El Salvadors abortforbud koster piger og kvinder livet

El Salvador har en af verdens mest restriktive abortlovgivninger. Selv ikke hvis kvindens liv er i fare, hvis graviditeten skyldes voldtægt eller hvis fosteret ikke vil overleve fødslen, er abort tilladt. Kvinder, der ufrivilligt aborterer, risikerer at blive dømt for drab på deres ufødte barn og kan ende i fængsel i årtier.

”Vi havde en ni-årig pige herinde. Hun fødte som 10-årig. Hun var blevet misbrugt siden hun var spæd. Hun blev gravid og det var en svær sag. Meget svær (…) Hun forstod ikke hvad der skete med hende. Hun spurgte efter farveblyanter. Og det skar os i hjertet. Hun tegnede og hang papiret op på væggen. Hun var bare en lille pige”.

Sådan lyder det fra en læge i El Salvador, som Amnesty har talt med i forbindelse med rapporten ”On the Brink of Death: Violence against Women and the Abortion Ban in El Salvador”.

Læs rapporten

Rapporten er en kritik af El Salvadors abortlovgivning, der sætter det ufødte barn højere end kvindens liv og helbred. Loven krænker kvinders fundamentale ret til at bestemme over deres egen krop og koster hvert år hundredvis af piger og kvinder livet.

Loven nægter selv voldtægtsofre, eller piger og kvinder, hvis liv er i fare på grund af gravidteten, at få adgang til en abort. De kvinder, der bryder loven – og de læger der hjælper dem med det – risikerer hårde fængselsstraffe. 

Den 10-årige gravide pige blev tvunget til at fuldføre sin graviditet. Hun fødte ved kejsersnit da hun var 32 uger henne.

40 års fængsel for ufrivillig abort

Amnesty dokumenterer i sin rapport, hvordan kvinder, der ufrivilligt har aborteret, risikerer at blive dømt for at have myrdet deres ufødte barn. Strafferammen er op til 50 års fængsel.

María Teresa Rivera, der i forvejen har en lille søn, vidste ikke, hun var gravid, før hun fik det dårligt på sit arbejde på en tekstilfabrik. Senere fandt hendes svigermor hende blødende på badeværelsesgulvet og fik hende på hospitalet, hvor en ansat meldte hende til politiet. I juli 2012 blev Maria dømt for overlagt mord på sit ufødte barn og idømt 40 års fængsel. Hendes søn vil være 45 år, når hun bliver løsladt.

Maria er én blandt 17 kvinder, der sidder fængslet, dømt for at have aborteret med vilje. Kvinderne er alle fra samfundets fattigste lag. 

Minder om tortur

El Salvadors abortlovgivning koster hvert år piger og kvinder livet. Mindst 11 procent af de tusindvis af piger og kvinder, der får foretaget hemmelige aborter, dør som følge af indgrebet.

”Den undertrykkelse, som kvinder og piger i El Salvador oplever, er chokerende og minder om tortur. De bliver nægtet deres mest fundamentale rettigheder, nemlig retten til at træffe beslutninger, der omhandler deres egen krop. Og de bliver straffet hårdt, hvis de alligevel forsøger”, siger Salil Shetty, der er generalsekretær i Amnesty International.

Forbuddet gælder også piger og kvinder, hvis liv er i fare på grund af deres graviditet. Disse kvinder bliver stillet over for et umuligt valgt; hvis de forsøger at afbryde graviditeten risikerer de fængsel, men fuldfører de graviditeten, mister de livet.

Salvador bør afkriminalisere abort

Amnesty opfordrer på det kraftigste El Salvadors regering til at afkriminalisere abort. Myndighederne bør som minimum sikre piger og kvinder adgang til abort, hvis deres liv eller helbred er i fare som følge af graviditeten, hvis fosteret er alvorligt handicappet eller hvis graviditeten er en følge af voldtægt.

El Salvador er et af flere lande i Latinamerika, der har et totalt forbud mod abort. De øvrige er Den Dominikanske Republik, Haiti, Honduras, Nicaragua og Surinam.

12 fakta om abortforbuddet i El Salvador:

1) Kvinder og piger, der findes skyldige i at have fået en abort, risikerer fængsel i 2-8 år. Læger, eller andre, der har hjulpet kvinden, risikerer op til 12 års fængsel

2) Kvinder, der har aborteret mod deres vilje, er blevet dømt for overlagt mord på deres foster – en anklage, der kan give op til 50 års fængsel. Amnesty har dokumenteret flere sager, hvor kvinder er blevet dømt årtier bag tremme efter en ufrivillig abort

3) El Salvadors totale abortforbud blev indført i 1998

4) Ifølge politiet blev 16 piger og kvinder sidste år sigtet for at have fået en abort. Seks af dem var under 17 år.

5) På grund af forbuddet er hemmelige aborter hyppige. Ifølge Sundhedsministeriet blev der fra 2005-2008 udført 19.290 aborter i El Salvador. Over en fjerdel blev udført på piger under 18 år. Det reelle tal vurderes til at være langt højere

6) Hyppige metoder til at afbryde en graviditet er: at sluge rottegift, brug af strikkenåle og andre skarpe genstande, brug af stoffet misoprostol, der bruges til at behandle mavesår

7) Ifølge WHO dør 11 procent af de kvinder og piger, der får foretaget hemmelige aborter. Men det reelle tal vurderes til at være langt højere

8) Selvmord blandt gravide piger og kvinder i alderen 10-19 år er udbredt

9) En meningsmåling foretaget af en avis i El Salvador viste, at 74 procent af befolkningen er for abort, hvis kvindens liv er i fare

10) El Salvador har den højeste andel af teenagegraviditeter i Latinamerika. Mere end 23 procent af teenagepiger i alderen 15-19 år har været gravid mindst én gang. Næsten halvdelen af dem var under 18 år og graviditeten ikke planlagt

11) I 2013 registrerede politiet 1346 voldtægter. Næsten to tredjedele var af kvinder under 15 år eller af kvinder, der er mentalt retarderede, eller var bevidstløse

12) Der er kun ét krisecenter for kvinder i El Salvador. Det kan kun huse 35 kvinder og børn