CIA’s torturmetoder skal frem i lyset

Et flertal i det amerikanske senat har besluttet, at en omfattende rapport om CIA’s torturmetoder skal offentliggøres.

Sandheden om USA’s brug af tortur og andre hårdhændede afhøringsmetoder i den såkaldte krig mod terror har længe været pakket ind i et spind af hemmeligstemplede papirer og benægtelser fra efterretningstjenesten CIA.

Men 12 år efter oprettelsen af Guantánamo-fangelejren og indførelsen af det, som daværende præsident George W. Bush betegnede som ”udvidede forhørsmetoder”, har et flertal i den amerikanske Senate Select Committee on Intelligence (SSCI) besluttet at offentliggøre dele af en omfattende rapport om CIA’s hemmelige fangeprogram.

Den fulde historie

Beslutningen møder med modstand hos CIA, som frygter for konsekvenserne af de afsløringer, der vil komme frem, og forude venter nu et juridisk slagsmål om, hvor stor en del af rapporten, der bliver lagt frem. Angiveligt kan den proces trække ud i flere måneder.

”Det er glædeligt, at senatet har besluttet at trække det slør tilbage, som har skjult sandheden om CIA’s afhøringsteknikker i mere end et årti. Offentligheden har ret til at kende den fulde historie om CIA’s program”, siger Steven Hawkins, der er generalsekretær i Amnesty USA.

Brutale metoder

Den særlige senatskomite har gennem flere år undersøgt CIA’s metoder i perioden 2001-2009, og den samlede rapport indeholder ifølge senator Diane Feinstein detaljer om hver enkelt fange i CIA’s varetægt, herunder hvor og hvordan de blev tilbageholdt, og hvilke forhørsteknikker, de blev udsat for.

Diane Feinstein, der er formand for SSCI, udtalte for nylig, at en offentliggørelse af hele rapporten vil sikre, at ”det brutale program for tilbageholdelse og afhøring af fanger aldrig igen vil blive overvejet eller tilladt”.

I første omgang har SSCI stemt for at afklassificere et resume af rapporten og dens hovedkonklusioner, men Amnesty opfordrer præsident Obama til at gå skridtet videre og offentliggøre alt materialet i den 6.200 sider lange rapport.

”I første omgang må præsidenten sikre en hurtig afklassificering, så det ikke er CIA, der bestemmer, hvad der kan offentliggøres.  Dernæst bør han tage initiativ til at offentliggøre hele rapporten samt selve grundlaget for CIA’s hemmelige fangeprogram”, siger Steven Hawkins.

Ingen stillet til ansvar

Det har i årevis været kendt, at USA har begået adskillige brud på menneskerettighederne gennem CIA’s fangeprogrammer – ikke mindst folkerettens bestemmelser tortur og tvungne forsvindinger.

Men de hidtidige regeringsundersøgelser af CIA har ikke ført til sigtelser af nogen art mod de ansvarlige for tortur, tvungne forsvindinger og andre former for umenneskelig og nedværdigende behandling som for eksempel waterboarding, ophængning i kæder, langvarige stresspositioner og søvnberøvelse.

Tortur er altid forbudt

Inderkredsen omkring præsident Bush har hidtil hævdet, at brugen af tortur skaffede uvurderlige informationer i krigen mod terror.

Men ifølge flere amerikanske medier bliver den myte nu aflivet af den endnu hemmeligholdte rapport, som angiveligt konkluderer, at brugen af tortur og udvidede forhørsmetoder ikke havde nogen efterretningsmæssig betydning for CIA.

”Det vigtige spørgsmål er ikke, om tortur virker. Tortur er ulovligt og forbudt til alle tider uanset dens effekt. Spørgsmålet er, om præsident Obama vil gøre det nødvendige for at sikre, at CIA aldrig bruger tortur igen”, siger Steven Hawkins.