Amnesty frygter politivold under VM

Voldelige politibetjente og brug af tåregas, gummikugler og politistave. En ny rapport fra Amnesty gør status over det sidste års politivold i Brasilien. Amnesty frygter, at volden vil fortsætte, når hundredvis af brasilianere demonstrerer i dagene op til VM.

Da den 32- årige fotograf Sérgio Silva deltog i en demonstration i São Paulo i juni 2013, fik det fatale konsekvenser. Politiet affyrede en gummikugle, som ramte Sérgio i det venstre øje:

“Jeg kunne mærke et slag og en frygtelig smerte i mit venstre øje, som svulmede og blødte med det samme”, fortæller Sérgio til Amnesty.

En forbipasserende tog Sérgio med på hospitalet, men efter en nat med operationer stod hans øje ikke til at redde. Sérgio har aldrig modtaget en undskyldning eller forklaring fra politiet, og hans familie har måttet betale for hans hospitalsregninger.

“Politiets mangelfulde efterforskning, deres blinde tillid til militæret, deres mangelfulde uddannelse og straffrihed er en farlig cocktail, hvor de fredelige demonstranter bliver taberne”, siger Atila Roque, direktør for Amnesty i Brasilien.

Amnesty er bekymret

Amnestys rapport “They use a strategy of fear: Protecting the right to protest in Brazil” undersøger de forbrydelser, som politi og sikkerhedsstyrker har begået det seneste år. Politiet har misbrugt deres magt mod de brasilianere, som har demonstreret mod buspriserne, der stiger, samtidig med et voldsomt forbrug af midler til at arrangere VM.

Amnesty frygter, at brugen af tåregas, gummikugler og anholdelser af fredelige demonstranter vil fortsætte under VM- turneringen, som skydes i gang om få dage.

“Mens verdens øjne er på Brasilien, må regeringen forpligte sig til ikke at bruge vold mod demonstranter og efterforske de krænkelser, som har fundet sted. Alt andet vil sende et signal om, at politi og sikkerhedsstyrker har frit spil til fortsat at begå krænkelser”, siger Atila Roque.

Giver regeringen det gule kort

Torsdag den 5. juni fik regeringen overrakt tusindvis af gule kort. De gule kort kom fra mennesker over hele verden, der sammen med Amnesty opfordrer Brasiliens regering til at respektere retten til at demonstrere fredeligt under VM i fodbold.

“Verden sender et klart signal til myndighederne i Brasilien: Det er ikke en forbrydelse at demonstrere – det er en ret. I stedet for at bruge vold til at undertrykke demonstranterne, må regeringen og sikkerhedsstyrkerne tage et ansvar og sikre, at folk trygt kan udtrykke deres mening uden frygt for at blive anholdt eller såret”, siger Atila Roque.