Dødsdømte iranske demonstranter udsat for voldsom tortur

Soldater fra den iranske revolutionsgarde har blandt andet brugt pisk, elektriske stød, voldtægt og dødstrusler mod tre unge mænd, der alle blev idømt to dødsdomme hver i december. De risikerer at blive henrettet når som helst.

Advarsel mod voldsomme beretninger.

Da 19-årige Mehdi Mohammadifard blev arresteret af soldater fra Revolutionsgarden den 2. oktober 2022, blev han gennembanket og brækkede næsen. Men det skulle sig at blive meget værre. Den unge demonstrant blev efterfølgende isolationsfængslet i en uge i en celle fyldt med mus og kakkerlakker og udsat for voldsom tortur, der omfattede tæsk og at blive hængt op med hovedet nedad. Derudover blev han voldtaget, hvilket førte til anale skader og blødninger, som krævede indlæggelse på hospitalet.

Et år yngre Arshia Takdastan blev arresteret 24. september og var isolationsfængslet i 28 dage. Ifølge Amnestys research blev han tæsket og udsat for dødstrusler, der omfattede at få rettet en pistol mod sit hoved for at få ham til at ”tilstå” foran et videokamera. Forhørslederne truede også med at anholde og torturere Arshia Takdastans far. Torturen efterlod Arshia med en brækket næse og hukommelsestab.

Alvorlige skader efter tortur

31-årige Javad Rouhi tilbragte mere end 40 dage i isolation i Tir Kola-fængslet i Sari efter sin arrestation den 22. september. Ifølge de oplysninger, som Amnesty er kommet i besiddelse af, blev han i denne periode gennembanket og pisket, mens han var bundet til en pæl. Javad Rouhi fik også elektriske stød fra en stun gun, blev udsat for isnende kulde og seksuelt angrebet ved, at der blev placeret is på hans testikler. Soldater fra Revolutionsgarden rettede flere gange en pistol mod hans hoved og truede med at skyde ham, hvis han ikke ”tilstod”. Efter torturen havde Javad Rouhi skader på skuldre og muskler, inkontinens, fordøjelsesproblemer samt svækket mobilitet og tale. Han har stadig alvorlige smerter i ryggen og hoften samt en lammelse i højre ben, der kræver en særlig behandling, som er utilgængelig i fængslet.

Nægtet advokat

Alle tre mænd blev nægtet en advokat i efterforskningsfasen, og de fik heller ikke mulighed for selv at vælge en advokat under deres retssager, som bestod af en enkelt høring, der varede under en time for hver af dem.

Revolutionsdomstolen i Sari udtalte i sine domme, som Amnesty har gennemgået, at de unge mænd ”opildnede til omfattende” brandstiftelse eller hærværk ved at danse, klappe, synge eller afbrænde tørklæder ved en demonstration i Noshahr i den nordlige Manzandaran-provins den 21. september 2022. Javad Rouhi fik en tredje dødsdom for ”religionsfornægtelse”, fordi han ifølge den tvungne ”tilståelse” havde afbrændt en koran under demonstrationen. Mændenes appelsager er nu gået videre til højesteretten.

Amnesty: Ophæv domme og dødsstraf

”De iranske myndigheder bør øjeblikkeligt ophæve dommene og dødsstraffene mod disse unge mænd og droppe alle anklager, der har med deres fredelige deltagelse i demonstrationer at gøre. De bør også omgående iværksætte en transparent og uafhængig undersøgelse, så alle dem, der med god grund er mistænkt for at torturere dem, bliver retsforfulgt i retfærdige retssager”, siger Diana Eltahawy, der er vicedirektør i Amnestys Mellemøsten- og Nordafrikakontor.

Ingen beviser

I Javad Rouhi og Arshia Takdastans sager leverede anklagemyndigheden ingen beviser for, at de skulle have været involveret i sådanne episoder. Retten tog kun udgangspunkt i de torturfremtvungne ”tilståelser” om, at Javad Rouhi skulle have tiltvunget sig adgang til trafikpolitiets bås, hvorfra han skulle have kastet forskellige ting, mens Arshia Takdastan ifølge retten havde sten og flasker mod en politibil og blokeret en vej.

Retten citerede også fra Javad Rouhis ”tilståelse”, at han havde advaret andre demonstranter om at entrere guvernørens kontor, hvilket skulle være et bevis på hans ”lederskab”.

I Mehdi Mohammadifards sag henviste retten til, at han havde ”tilstået” at sætte ild til offentlige bygninger samt et videoklip, der angiveligt viser ham smide en molotovcocktail ind i den samme trafikpolitibås, som Javad Rouhi skulle have tiltvunget sig adgang til.

Hans advokat sagde i retten, at videoklippet ikke beviser, at Mehdi Mohammadifard havde opildnet til eller deltaget i omfattende brandstiftelse, og at hans ”tilståelse” var frembragt under tvang.

Det internationale samfund skal handle

”Det er afskyeligt, at mens hovedparten af verdens lande har henvist dødsstraffen til historiebøgerne, så øger de iranske myndigheder brugen af den for forseelser såsom brandstiftelse og hærværk, hvilket er en grov krænkelse af Folkeretten. Vi opfordrer det internationale samfund til at bruge alle midler til at presse de iranske myndigheder til at stoppe deres krænkelse af retten til liv. Derudover opfordrer vi alle stater til at udøve universel jurisdiktion over for de iranske embedsfolk, der er mistænkt for at være ansvarlige for forbrydelser under Folkeretten og andre grove krænkelser af menneskerettighederne”, siger Diana Eltahawy.

Skriv under

Stop henrettelserne i iran