Beviser for Israels ulovlige brug af hvid fosfor i Libanon

Israel bombning af Libanon med hvid fosfor
En israelsk soldat nær grænsen til Libanon (18. oktober 2023). Amnesty har dokumenteret, at Israel har angrebet Libanon med hvid fosfor. (Foto: Jalaa MAREY / AFP via Getty Images)

Amnesty International kan nu dokumentere, at israelsk militær i et angreb i Libanon den 16. oktober har affyret artillerigranater med hvid fosfor som led i dets operationer ved Libanons sydlige grænse.

I et konkret angreb den 16. oktober mod byen Dhayra i Libanon blev mindst ni civile såret, ligesom civile objekter blev skadet. Amnesty vurderer, at angrebet ikke tog hensyn til civile, og at det derfor var ulovligt og bør blive efterforsket som en mulig krigsforbrydelse.  

”Det er forfærdeligt, at Israel har anvendt hvid fosfor i strid med international humanitær lov. Den ulovlige brug af hvid fosfor i Libanon i byen Dhayra den 16. oktober har i alvorlig grad sat civile i livsfare. Mange af dem havde brug for hospitalshjælp og blev fordrevet fra deres hjem. Huse og biler blev sat i brand”, siger Aya Majzoub, regional vicedirektør for Amnesty International i Mellemøsten og Nordafrika.   

Hvid fosfor mod civile mål overtræder humanitær lov

Hvid fosfor er et stærkt brandbart stof, som for det meste bruges til at lave eksempelvis røgslør. Fordi stoffet er voldsomt brandbart, må det ifølge international humanitær lov ikke blive affyret mod civile mål eller beboede civile områder, da det ikke kan skelne mellem militære og civile mål. Der er derfor stor risiko for, at det vil antænde og sætte civile i brand.  

En frygtelig lugt og massiv sky dækkede byen, så vi ikke kunne se mere end 5-6 meter foran os. Det fik folk til at flygte. Da nogle af dem vendte hjem to dage senere, brændte deres huse stadig

Abdullah al-Ghrayyeb, borgmester i Dhayra, Libanon

Amnesty har verificeret video og foto, som dokumenterer brugen af hvid fosfor i Dhayra den 16. oktober. Amnesty har dertil interviewet vidner og medicinsk personale, som behandlede de sårede civile. Amnesty har desuden indsamlet beviser, der indikerer, at hvid fosfor er blevet brugt ved yderligere tre angreb fra det israelske militær mod mål i Libanon imellem den 10. og den 16. oktober.  

Siden den 7. oktober er fjendtligheder taget til på grænsen mellem Israel og det sydlige Libanon. Israelske angreb med artillerigranater har dræbt mindst fire civile og 48 medlemmer af Hizbollah. Hizbollah og andre væbnede grupper har affyret raketter, som har dræbt seks israelske soldater og en civil – ifølge det israelske militær.

Amnesty undersøger aktuelt også angreb udført af Hizbollah og andre væbnede grupper for at vurdere, om de har brudt international humanitær lov.  

Læs mere om vores arbejde i Israel og Gaza