Amnesty i USA til Trump: Respekter menneskerettighederne

Den kommende præsident bør droppe den hadefulde retorik og i stedet kæmpe for menneskerettighederne, lyder det fra Amnestys afdeling i USA.

Donald Trump bliver fredag den 20. januar taget i ed som USA’s 45. præsident ved en stor ceremoni i Washington DC, og i den anledning kommer Amnestys afdeling i landet med en appel til ham om at respektere menneskerettighederne i USA og udlandet.

”Som præsident må Donald Trump droppe den hadefulde retorik, der prægede hans kampagne, og forpligte sig til at beskytte menneskerettighederne for alle”, siger Margaret Huang, chef for Amnesty International USA.

Beskyt mennesker på flugt og menneskerettighedsforkæmpere

Amnesty opfordrer især Trump til at beskytte dem, der er påvirket af væbnede konflikter og kriser og værne om beskyttelsen af menneskerettighedsforkæmpere.

”Vi står midt i en global humanitær krise. Ikke siden 2. Verdenskrig er så mange mennesker flygter fra vold og uro. USA har længe været et land, der har budt mennesker med behov for et tilflugtssted velkommen.  Dem, der ankommer til landet, skal igennem meget grundige undersøgelser. USA bør gøre noget ved denne humanitære krise og ikke vende ryggen til de mennesker, der flygter fra nogle af de mest desperate situationer i verden”, siger Margaret Huang.

”USA bør også forpligte sig til at beskytte og lovprise dem, der forsvarer menneskerettighederne både hjemme og ude. Angreb på fredelige demonstranter, samvittighedsfanger, journalister, dissidenter og minoriteter kan ikke tolereres. Ingen skal give afkald på deres sikkerhed, fordi de demonstrerer fredeligt eller er uenige i den politik, der føres”.

Drop forslag fra kampagne

Amnesty i USA har tidligere udtrykt bekymring for de forslag, som Trump fremsatte i sin kampagne, der inkluderede et register over muslimer og et forbud mod muslimske flygtninge. Dertil kom hans retoriske angreb på kvinder, farvede, mennesker med handicap, LGBT-personer, aktivister, journalister og kritikere. Organisationen har også opfordret den kommende præsident til at tage afstand fra brugen af tortur og lukke Guantanamo.

”Vi siger til præsident Trump: Hver eneste dag ved magten og hvert eneste valg, du foretager, vil definere dit eftermæle. Du kan vælge at gøre verden til et bedre sted eller et sted, hvor had, frygt og diskrimination vokser sig større. Vi beder dig indtrængende om at opgive hadet og beskytte menneskerettighederne”, siger Margaret Huang.