Amnesty lukker sine kontorer i Hongkong

Hongkongs sikkerhedslov gør det umuligt for menneskerettighedsorganisationer at udføre deres arbejde. Amnesty International ser sig derfor nødsaget til at lukke sine to kontorer i Hongkong.

Fra starten af næste år vil Amnesty International ikke længere være at finde i Hongkong. Den 31. oktober 2021 lukker den lokale afdeling sit kontor, mens det regionale kontor, der har stået for undersøgelser af menneskerettighederne i hele regionen, drejer nøglen om i slutningen af året.

”Beslutningen, der er taget med blødende hjerte, sker fordi Hongkongs nationale sikkerhedslov i praksis gør det umuligt for en menneskerettighedsorganisation at arbejde uafhængigt og uden frygt for repressalier fra regeringens side,” siger Anjhula Mya Singh Bais, der er forperson i Amnestys bestyrelse.

”Hongkong var længe en ideel regional base for internationale civilsamfundsorganisationer, men den seneste underminering af menneskerettigheder og af fagforeningsgrupper understreger myndighedernes forsøg på at fjerne alle kritiske røster fra byen. Det er i stigende grad vanskeligt for os at arbejde i et så ustabilt miljø”, siger Anjhula Mya Singh Bais.

Den nationale sikkerhedslov, der er indført af Kinas regering, blev vedtaget den 30. juni 2020. Lovens erklærede formål er at modarbejde handlinger, der bidrager til “løsrivelse”, “undergravning af statsmagten”, “terroraktiviteter” og “samarbejde med udenlandske eller eksterne styrker med henblik på at bringe den nationale sikkerhed i fare “.

Lov forværrer menneskerettighederne

Lovens definition af “national sikkerhed” er blevet brugt vilkårligt som påskud til at begrænse ytrings-, forsamlings- og foreningsfrihed samt til at undertrykke kritik og politisk modstand.

I en rapport fra juni 2021 dokumenterede Amnesty den hurtige forværring af menneskerettighederne i Hongkong et år efter vedtagelsen af ​​den nationale sikkerhedslov.  

Amnesty overvejer nu, hvordan man bedst muligt kan fortsætte sit arbejde for menneskerettighederne i Hongkong.