“Et druknet barn ændrede mit liv”

Danske Salam Aldeen er blevet retsforfulgt for sit arbejde med at hjælpe asylansøgere på den græske ø Lesbos. Selvom han stadig kæmper med økonomiske og følelsesmæssige konsekvenser af retssagen, fortsætter han sit arbejde. Her fortæller han hvorfor.

Fortalt til Annette Stubkjær
Artiklen er bragt i medlemsbladet AMNESTY #2 2019

Jeg så et billede i fjernsynet af Alan Kurdi, den tre-årige dreng fra Syrien, som i 2015 druknede i Middelhavet. Min første tanke var, hvad fanden foregår der? Jeg vidste ikke engang, at der var en stor krig i Syrien på det tidspunkt. Jeg var ved at åbne et entreprenørfirma i Danmark, men jeg valgte at booke en rejse til Grækenland i en uge. Den uge stoppede det hele. Et barn ændrede mit liv, fuldstændig.

Jeg startede med at redde mennesker på havet 24 timer i døgnet. Den følelse, når du redder et menneske, det er der ikke noget andet, der kan give dig i denne verden. Man ser en mor, som har fået sit barn tilbage, og et barn, som har fået sin mor. Jeg vidste bare, at jeg var med til at gøre noget rigtigt.

Flere forskellige følelser går igennem mig efter en redningsaktion. Jeg bliver selvfølgelig glad, fordi jeg har reddet nogen, rigtig glad! Jeg føler mig stolt. Men på den anden side bliver jeg også ked af det. For det er sørgeligt at se børn falde i vandet og gå igennem alt det. Det er også de triste følelser, der kommer, når du ikke kan redde dem. Vi har kun to fødder og to hænder. Vi kan ikke være alle steder.

Mit arbejde på Lesbos har haft store konsekvenser for mig. Det har kostet mig alt, hvad jeg ejede. I 2016 blev jeg af den græske stat beskyldt for menneskesmugling, hvor jeg stod til en dom på dobbeltlivstid. Jeg brugte alle mine penge på at betale for min egen kaution. Jeg har vundet min sag, men min båd, som blev konfiskeret, har jeg ikke fået tilbage endnu. Jeg har nu sagsøgt Grækenland ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Og jeg fortsætter mit arbejde, og jeg vil kæmpe, lige indtil min krop ikke kan klare det mere. Jeg giver ikke op. Jeg forbliver stærk. Børnenes smil og glæde gør mig stærk.

Jeg har lige nu et stort ansvar for de mere end 1400 børn og kvinder, som bruger det center, jeg har startet på Lesbos. Centret giver børnene et sted, hvor de kan være børn, grine og lege. Jeg bliver ved med at kæmpe for dem, fordi det handler om menne-sker. Prøv at forestille dig, hvis din kone og dine børn boede i et telt. Ville du så ikke håbe, at der kom nogen og hjalp?

Jeg håber, at mennesker vil begynde at tænke anderledes og hjælpe, for den her krise stopper ikke bare lige. Ikke nu, ikke om ét år eller om 10 år. For at være helt ærlig, så tror jeg, at det her bliver værre, så længe folk ikke vågner op.

Sagsøger grækenland

Salam Aldeen er medstifter af Team Humanity, som har udført over tusinde redningsaktioner på Middelhavet, blandt andet i samarbejde med den græske kystvagt. I 2016 blev han anklaget for menneskesmugling, men blev sidste år frikendt. For at gå genoprejsning har han nu sagsøgt den græske stat ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg. I dag driver Salam et kvinde- og børnecenter for flygtninge på Lesbos.