Amnesty: Stop skovbrandene og respekter det oprindelige folks rettigheder

Stop skovbrandene og respekter det oprindelige folks rettigheder

Den brasilianske regering bærer ansvaret for de ugelange brande i Amazonas og bør omgående ændre sin katastrofale politik, mener generalsekretær Kumi Naidoo.

Gigantiske arealer af frodig regnskov er de sidste uger blevet omdannet til aske, og pilen peger kun én vej, når der skal placeres et ansvar, mener Kumi Naidoo, generalsekretær for Amnesty International.

”Ansvaret for at stoppe de skovbrande, der har hærget i Amazonas regnskove i adskillige uger, ligger nu fuldstændig hos præsident Bolsonaro og hans regering. Den må ændre sin katastrofale politik om at tillade ødelæggelsen af regnskoven, som har banet vejen for den nuværende krise”, siger han.

Fordobling af skovrydninger

”Tidligere på året dokumenterede Amnesty ulovlige landindtrængninger og brandangreb nær oprindelige folks landområder i Amazonas, herunder i Rondôna-staten, hvor mange af brandene raser. Skovrydninger i de områder, som Amnesty besøgte, er blevet fordoblet i år i forhold til samme periode i 2018 på grund af personer, der trænger ulovligt ind og fælder træer, starter skovbrande og angriber de oprindelige folk, der bor der”.  

Kræver handling nu

Kumi Naidoo mener, at præsident Bolsonaro med vilje har forsøgt at svække beskyttelsen af regnskovene og underminere rettighederne for den million mennesker fra det oprindelige folk, der er blevet endnu mere pressede på grund af de ødelæggende brande.

”Nu hvor São Paulo, tusindvis af kilometer fra Amazonas, er blevet indhyllet i mørke fra røgfanen, har præsident forsøgt at sværte NGO’er til med bagtalende udtalelser om, at de har startet brandene. I stedet for at sprede uhyrlige løgne eller nægte omfanget af den skovrydning, der finder sted, opfordrer vi præsidenten til omgående at handle for at stoppe brandene i at udvikle sig. Det er altafgørende for at beskytte folks ret til et sundt miljø, såvel som deres ret til sundhed i lyset af effekten på luftkvaliteten over store områder af Brasilien og nabolandene”, siger han. 

Kæmp for oprindelige folks rettigheder

”Hvis resten af verden tænker, hvad den kan gøre for at beskytte Amazonas, er nøglen til at forhindre yderligere skovrydninger at kæmpe for det oprindelige folks menneskerettigheder. Vi må stå sammen de oprindelige folks samfund og ledere på tværs af Amazonas-regionen – fra Brasilien til Ecuador og længere. For dem er Amazonas mere end verdens lunger. Det er deres hjem”.

Læs også multimedie fortællingen på vores internationale hjemmeside