Amnesty valgt til at stå for næste års Operation Dagsværk projekt

Amnesty står for næste års Operation Dagsværk projekt

Elever fra ungdomsuddannelserne har på stormøde besluttet, at det er Amnestys indsats for at stoppe seksuel vold i Peru, der skal være næste års Operation Dagsværk-projekt

“Et trygt skoleliv uden seksuel vold”. Sådan kommer titlen til at lyde på det projekt, som elever i 8.-10. klasse og ungdomsuddannelserne vil samle ind til under Operation Dagsværk i 2020.

Det blev besluttet i den forløbne weekend, hvor elever fra ungdomsuddannelser i hele landet var samlet for blandt andet at stemme om projektforslag til Operation Dagsværks oplysnings- og indsamlingskampagne 2020.

Valget faldt på Amnesty Danmarks projekt, hvor vi sammenmed lokale partnere vil sætte en stopper for de krænkelser og brud på menneskerettigheder, som eleverne oplever i Peru.

“Det her er en fantastisk mulighed og vi glæder os utrolig meget til partnerskabet med Operation Dagsværks unge og med unge i Peru. En ganske særlig tak til de mange unge som deltog i stormødet og udtrykte deres opbakning til projektet. Det kommer til at gøre en kæmpe forskel for et tryggere skoleliv for børn og unge i Peru,“ siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International Danmark.

Stor risiko for krænkelser

På skolerne i Peru befinder drengene, men især pigerne, sig i stor risiko for at blive udsat for seksuelle krænkelser af lærere, personale og andre elever. Sidste år blev der rapporteret ikke mindre end 1048 sager om seksuel vold i skolerne – og det er kun toppen af isbjerget. 

Gennem uddannelse af ungdomsledere – netop med fokus på menneskerettigheder samt uddannelse i at forebygge seksuel vold og gribe ind over for krænkende situationer på skolerne – skal projektet være med til at bryde med en skadelig kultur, der eksisterer på de peruvianske skoler. 

En række peruvianske unge har i den seneste tid arbejdet sammen med unge danske aktivister over Skype for at dele deres idéer og sammenligne erfaringer i de to lande. Det var på baggrund af disse workshops og samtaler, at de unge kom frem til aktiviteterne i dette projekt.

”Det er positivt, at projektets mål er så meget defineret af målgruppen selv. Det er altså et projekt af målgruppen for målgruppen – de har selv erklæret, hvad de gerne vil forandre,” siger Oskar Kvist, der går i 3.g på Københavns Åbne Gymnasium.

”Jeg tror på, at det kan have en stor gennemslagskraft ude på de danske ungdomsuddannelser, da det er unge fra de peruvianske ungdomsuddannelser, som projektet er til for – målgruppen minder derfor meget om os selv. Så jeg tror, at eleverne herhjemme i endnu højere grad vil kunne relatere til problemstillingerne, da de vil kunne sætte sig ind livet for de unge i Peru,” slutter han.

Til januar rejser frivillige fra Operation Dagsværk til Peru sammen med Amnesty Danmark for at møde de unge og samle materiale til en landsdækkende kampagne om unge, seksuel vold, menneskerettigheder og positive forandringer.