Amnesty: USA’s kurdiske allierede i det nordlige Syrien begår krigsforbrydelser


Amnesty: USA’s kurdiske allierede i det nordlige Syrien begår krigsforbrydelser

Amnestys researchere i det nordlige Syrien har fundet beviser for en bølge af ulovlige tvangsflytninger og nedrivninger af civile hjem udført af den autonome administration, der ledes af det syrisk-kurdiske parti PYD. Den autonome administration er en afgørende allieret for den amerikanske koalition, der bekæmper Islamisk Stat i Syrien.

Den autonome syrisk-kurdiske administrations militære gren YPG står bag en bølge af nedrivninger af civile hjem og tvangsflytninger af civile, der ligner en bevidst og koordineret kollektiv afstraffelse af indbyggerne i landsbyer, som tidligere har været kontrolleret af IS.

Det dokumenterer Amnesty International i en ny rapport, der med interviews på jorden og satellitbilleder kan dokumentere, at hele landsbyer i nogle tilfælde er jævnet med jorden uden militær begrundelse.

”Ved bevidst at nedrive civile hjem og i nogle tilfælde nedbrænde hele landsbyer og dermed tvinge indbyggerne fra deres hjem misbruger den autonome administration sin autoritet og bryder international ret med angreb, der kan udgøre krigsforbrydelser”, siger Lama Fakih, senior krise-researcher for Amnesty International.

Over for Amnesty har YPG selv begrundet tvangsflytningerne og nedrivninger med, at det har været militært nødvendigt, eller at det er sket for at beskytte civile. Den påstand har Amnesty dog ikke kunne finde belæg for:

”Vi har dokumenteret massive tvangsflytninger og ødelæggelser, som ikke er resultatet af kamp. Vores rapport afslører klare beviser for en bevidst, koordineret kollektiv afstraffelse af civile i landsbyer, som tidligere har været under IS-kontrol, eller hvor en lille minoritet mistænkes for at støtte IS”, siger Lama Fakih.

Satellitbilleder af landsbyen Husseiniya viser, at mens der i juni 2014 var 225 bygninger i landsbyen, var der i juni 2015 blot 14 tilbage. YPG tog kontrollen med området i februar 2015.

Truet med amerikanske bombefly

Flere civile har desuden fortalt Amnestys researchere, at de blev truet med bombeangreb fra den amerikansk ledede militære koalition, hvis de nægtede at forlade deres hjem:

”De fortalte os, at vi var nødt til at rejse. Ellers ville de fortælle den amerikanske koalition, at vi var terrorister, og deres fly ville ramme os og vores familier”, fortæller en beboer, Safwan, til Amnestys researchere, som i juli og august har besøgt 14 byer i det nordlige Syrien.

”Det er afgørende, at den amerikansk ledede koalition, som bekæmper IS i Syrien, og alle andre stater, som støtter den autonome administration eller militært samarbejder med den, ikke ignorerer disse overgreb. De må offentligt fordømme de tvungne forflytninger og ulovlige nedrivninger af huse og sikre, at deres militære bistand ikke bidrager til brud på international ret”, siger Lama Fakih.