Dødsdømte Li Yan får en ny retssag

Den 43-årige kinesiske kvinde Li Yan blev i 2011 dømt til døden for mordet på sin voldelige ægtemand. Den kinesiske højesteret har efter flere års pres nu endeligt besluttet, at sagen mod hende skal gå om.

Li Yan blev i 2011 dømt for mordet på sin voldelige mand, Tan Yong, der gennem flere år mishandlede hende fysisk og psykisk. Højesteret sender nu sagen tilbage til retten i Sichuanpronvinsen, så Li Yan får en ny retssag.

Amnesty har kæmpet for at stoppe henrettelsen af Li Yan og er særdeles glade for højesterets beslutning. Håbet er nu, at hun får en retfærdig retssag, der tager højde for de overgreb, hun blev udsat for.

Tæsket, brændt og lemlæstet

Volden mod Li Yan begyndte kort tid efter, at hun og Tan Yong blev gift i 2009. Han tæskede hende hyppigt, brændte hende i ansigtet med cigaretter, låste hende ude af deres lejlighed i bidende kulde og skar hendes ene finger af.

Li Yan var desperat og forsøgte at få hjælp af politi og myndigheder. De lyttede hverken til hendes anklager eller efterforskede sagen. Li Yan blev heller ikke tilbudt beskyttelse, så hun kunne slippe væk fra sin mand. Til sidst tog hun sagen i egne hænder og slog ham ihjel.

Kina skal gøre mere for kvinders rettigheder

Vold mod kvinder og hustruvold har længe været tabu i Kina. Vi håber, at Li Yans sag kan bringe fornyet opmærksomhed på problemet. Der er behov for, at myndighederne anerkender problemet og gør langt mere for at forhindre, at kvinder bliver mishandlet.

”Li Yans sag har sat fokus på, at Kinas myndigheder må gøre mere for at forhindre vold mod kvinder,” siger William Nee, Amnestys chef-researcher på Kina. ”Hvis myndighederne havde beskyttet Li Yan, som de har forpligtet sig til under international lov, så kunne denne tragedie have været afværget.”