordi de var vantro og jøder”.

En anden mand, der blev fanget, tilføjer:

”De tilbageholdt os under jorden. Da vi spurgte efter behandling til de sårede, sagde Taliban, at vi skulle ”lade dem dø”. Da vi bad om vand, sagde de, at vi skulle dø af tørst”.

Tortur og inhuman behandling af fanger udgør en krigsforbrydelse, fastslår Amnesty.

Senere samme dag angreb Taliban den nærliggende by Urmaz, hvor de gik fra dør til dør for at finde afghanere mistænkt for at havde arbejdet for den tidligere regering. Talibankrigere henrettede her mindst seks civile indenfor 24 timer via skud i hovedet, brystet eller hjertet. Drab som disse udgør også krigsforbrydelser, fastslår Amnesty, der også har afdækket at Taliban begik lignende drab og henrettelser i juli og august.

Læs rapporten: No Escape – War Crimes and Civilian Harm During the Fall of Afghanistan to the Taliban

Luftangreb fra USA og den afghanske hær

Amnestys nye research afdækker også, at civile afghanere er blevet dræbt i luftangreb udført af USA og den forhenværende afghanske hær.  

Den 29. august 2021 dræbte USA i et droneangreb i Kabul ti civile, heriblandt syv børn. Efter først at have forsvaret angrebet, erkendte USA senere, at der var tale om en fejl og at uskyldige blev dræbt. Det amerikanske forsvar meldte senere, den 13. december, at ingen ville blive stillet til ansvar for drabene.

I Amnestys rapport gennemgås flere luftangreb, der efter al sandsynlighed begået af USA, hvor civile er dræbt. Også luftangreb og angreb på landjorden fra den afghanske hær ANDSF’s side har kostet civile livet, viser Amnestys afdækning.

Af samme grund gentager Amnesty International sin opfordring til Den Internationale Straffedomstol, ICC, om omgøre sin forkerte beslutning fra tidligere i år om at nedprioritere sine undersøgelser af amerikansk og afghansk ledede militæraktioner. Straffedomstolen bør i stedet følge beviserne for mulige krigsforbrydelser, uanset hvor de peger hen, mener Amnesty.

”Hjem, hospitaler, skoler og butikker blev forvandlet til gerningssteder, da civile blev dræbt og sårede. Afghanistans befolkning har lidt alt for længe, og ofrene skal have adgang til retfærdighed og kompensation”, siger Agnes Callamard, generalsekretær i Amnesty International. 

Ifølge FN mistede mindst 1659 civile livet, mens 3524 blev såret, i det første halvår af 2021. Det er en stigning på 47 procent sammenlignet med året før.

Amnestys rapport bygger på dusinvis af interviews udført i Afghanistan og desuden via telefonsamtaler. Dertil har Amnesty gennemgået foto og videodokumentation, indhentet satellitfotos og konsulteret med eksterne læger og våbeneksperter.