Amnesty i Ferguson: Beskyt retten til at demonstrere

Optøjerne fortsætter i den amerikanske by Ferguson, efter politiet skød og dræbte den ubevæbnede teenager Michael Brown. Amnesty er til stede i byen og kræver en undersøgelse af drabet såvel som politiets hårdhændede fremfærd mod demonstranterne.

I sidste uge sendte Amnesty International et hold af researchere og observatører til byen Ferguson i Missouri, hvor demonstranter er blevet mødt af gummikugler og tåregas fra politiet, siden urolighederne i byen startede med drabet på teenageren Michael Brown den 9. august.

”Enhver brug af magt til at undertrykke protester er uacceptabel. Politiet i Ferguson må handle i overensstemmelse med den amerikanske forfatning og internationale standarder for brug af magt og dræbende våben”, siger Erika Guevara Rosas,

Amnesty Internationals direktør for Syd- og Nordamerika. Amnestys krav kommer efter politiet både har opløst fredelige demonstrationer med magt og forsøgt at mørklægge mediernes dækning af uroen i byen.

”Der er et akut behov for en tilbundsgående undersøgelse, ikke en yderligere eskalering af den utrolig spændte situation. Enhver politibetjent, som er mistænkt for at have begået ulovligheder, må blive undersøgt og, hvis det er berettiget, stillet til ansvar”, siger Erika Guevara Rosas.

Behov for undersøgelse af politiet Amnesty International har siden urolighederne brød ud både været i kontakt med myndighederne i Ferguson og selv været til stede ved demonstrationerne for at dokumentere mulige krænkelser af demonstranternes ret til at protestere. Amnesty kræver på baggrund af den nuværende situation i Ferguson:

• En omgående, uafhængig og tilbundsgående undersøgelse af drabet på Michael Brown. Hans familie må under undersøgelsen holdes informeret om processen.

• At alle politiafdelinger, der deltager i politiarbejdet forbundet med demonstrationerne i Ferguson, handler i overensstemmelse med internationale menneskerettighedsstandarder. Borgerne i Ferguson har ret til at demonstrere fredeligt. At enkelte borgere har grebet til vold retfærdiggør ikke, at majoriteten ikke kan demonstrere fredeligt.

• En grundig revision af alle træningsmetoder og politiprocedurer for brug af dødelig magt og håndteringen af offentlige demonstrationer. 

 

Amnestys delegation mødt af politi-forhindringer

Under arbejdet med at dokumentere begivenhederne i Ferguson er Amnestys delegation blevet mødt af forhindringer fra myndighederne, der blandt andet har nægtet Amnesty adgang til demonstrationer, der er foregået under myndighedernes udgangsforbud. 

Det har i praksis gjort det vanskeligt at vurdere om politiets respons på demonstrationerne har været proportionel og nødvendig. 

Amnestys delegation fortsætter arbejdet i Ferguson med at overvåge politiets og demonstranternes fremfærd, indsamle vidneudsagn, anmode om møder med myndighederne og støtte lokalbefolkningen i deres ret til fredelige demonstrationer. 

“Vi kan ikke tillade, at de mennesker som er forpligtede til at beskytte befolkningen ender med at blive dem som localsamfundet frygter mest”, siger Steven Hawkins, direktør for Amnesty USA.